Казус Слюсарчука. Частина 1

Вівторок, 9 жовтня 2012, 12:35

7 жовтня минув рік, як в Україні вибухнув скандал навколо доктора Пі. "Лікаря-генія", що встановив рекорд запам’ятовування числа Пі, газета "Експрес" звинуватила в тому, що він шахрай, який не має медичної освіти, а після його операцій загинуло кілька людей.

Вже за місяць, 17 листопада внаслідок розслідування газети Слюсарчука заарештували. На сьогодні йому висунуто звинувачення у 6 убивствах. Його дипломи визнано підробкою.

Як відомо, до появи розслідування "Експресу" Слюсарчук позиціонувався як особа, яка має феноменальну пам'ять, та обіграла в шахи комп’ютерну програму "Rybka-4", чого не вдавалося навіть відомим гросмейстерам (як відомо, Каспаров у 1996 році програв комп’ютерній програмі "Дип блю").

Після розслідування "Експресу" доктора Пі звинуватили в тому, що він підробив дипломи про освіту медика та психолога, не закінчував в своєму житті нічого крім ПТУ, а його рекорди були встановлені завдяки мікронавушнику "нано еліт" та спільнику з комп’ютером, який підказував Слюсарчуку .

Втім, при цьому в Україні є люди, які кажуть, що саме Слюсарчук вилікував їх тоді, коли інші здалися. Сам же він переконує, що став жертвою операції спецслужб.

Висновки слідства

Як заявив начальник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник в інтерв'ю "Комсомольська правда в Україні", Слюсарчук звинувачується "у шахрайстві, підробці документів, незаконній лікувальній діяльності та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть".

"За всіма цими злочинами слідчими зібрані докази, що підтверджують його провину", - розповів він.

"Нам вдалося встановити шість осіб (які померли після його операцій). Всього ж у справі проходять десять епізодів незаконної лікувальної практики", - заявив Фаринник.

"Ми також з'ясували, що лікарі запрошували Слюсарчука, як світило української медицини, проконсультувати або провести операцію безнадійно хворим пацієнтам. Але це не виправдовує те, що він брав у руки скальпель і давав рекомендації медичного характеру, не маючи спеціальної освіти", - уточнив він.

При цьому начальник Главку розповів, що Слюсарчук "від усього відмовляється".

"Каже, що це світова змова проти нього, що це все справа рук спецслужб, тому що він секретний агент і від нього таким чином вирішили позбутися... Судово психіатрична експертиза визнала його осудним, а отже, його будуть судити", - зазначив Фаринник.

На сьогодні Слюсарчуку загрожує 10 років ув’язнення. Цього тижня адвокати почнуть знайомитися з матеріалами справи.

Адвокат Слюсарчука Наталія Романик заперечує. Шість осіб, про які говорить Фаринник, це люди, які були пацієнтами Слюсарчука і померли.  

"Померли після операції – це ще не значить внаслідок", - каже адвокат.

В судмедекспертизах ніде не вказано, що смерть наступила внаслідок його дій.

"Навіть у випадку з Лозовим (один з померлих пацієнтів Слюсарчука) експертиза встановила, що смерть особи настала внаслідок виникнення гематоми, крововиливу в мозок, тобто інсульту, який буває і в неоперованих людей. Тут не доведено причинно-наслідковий зв’язок, який має бути між дією Слюсарчука та смертю пацієнта", - каже адвокат.

"Йому спочатку свідомо неправильно інкримінували статтю 190 КК (шахрайство), щоб задовольнити обурену публікаціями в пресі громадськість. Але в діях Слюсарчука немає складу злочину передбаченого статтею 190 КК", - вказує Романик.

"Йому інкримінують шахрайство, за те що він працюючи на посаді викладача, ходив на пари у львівській Політехніці, читав лекції, приймав іспити. Це прямо суперечить тому, що сказано в тексті закону. Навіть, якщо допустити, що диплом підроблений, але все одно людина ходила на роботу, виконувала свої функціональні обов'язки, а тому отримана заробітна плата в жодному разі не може вважатись отриманою внаслідок шахрайства", - каже вона.

Романик також вважає неправильною кваліфікацію справи за статтею 121 КК, оскільки це насильницький злочин, який передбачає мету - спричинення тілесних ушкоджень.

"Метою Слюсарчука було лікувати (професійно чи ні, маючи освіту чи ні - інше питання), але саме лікувати людей. Тому навіть за відсутності диплома про медосвіту його дії, якщо такі спричинили смерть, належить кваліфікувати максимум за статтею 138 КК - незаконна лікарська діяльність, яка спричинила тяжкі наслідки – смерть", - каже адвокат.

Фото "Експресу"

 

Романик підозрює, що справа проти її клієнта планувалась давно.

"У матеріалах справи є документи, які мали б бути давно знищені. Наприклад, це протокол про порушення митних правил, складений на брянській митниці в Росії щодо товариша Слюсарчука Олександра Шмакова. Останній віз ліки для своєї бабусі в кількості більшій, ніж дозволено. За це його було притягнуто до відповідальності - він сплатив штраф. Цей документ, який мав бути давно знищений в Росії, оприлюднили журналісти "Експресу", - вказує адвокат.

"Це означає, що хтось,  давно збирав компромат на Слюсарчука та його друзів, і передав ці матеріали журналістам "Експресу". Залишається питання - хто мав фізичний, технічний та матеріальний ресурс стежити за Слюсарчуком та його друзями протягом тривалого часу. Тому не варто відкидати версію Слюсарчука про роль спецслужб у цій історії. Талановиті, неординарні люди завжди були об'єктом уваги певних сил", - каже Романик.

До того ж, інформацію про дипломи офіційно могли отримати лише правоохоронні органи, бо надання такої інформації без згоди власника диплома в Росії (звідки походять всі дипломи) Слюсарчука - просто неможливо.

Контроверсійна особистість

Здається, в житті Слюсарчука немає людей, які б його знали хоча б 15 років поспіль. Відгуки про нього категоричні і належать до двох полюсів: або геній, або шарлатан-маніяк. При цьому навіть друзі вказують на його нестерпний істеричний характер.

За версією Слюсарчука, яку він роками тиражував у ЗМІ, він дитина-сирота. Його батьки відомі вінницькі лікарі, які загинули в катастрофі. Його родичі зрадили його і віддали в інтернат. Звідки незабаром втік.

Школу він закінчив у 9 років. Якийсь час він жив з циганами, де навчився гіпнозу.

У 12 років поїхав до Москви, де за сприяння заступника міністра охорони здоров'я СРСР Євгена Чазова був зарахований до Московського медуніверситету ім. Пирогова. І закінчив його в 18 років. Пізніше, у середині 90-х, за словами Слюсарчука, він отримав ще й диплом психолога у Петербурзькому університеті Ломоносова.

За матеріалами слідства, ніякої катастрофи батьків не було, а мати віддала малого з пелюшок в інтернат. Там дитині поставили діагноз шизофренія. При цьому його названа мати каже, що Слюсарчук з дитинства захоплювався медициною, днями сидів над книжками і обіцяв стати лікарем.

Слюсарчук вчився в козятинському ПТУ лише два роки, потім кудись зник, і приїхав лише скласти іспит.

Людмила Стицюк вчилася зі Слюсарчуком в ПТУ у 87-88 роках: "Він вчився з нами перші два роки, а потім кудись зник на рік. Я пішла тоді в декрет, і його більше не бачила, але казали, що він потім приїздив і здав іспити, щоб отримати диплом".

За її словами, вже тоді Слюсарчук всіх вражав своїми гіпнотичними властивостями.

"Ми спочатку не вірили йому, сміялися. А потім він таки почав гіпнотизувати і хлопців, і дівчат. Було таке навіть, що до нашого клубу приїздив якийсь столичний гіпнотизер, і Слюсарчук теж вийшов на сцену і гіпнотизував людей. Навіть під клубом. До нього ще міліціонер підійшов і пригрозив поставити на облік", - розповіла однокурсниця Слюсарчука.

Далі, за версією Слюсарчука, після отримання медичного диплому він працював у новояворівській лікарні, бо мав у тому містечку кохану дівчину. Натомість "Експрес" запевняє, що він там ніколи не працював.

З середини 90-х Слюсарчук з'являється у Львові, і проводить майстер-класи з гіпнозу.

Фото зі сторінки Слюсарчука "Вконтакте"

На одному з них довелося тоді побувати журналістці 5 каналу Ользі Сніцарчук.

"Це був 1999. У Львові я побачила оголошення про набір на курси "Як стати щасливим, як повернути втрачену любов, як стати багатим тощо за допомогою навіювання і гіпнозу", і пішла туди робити репортаж для львівської редакції газети "День". Перше заняття було безкоштовним - пробним, а подальший курс коштував десь 100 баксів. На курсах в аудиторії була купа нещасних - вів курси Андрій Слюсарчук , на той час узагалі нічим невідомий у Львові.

Вже тоді подавав себе як відомий нейрохірург - чи то доцент, чи то професор Санкт-Петербурзького університету. Ходив між партами, кульгав і кричав на людей, що треба бути щасливими. Метода його виглядала якось зухвало, самовпевнено. Взяв одного хлопця - і став його гіпнотизувати. Хлопець, так виглядало, і справді, впадав у легкий транс. Я нотувала все на останній парті. Слюсарчук мене запримітив - і причепився, що зараз він мене загіпнотизує.

"Ім'я", - кричав він. Я віджартовувалася. Той почав гіпнотизувати, і переконував, що зараз я скажу ім'я. Аби відчепився, я збрехала, що звуся Анна. Загіпнотизувати не вийшло - і він молов усім слухачам курсу, що то через те, що я явно вчилася на гіпнотизера. Усе це я висміяла в газеті, в репортажі. А далі він наярював у львівську редакцію, вимагав сказати моє справжнє ім'я, бо хоче притягти мене до відповідальності за наклеп. Тому в моїй пам'яті він лишився шарлатаном", - розповіла журналістка.

З середини 2000-х працює у Львівській політехніці і мешкає у гуртожитку. Тоді ж сходиться з молодим бізнесменом Богданом Федоришиним, який бере його працювати у свою клініку "Богдан".

Федоришин також виступає спонсором першого рекорду числа Пі.

"Нашим спонсором на рекорді числа Пі був Богдан Федоришин, який перед тим влаштував Слюсарчука оперувати в свою клініку "Богдан". Тихонович (так студенти називали Слюсарчука) часто туди їздив, навіть по ночах на виклики. За декілька місяців після проведення рекорду Богдан Федоришин помер, здається, від інсульту", - розповідає Андрій Новосад, який працював комп'ютерником у Слюсарчука з 2004 по 2006 рік.

Андрій не вірить, що той рекорд було сфальсифіковано.

"Рекорд з запам'ятовування 1 мільйона числа Пі перевірявся комісією. Я бачив, як перед демонстрацією перевіряли одяг та взуття Слюсарчука. Ясно - махінацій не було, але було дивно, коли Слюсарчук на перших спробах не потрапляв взагалі в результат, або йшов зі зсувом на декілька цифр", - згадує Андрій.

Друга спроба рекорду, після перерви, була успішна і рекорд зареєстрували.

За словами Новосада, книга рекордів Гіннеса не взяла рекорд Слюсарчука, бо він не відтворив повністю всю послідовність. Йому називали певну сторінку, і він відтворював звідти послідовність цифр, каже Новосад.

За словами Новосада, працювати зі Слюсарчуком було важко, але цікаво. До того Слюсарчук всіх притягував своїми незвичними здібностями, зокрема, тими таки "фокусами" з гіпнозом.

"Здібності гіпнозу він демонстрував не раз і не тільки мені, а багатьом з гуртожитку, особливо часто показував на днях народження каталептичний міст, знеболення, після чого палив руку вогнем. Декілька разів показував гіпноз тварин. Я бачив, як це було на собаці, яка була дуже не привітна до чужих, а Слюсарчук мав зробити їй укол. І, щоб не вкусила, ввів її в гіпноз", - розповідає комп'ютерник Слюсарчука.

Після встановлення рекорду числа Пі Слюсарчук отримує всеукраїнську популярність – його запрошують на телебачення, вести передачу "Ігри розуму" на радіо "Ера", він стрімко просувається нагору у владних коридорах.

З 2008 — він професор кафедри нейрохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика.

17 червня 2009 р встановлює рекорд запам'ятовування 30 мільйонів знаків числа Пі, методом оголошення випадкових послідовностей цифр.

У 2009 році він зустрічається з Віктором Ющенком і отримає обіцянку створення інституту мозку. Того ж року стає радником першого віце-прем'єра Олександра Турчинова

Слюсарчук у владі

На початку травня Турчинова, як і багатьох інших чиновників, допитали у справі Слюсарчука. Цей допит був представлений ледь чи не як політичні репресії щодо опозиції.

На питання журналістів, хто рекомендував йому Андрія Слюсарчука, Турчинов відповів, що це був один із заступників голови секретаріату президента, але відмовився назвати його прізвище.

"Кожне ім'я, яке би я дав - це значить дати інформацію слідству", - сказав тоді Турчинов.

"Секретаріат президента в цей час готував указ про створення Інституту мозку, і мене попросили, щоб людина тимчасово попрацювала в уряді", - додав він.

"Я взяв цього чоловіка, який назвався молодим вундеркіндом, професором, доктором наук, який сказав, що може дуже серйозно допомогти в питанні реабілітації жертв надзвичайних ситуацій", - зазначив Турчинов.

Він також розповів, що при першому знайомстві Слюсарчук попросив його відкрити будь-яку книгу і назвати будь-яку сторінку, а потім почав її цитувати.

Як розповів УП один з колишніх високопосадовців Кабміну, влаштувати Слюсарчука у Кабмін просила Марина Ставнійчук.

"Турчинов його перевірив на запам’ятовування тексту якоїсь книжки в своєму кабінеті. Доктор Пі все чітко відтворив. Так він став радником віце-прем'єра", - зіронізував співрозмовник.

Джерела УП переконують, що до Ющенка Слюсарчука також привела Марина Ставнійчук, начебто для того, щоб лікувати президенту обличчя.

Водночас сама Ставнійчук заявила в коментарі УП наступне: "Я не маю жодного відношення до призначення Слюсарчука в Кабмін. Як і всі, я дізналася про це зі ЗМІ. З Ющенком він познайомився після рекорду числа Пі. На той час я працювала в секретаріаті".

Сам Ющенко на питання про Слюсарчука сказав УП: "Я такого не пам'ятаю".

Інститут мозку планували створити на базі дитячого відділення психіатричної лікарні імені Павлова. Але через внутрішній конфлікт між тамошніми професорами ідея забуксувала, і не отримала втілення.

Далі, за версією "Експресу", Слюсарчук потрапив під покровительство з боку міністра освіти Табачника і саме завдяки цьому отримав докторське звання в Україні і державну премію.

Ставнійчук разом з Табачником входили до складу комісії під час гри з "Rybka". Крім того, співробітниця адміністрацій президентів Ющенка і Януковича Ставнійчук створила разом зі Слюсарчуком ГО "Розбудова України Майбутнього", яка діє і донині.

Читайте в наступній частині, чому Слюсарчука захищає Рудьковський, за що через доктора Пі перепало Луценку, і чи мали спецслужби Росії відношення до нього.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді