Вчителька vs рейдери, або Хто воює за печерські землі

Понеділок, 17 грудня 2012, 16:04

На вулиці мороз -12°, круті пагорби вкриті товстим шаром льоду. Дістатися до елітних земель на Печерську в районі Ботанічного саду непросто, якщо не маєш повноприводний джип. Втім, для мешканців цього району це не проблема. Палаци і шикарні маєтки тут ростуть, немов гриби після дощу. З вікон будинків відкривається чудовий краєвид – на Лавру, Дніпро і монумент Батьківщини-матері.

Саме за ці "золоті" землі ведеться справжня війна, одними з жертв якої стали проста київська вчителька української мови і літератури Ніна Москаленко, її старенька мама Ганна Макарівна і неповнолітній син Ярослав.

"Повірте, німці так не знущалися над нами, як ці рейдери"

"Проходьте, не бійтеся. То не рейдери, то наші", - запрошує бабуся Ганна до хати, вказуючи на двох "чергових" активістів у передпокої.

Після рішення Печерського райсуду, який постановив виселити з будинку вчительку та її сім’ю, одна з політсил встановила в хаті Москаленків цілодобовий нагляд, щоб запобігти черговим рейдерським набігам, які стали вже звичними.

 
 
 Так виглядають маєтки еліти на Печерських пагорбах

"Побили вікна, розібрали паркан, світло обрізали, три дні не було світла. І собаку отруїли. А з середи поселили сюди оцих мородоворотів, щоб нас знищити. Вони сидять там у холодній хаті і стукають там по стінах молоточком", - описує останні події 77-річна жінка, вказуючи на іншу половину дому.

"Кримінал підшивають, щоб посадити. Кажуть, Ніну посадимо, баба скоро здохне, а хлопця здамо або через воєнком, або наркотики підсунемо. Це мені оці рейдери казали прямо у вічі", - продовжує бідкатися баба Ганна.

 

Вона каже, що не очікувала, що під кінець життя замість спокійної старості їй доведеться пережити ще одну війну.

"Вже так знущаються над нами! Це не люди! Повірте, німці так не знущалися над нами, як ці рейдери", - схлипує баба Ганна.

"Знайшовся, мабуть, бандюра з бандюр. Вони і тоді нам жити не давали, мовляв, продайте хоч соточку, і діда мучили за цю соточку, каміння у вікна кидали, ліхтарями світили. А тепер дійшло до хати. Або підпалять нас, або виженуть на вулицю. Пропонували нам холупку десь за Харківським масивом, а зараз взагалі виганяють на вулицю", - додає вона.

Вчительку поки не звільняють

Поки Ганна Макарівна розповідає журналістам про останні події, її донька Ніна намагається з’ясувати, чи є ще в неї робота. Напередодні, у п’ятницю, з’явилася інформація про те, що вчительку звільнили з ліцею Богуна. Жінка впевнена, що це сталося через тиск рейдерів на керівництво і подання прокуратури, яка розслідує кримінальні справи проти неї.

У другій половині дня Ніна Москаленко вийшла на зв’язок. За її словами, поки вона лишається з роботою, але ніхто не знає, як довго це триватиме.

"Я була на прийомі у начальника генерал-майора ліцею Богуна Данила Романенка. Він сказав: "Працюйте", і більше нічого. Я спитала, як довго: день, два, місяць, він нічого не відповів", - сказала вона.

Однак, за словами жінки, в ліцеї їй влаштували справжню обструкцію.

"Люди підходять і кажуть: збирають офіцерів і кажуть: "Ця Москаленко така-сяка, всім каже, що вона така нещасна, плачеться, що її рейдери донімають, а їй два мішки грошей пропонували", - розповідає Москаленко.

Наразі найбільше Ніна Іванівна боїться за свого сина, який вчиться у технікумі. "Мені сьогодні стало не по собі, коли Романенко допитувався, де саме навчається мій син, яка адреса тощо", - каже вона.

 
 
 У будинку вчительки досі розбиті вікна

Сам Романенко явно не хотів відповідати на питання журналістів про скандал навколо вчительки.

"Вона працює", - сказав він у коментарі УП.

На питання, чому тоді в п’ятницю з’явилася інформація про звільнення Москаленко, генерал відповів: "Звідки я знаю, я цю інформацію не поширював".

На питання, чи чинився на нього або на когось з керівників ліцею тиск, Романенко відповів: "У цій справі нас цікавить лише службова діяльність". Втім, чи є якісь претензії до вчительки у її роботі з’ясувати у генерала не вдалось. Він закінчив розмову словами про те, що надалі спілкуватиметься лише з дозволу Міноборони.

 На паркані навколо ділянки Москаленків пишуть ім'я одного з ймовірних рейдерів

Натомість колеги вчительки в один голос стверджують, що у п’ятницю відбулася педрада і на ній було оголошено про звільнення Ніни Москаленко, а профспілка дала на це свою згоду.

Більше того, за інформацією УП, до департаменту військового навчання Міносвіти, якому підпорядковується ліцей Богуна, надійшов лист прокуратури Києва з характеристикою вчительки.

Начальник цього департаменту Ігор Толок теж не захотів спілкуватися з журналістами. На прохання прокоментувати інформацію щодо звільнення Москаленко на вимогу прокуратури він заявив:

"Це не інформація, а, вибачте на слові, маячня. Той, хто таке говорить, сам має подумати про відповідальність за свої права".

Кому сподобалася елітна земля?

Суть війни за землю і садибу Москаленків уже неодноразово описувалася у ЗМІ. Жінки на підставі сумісної власності володіли двома третинами будинку по Земляному провулку, 14. Ще одна третина переходила з рук в руки різним власникам, незважаючи на те, що за законом першочергове право викупу мали саме Москаленки.

Свої дві третини будинку вони купили у 1987 році разом з чоловіком Ганни Макарівни Іваном Москаленком. Після смерті чоловіка Ганна Макарівна успадкувала від нього свою частину, а донька Ніна так і залишилася власницею своєї.

Ще за життя чоловіка невідомі люди настійливо пропонували сім’ї Москаленків продати свої частини, однак вони не погоджувалися. Але коли жінки залишилися самі, на їхню власність розпочалося справжнє полювання.

Спочатку рейдери, прикриваючись невідомими власниками однієї третини будинку, намагалися відібрати у жінок частину землі, потім почали "витравлювати" з дому, підселяючи неблагополучних сусідів – ромські сім’ї, людей кримінальної зовнішності.

 Рішення судді Вовк, яким у сім'ї вчительки відбирають землю 

Апогею ситуація досягла влітку, коли під домом Москаленків почали чергувати невідомі чоловіки міцної статури. Вони вривалися на подвір’я, били жінок, а на саму вчительку Ніну Іванівну завели дві кримінальні справи – нібито за побиття одного з рейдерів, а також за підозрою у вбивстві її вітчима.

Коли ж ситуація, здавалося, нарешті трохи вгамувалася, на сім’ю Москаленків посипалася нова черга ударів. Печерський райсуд Києва в особі легендарного судді Вовка, який свого часу засудив Юрія Луценка до 4 років, 14 грудня раптом постановив відібрати у жінок їхнє житло і виселити на вулицю.

Підставою такого рішення стало звернення племінника померлого Івана Москаленка, який лише за два роки після його смерті "згадав" про своє бажання вступити в спадщину.

Захисник Ніни Москаленко у цій справі Наталя Циганкова називає таке рішення незаконним, адже всі спадкоємці, які претендують на майно померлого, мають заявити про свої права протягом півроку.

 

Крім того, за її словами, у позові племінника міститься ще низка ляпів – вказано неправильну дату смерті Івана Москаленка, а також стверджується, що той з Ганною Макарівною не був офіційно одружений.

Сам позивач до суду не прийшов, приславши замість себе своїх представників, які поводилися зухвало.

За словами Циганкової, спочатку інтереси позивача представляв невідомий їй адвокат Галецький (саме його підпис стоїть у позові), проте він відмовився від своїх обов’язків, "щойно дізнавшись, що це за справа".

Втім, він встиг вказати на людей, які нібито стоять за справою.

"Галецький заявив, що боротись немає сенсу, оскільки за цією справою стоїть генерал Станіслав Денисюк (колишній начальник УМВС в Харківській області, начальник податкової адміністрації Харківської області), а також генерал, колишній начальник УМВС в Сумській області Олександр Москальчук".

 

10 соток землі на Землянському провулку коштує півтора мільйона доларів

Далі, каже Циганкова, у гру вступила невідома жінка, яка прямо погрожувала представникам сім’ї вчительки, посилаючись на "дуже впливових людей".

 

"Цей новий адвокат казала: "Що ви собі думаєте? Навіщо вам це потрібно? Вас все одно розчавлять! Їдьте, якщо ви хочете залишитися живими, тому що за цим стоять дуже великі люди". І назвала знову ці прізвища – Денисюка і Москальчука", - розповіла Циганкова.

Втім, доказів цієї версії знайти не вдалося. Єдине, що відомо про Денисюка – його ім'я згадувалося під час розслідування справи про зникнення харківського журналіста Климентьєва. Нібито саме з ним у репортера був конфлікт перед смертю і саме про нього зниклий журналіст готував розслідування.

Однак цілком ймовірно, що прізвища цих людей у справі вчительки Москаленко використані для чергового заплутування слідів, а справжній рейдер все ще залишається невідомим.

 

Ніна Москаленко. Фото Gazeta.ua

Слід зазначити, що список впливових осіб, які ймовірно стоять за справою про землю Москаленко, змінюється щодня.

ЗМІ писали про те, що рейдерські захоплення влаштовував хокеїст Юрій Бабенко, який нібито володіє кількома ділянками землі поряд. Його ж ім’я називає і матір Москаленко Ганна Макарівна, і її донька.

"Я почала прямо говорити, що з цими рейдерами замішаний сам Романенко (генерал-майор ліцею Богуна). Був такий Бабенко, який купив будинок поряд, він тренер хокейної збірної. А син Романенка тренується у його команді, вони хороші друзі", - каже Ніна Москаленко.

Втім, жінки не впевнені, чи не стоїть й за Бабенком ще впливовіша постать.

Раніше вчителька переконувала, що на їхню землю поклав око одіозний "регіонал" Василь Грицак. Втім, її захисник Наталя Циганкова каже, що ні його прізвище, ні Бабенка, не спливали під час судових розбором, й такої інформації у неї нема. Сам Грицак також заперечує, що має відношення до справи Москаленко. "Можете дати інтерв'ю, і сказати, що Василь Грицак забрав всю землю і всі будинки на Печерську, а у всіх, у кого не забрав, забере", - сказав він у коментарі УП.

Питання ляльковода, який стоїть за всіма рейдерськими діями, є головним. І, судячи з усього, поки воно не стане відомим громадськістю, напади на сім’ю Москаленко не припиняться.

Фото автора

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді