Викрадення російського опозиціонера: Україна залежна

Вівторок, 23 жовтня 2012, 12:17

Україна стає зоною, де зникають люди, а спецслужби різних країн вільно проводять спецоперації.

Цього разу російський опозиціонер Леонід Развозжаєв, який намагався отримати політичний притулок в Україні, був викрадений з центру Києва. Через два дні він опинився в Москві, звідки намагався утекти.

Це все сталося акурат перед поїздкою українського президента Віктора Янукович до свого колеги Володимира Путіна. Анонсувалося, що вони говоритимуть про газ, а Україна поки безрезультатно намагається знизити його ціну.

Аргументів для цього Києву бракувало. До цього моменту… Чи щось змінило викрадення Развозжаєва?

За офіційною версією прес-секретаря російського президента, на переговорах "ця тема не обговорювалася".

Як все відбувалося

Помічник хіба що не єдиного насправді опозиційного депутата в Держдумі – Іллі Пономарьова – член організації "Лівий фронт" Леонід Развозжаєв зник у п'ятницю, коли намагався попросити Україну про політичний притулок.

У Росії щодо нього та двох його колег – координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова та його помічника Костянтина Лебедєва – порушено кримінальну справу за фактом підготовки до організації масових заворушень.

Приводом послужили результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія Протесту-2", показаному на телеканалі НТВ, який контролюється державою.

Фото з Facebook Развозжаєва

Развозжаєв вирішив звернутися до України з проханням надати йому притулок саме в той день, коли був оголошений у федеральний розшук слідчим комітетом Росії.

Федеральний – тобто такий, що діє лише на території Російської Федерації.

Те, як відбувалося "викрадення", наштовхує на думку, що зникнення опозиціонера і його поява у суді були спецоперацією російських спецслужб. Або вони діяли разом з українцями.

За правовою допомогою з приводу отримання притулку, Развозжаєв прийшов до Управління верховного комісара у справах біженців ООН.

Там Развозжаєва направили до фірми – партнера HIAS.

"В п'ятницю Развозжаєв був зареєстрований цією організацією в Києві з метою надання йому правової допомоги", – повідомила радник з питань громадської інформації УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні Олександра Маковська.

"Однак він вийшов з офісу під час обідньої перерви і не повернувся, залишивши в офісі свої речі. Юристи були стурбовані тим, що сталося, і повідомили в правління УВКБ ООН, спробували зв'язатися з ним, але зв'язку не було, тому була повідомлена міліція про те, що людина зникла", – розповіла Маковська.

Як розповів "Українській правді" координатор лівого руху "Боротьба" Сергій Киричук, співробітники організації почули крики на вулиці. А коли вискочили, лише побачили чорну машину без номерів. Самого Развозжаєва вже ніде не було.

"Леонід був викрадений у центрі Києва російськими спецслужбами. Вивезений на приватному літаку на територію Росії. Про це мені відомо з достовірних джерел в Росії", – сказав Киричук.

"Літак приземлився на аеродромі "Чкаловський". Це дає підстави припускати, що до зникнення причетні російські спецслужби", - додав він.

У неділю стало відомо, що він опинився у Москві. На закритому засіданні Басманного суду йому призначили запобіжний захід у вигляді попереднього ув'язнення строком до двох місяців.

Опозиціонер на виході з суду встиг прокричати журналістам, що його катували: "Розкажіть, що мене катували, обіцяли вбити. Дві доби мене катували. Викрали в Україні", – встиг прокричати він, коли його виводили з суду по дорозі до СІЗО.

 

Развозжаєв, схоже, передбачав такий розвиток подій, бо перед цим на своїй сторінці в Facebook писав: "Якщо найближчим часом я буду затриманий, або зі мною станеться щось погане, не вірте нічому, що б вони не сказали поганого про мене".

Між тим уже в понеділок Слідчий комітет заявив, що Развозжаєв сам звернувся до Головного слідчого управління СК Росії й повідомив про своє бажання заявити явку з повинною. У комітеті стверджують, що він написав зізнання на 10 сторінках.

Відомі російські опозиціонери вже заявили, що Развозжаєв міг дати такі свідчення лише під тиском тортур.

Однак і тут комітет відреагував – відзвітувався, що проведе дослідчу перевірку цих заяв.

Скандальні міжнародні викрадення стають системою

Україна стала зручним полем бою для служб інших держав. В лютому 2011 з України був викрадений палестинський інженер Дірар Абу Сісі. Його зняли з потяга, допитували у квартирі в Києві, а потім перевезли через кордон настільки таємно, що цього не побачили українські прикордонники. Наступного дня після викрадення він опинився в тюрмі Ізраїлю.

Пройшло майже два роки, але інформацію про те, хто був причетний до викрадення, отримати так і не вдалося. Правоохоронці мовчать.

За таким саме сценарієм в Україні у березні 2011 було викрадено іншого росіянина – захисника Хімкінського лісу Дениса Солопова.

Російська влада звинувачувала його у тому, що він брав участь у штурмі Хімкінської адміністрації. Він переховувався в Україні і намагався отримати політичний притулок в посольстві Голландії.

"На виході з посольства він був заарештований і опинився в одному з українських СІЗО, а Росія вимагала його екстрадиції. Тоді виявилось, що його викрали українські спецслужби. Коли Росія не домоглася екстрадиції, Україна відправила Солопова у Голландію", – розповів координатор "Боротьби" Киричук.

Пасивність українських правоохоронців

Єдиним шляхом для законної доставки Развозжаєва в Росію з України є екстрадиція. Однак те, що сталося, не можна назвати екстрадицією.

У Генеральній прокуратурі повідомили, що жодних звернень про екстрадицію або інших документів, які могли б бути підставою для затримання росіянина, не було.

"Документів або звернень з органів Російської Федерації з приводу цього громадянина не надходило", – розповіла "Українській правді" прес-секретар Генпрокурора Маргарита Велькова.

Це означає, що Развозжаєв був переправлений до Росії з порушенням міжнародного законодавства.

"Якщо насправді мова йде про те, що це було примусове або як ще кажуть зникнення, тобто він не з власної волі був вивезений до РФ, безумовно, мова йде про порушення законів і міждержавних угод. Єдиний шлях затримати людину – це процедура екстрадиції. Інших законних шляхів не існує", – запевняє правозахисник Максим Буткевич.

"Це не була екстрадиція, якщо все було так як це ми бачимо зі ЗМІ, то, звичайно, мова йде про надзвичайно грубе порушення законодавства", – додає він.

Однак розслідувати це в Україні, схоже, не збираються. У міліції заявили, що ніяких заяв не отримували. Але обіцяють розпочати слідчі дії у разі відповідної заяви.

Натомість співробітники HIAS, коли дізнались про зникнення Развозжаєва, викликали міліцію і написали відповідну заяву.

"Представники неурядової організації HIAS звернулися до Солом'янського райуправління. Виїжджала міліція. Тоді і було подано заяву", – розповіла Олександра Маковська.

У районній міліції "Українській правді" відмовились відповідати на запитання стосовно результатів виїзду правоохоронців на місце. Після наполегливої вимоги надати інформацію, попросили надіслати письмовий запит.

При цьому співробітник районного центру громадських зв'язків заявила, що "викрадення не було".

У СБУ протягом всього дня не відповідали телефони, так само як і телефон прес-секретаря Марини Остапенко.

Як вдалося дізнатися нашим колегам з агенції "Інтерфакс", "ні з Росії, ні по лінії Інтерпол ні в рамках інших двосторонніх відносини офіційних звернень про затримання Развозжаєва не надходило".

Єдина силова структура, яка надала точну інформацію – це Прикордонна служба.

"Развозжаєв офіційно прибув в Україну 16 жовтня і 19 залишив нашу країну", - розповів "Українській правді" речник голови Прикордонної служби Сергій Астахов.

"Коли всі ці плітки пішли, ми по своїх базах даних перевірили. І, дійсно, він офіційним шляхом перетнув державний кордон на виїзд 19 жовтня. Ніяких скарг, заяв від нього не зафіксовано", - підкреслив він.

Астахов не зміг сказати, де саме Развозжаєв перетнув кордон і о котрій годині, пославшись на те, що кожної доби через кордон проходить велика кількість людей. "Наприклад, за минулу добу перетнули 260 тисяч осіб", - сказав він і додав, що законом надавати інформацію про осіб, які перетинають кордон, заборонено.

Формальна і пасивна реакція правоохоронних органів наштовхує на думку: або українські спецслужби вкотре дізналися про скандал лише з газет і дозволили спочатку ізраїльським спецслужбам, а потім і російським діяти в Україні як вдома.

Або протизаконні дії чинились за їхньої підтримки, або мовчазної згоди.

"За тиждень до українських виборів фіксуються незначні порушення передвиборчого законодавства на тій або іншій дільниці. А тут російські спецслужби абсолютно вільно діють на території України, в самому центрі Києва викрадаючи політиків", – прокоментував ситуацію Киричук.

"Це демонструє, які великі стратегічні можливості у російської резидентури. Тут і виникає питання, чи можуть росіяни впливати на українську політику, і яка роль російських спецслужб в політичному житті України. Це говорить про те, що Україна не є незалежною, оскільки спецслужби інших країн діють тут як у себе вдома. Це обурює насправді", – зазначив він.

P.S. Вже пізно ввечері в понеділок стала відома офіційна позиція Управління верховного комісара ООН у справах біженців:

Управління верховного комісара ООН у справах біженців глибоко занепокоєне зникненням Леоніда Развозжаєва, яке відбулося 19 жовтня 2012 року в м. Київ, Україна.

Особа звернулася до УВКБ ООН з проханням про надання міжнародного захисту, і його запросили для реєстрації в офісі виконавчого партнера УВКБ ООН, громадської організації, що надає безоплатну правову допомогу в Києві.

Система притулку яка працює належним чином передбачає, що особи, які звертаються про надання міжнародного захисту, можуть бути впевненими у справедливості і неупередженості системи притулку; що вони матимуть можливість подати відповідне звернення із дотриманням їх прав людини, зокрема права на повагу і захист їх особистих даних та фізичної недоторканності приймаючою країною.

Повернення до країни походження всупереч існуючим процедурам може призвести до відповідальності країни за грубе порушення національного та міжнародного законодавства. 

УВКБ ООН сподівається, що відповідні правоохоронні органи проведуть ретельне розслідування цього випадку, і очікує офіційних результатів цього розслідування. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді