Справи партії Тимошенко. Хто копає під "Батьківщину"

Середа, 6 лютого 2013, 15:38

Українська влада продовжує чавити опозицію. Разом зі "справою Євгена Щербаня" проти самої Юлії Тимошенко, розвивається кампанія й проти найближчого оточення екс-прем'єра. Її емісар на Заході Григорій Немиря тепер ходить на допити з приводу джерел фінансування партії "Батьківщина".

Як з'ясувала "Українська правда", проблеми для нього допомогла створити людина, яка близька до групи колишнього соратника самої Тимошенко Андрія Портнова та є адвокатом колишніх партнерів Павла Лазаренка.

Але ці приватні проблеми Немирі розкривають інші, куди більш загальні і суттєвіші моменти. Насправді, в Україні застосовується фантастично непрозорий механізм фінансування абсолютно всіх політичних партій. Ні Партія регіонів, ні "Батьківщина" не є виключеннями з цього правила. Тому використання "офшорних" або"кешевих" схем теперішніми опозиціонерами цілком могло мати місце.

Однак не менш важливим є питання, яким чином були здобуті дані, що стали підставою для розслідування Генпрокуратури. Скоріш за все, ці дані були здобуті незаконним шляхом та "відмиті" за допомогою юридичної казуїстики. Зараз такий шлях використали проти опозиції. Однак це більш ніж небезпечний прецедент.

Наприкінці минулого року українська влада розпочала нову атаку на опозицію. Мішенню стало найближче оточення Юлії Тимошенко.

Першими "під роздачу" потрапили головний лобіст "Батьківщини" та самої Тимошенко на Заході, нардеп Григорій Немиря та дочка екс-прем'єра Євгенія Тимошенко, яка має доступ до головної ув'язненої країни у якості захисника.

Інформаційна кампанія почалася з появи в інтернеті сайтів nemyrialeaks та zhuzhaleaks. На останньому сайті була викладена особиста переписка Євгенії Тимошенко, яку дістали зі зламаної пошти дочки екс-прем'єра. Втім, особливого розголосу цей брудний прийом не мав, не зважаючи на всі старання лояльних до влади ЗМІ.

А от з "немиряліксом" все складніше. На цьому сайті були оприлюднені документи, які нібито свідчать про те, що колишній віце-прем'єр та нинішній заступник керівника "Батьківщини" протягом багатьох років оплачував з рахунків офшорних фірм послуги британської PR-компанії Ridge Consulting. Ця компанія працювала в інтересах БЮТ під час виборів у 2007-2010 роках. Принаймні, так стверджували невідомі автори "зливу".

Підтвердити або спростувати автентичність опублікованих інвойсів і загалом причетність Немирі до офшорних компаній досить важко. Але у нетрях Генеральної прокуратури народилося кримінальне провадження щодо незаконного фінансування діяльності "Батьківщини" з-за кордону.

Неважко здогадатися, що основним натхненником слідства є перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, який веде справи проти опозиціонерів. Саме від нього офіційно пролунала інформація про причетність Немирі до цієї історії.

"Рахунки, які були виставлені піар-компанією БЮТу, були проплачені не БЮТом, а офшорними компаніями. Якщо ця інформація підтвердиться, то значить, ця політична сила фінансується з порушенням українських законів", - розповідав Кузьмін.

"Українська правда" звернулася з запитом до Генпрокуратури з проханням повідомити подробиці розслідування.

На Різницькій підтвердили, що Генпрокуратурою "проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно легалізації (відмивання) майна, здобутого злочинним шляхом, фіктивного підприємництва та вчинення інших кримінальних правопорушень".

 Лист ГПУ

"У ході досудового розслідування отримані дані про те, що упродовж 2007-2010 років на колишнього віце-прем'єр-міністра України Немирю іноземною PR-компанією виставлялися рахунки за проведення різноманітних PR-акцій в інтересах політичної партії "ВО "Батьківщина". Однак ці рахунки оплачені не особисто Немирею, а компаніями, зареєстрованими в офшорних зонах", - йдеться у відповіді ГПУ.

За даним фактом було зареєстровано кримінальне провадження за частиною 3 статті 159-1 Кримінального кодексу. Ця норма визначає відповідальність за порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата або політичної партії. Санкція статті передбачає від 5 до 10 років ув'язнення. Щоправда, підозрюваних слідчі ще не визначили.

"Українська правда" вирішила більш детально розібратися у історії з "немирялікс" та "жужалікс", і з'ясувати, хто може стояти за скандалом, який вже перетворився у цілком реальне слідство.

Дніпропетровський слід

Історію з фінансуванням партії "Батьківщина" у правову площину вивели ще у листопаді 2012 року.

Тоді нікому невідома асоціація "Український правозахисний альянс", у якої навіть немає власного сайту, подала на Немирю позов до Подільського райсуду Києва. Цей документ був підписаний загадковим юристом Сергієм Демченком, який очолює "УПА".

Як розповідав сам юрист, приводом для подачі позову стало нібито невиконання Немирею закону про доступ до публічної інформації. Демченко стверджував, що депутат не відповідав на інформаційні запити асоціації щодо фінансування "Батьківщини".

У коментарі "Українській правді" Демченко заявив, що ці запити базувалися, передусім, на інформації сайту "немирялікс". Юрист просив суд визнати незаконною бездіяльність Немирі щодо розгляду інформаційних запитів та зобов'язати депутата повідомити дані, зокрема, про оплату послуг Ridge Consulting.

5 грудня минулого року Подільський райсуд Києва своєю ухвалою частково задовольнив позов Демченка. Суддя Світлана Захарчук визнала бездіяльність Немирі протиправною.

Вона зобов'язала Немирю розглянути поставлені питання в порядку, визначеному законом. Але суддя відмовилася зобов'язувати його на них відповідати. Зараз сторона Немирі подала апеляцію на це рішення.

Також у прес-службі депутата повідомили, що саме Демченко є автором заяви, завдяки якій Генпрокуратура розпочала розслідування фінансування партії Тимошенко.

Але що ж це за асоціація, яку так зацікавили гроші "Батьківщини"? Згідно з даними реєстру юросіб, вона зареєстрована у Дніпропетровську на вулиці Комсомольській, 40Б. В інтернеті "Український правозахисний альянс" згадується вперше і лише у зв'язку зі скандалом навколо Немирі.

Втім, керівник цієї структури Демченко має цікаві зв'язки. Зокрема, він є директором "Юридичної компанії "Позитив", яка зареєстрована за тією ж адресою, що й "УПА". Як свідчить офіційний витяг з держреєстру, засновниками "ЮК "Позитив" у рівних долях є сам Демченко та інший мешканець Дніпропетровська Сергій Бабій.

 "ЮК "Позитив"

Якщо звернутися до даних іншого відкритого джерела – реєстру судових рішень, можна знайти інформацію про участь панів Демченка та Бабія у юридичних розборках навколо дніпропетровської нерухомості.

Мова йде про місцевий ЦУМ та готель "Україна". Найцікавіше те, що ці об'єкти ще у середині 2000-х років відносили до сфери впливу легендарного екс-прем'єра Павла Лазаренка.

Зокрема, за них йшла війна між родиною Лазаренка, яка намагалася зберегти залишки власності колись всесильного чиновника, та групою "Приват". Постріли тієї війни у Дніпропетровську лунають й донині.

За інформацією ЗМІ, до цієї нерухомості мали відношення маловідомі бізнесмени Анатолій Брановський та Майкл Шахар. Останнього називали фінансовим радником Лазаренка у часи його прем'єрства.

Примітним також є той факт, що партнер Демченка по "ЮК "Позитив" Сергій Бабій має спільну компанію ТОВ "РТД" з людиною на ім'я Олександр Вікторович Мазуренко. Таке саме ім'я має екс-депутат Дніпропетровської міськради від партії "Громада" та екс-охоронець самого Лазаренка.

 ТОВ "РТД"

Втім, надання юридичних послуг ще не доводить пов'язаність Сергія Демченка з колишнім прем'єром. Але юрист, який ополчився на Немирю, має й більш актуальні зв'язки.

Наприклад, на останніх парламентських виборах Демченко балотувався до Верховної Ради. Він був шостим номером у списку партії "Україна майбутнього", лідером якої є колишній БЮТівець Святослав Олійник.

З 1998 до 2005 Олійник працював в органах прокуратури Дніпропетровська. Він навіть був виконуючим обов'язки прокурора міста. А у парламенті Олійник входив до так званої "групи молодих юристів", духовним лідером якої був нинішній радник президента Віктора Януковича, "володар судів" Андрій Портнов.

Але сам Демченко стверджує, що діє лише в інтересах громадськості. "Ми представляємо інтереси громадськості як неурядова організація і займаємося правозахисною діяльністю", - сказав він у коментарі УП.

"Одним з видів діяльності нашої асоціації є робота з нашими корупціонерами. Якщо ми бачимо ознаки корупційний діянь, намагаємося виясняти цю ситуацію і робити так, щоб ці ситуації були відомі громадськості", - додав Демченко. На питання, звідки "Український правозахисний альянс" бере гроші на свою діяльність, юрист відповів, що асоціація існує за рахунок членських внесків.

Коментуючи свої зв'язки з названими вище персонами, Демченко підтвердив, що є членом партії "Україна майбутнього". "Я знайомий зі Святославом Олійником, але це (справа "Батьківщини") неполітичний напрямок, це не стосується партії "Україна майбутнього". Це діяльність виключно правозахисного альянсу", - каже він.

Водночас Демченко підтвердив, що він є адвокатом Анатолія Брановського та Майкла Шахара, які згадувалися вище. "Я працював з відомим процесом проти Ігоря Коломойського щодо дніпропетровського ЦУМу у Високому суді Лондона. Я брав участь у цьому процесі", - зазначив юрист.

Водночас Демченко наголосив, що не є бізнес-партнером ні своїх довірителів, ні родини Павла Лазаренка.

Також ми поспілкувалися з екс-депутатом Олійником. Колишній БЮТівець стверджує, що не має жодного відношення ні до сайту "немирялікс", ні до кримінального процесу.

"До сайтів я відношення не маю, але читав їх і думаю, що ця інформація заслуговує великої уваги і судових та правоохоронних органів...Я в судові і правоохоронні органи з цього питання не звертався і звертатися не збираюсь. Мені це не цікаво", - сказав Олійник.

Характеризуючи Демченка, екс-депутат розповів, що ця людина займається адвокатською діяльністю багато років. "Я вважаю, що це один з найбільших українських юристів з великим досвідом ведення процесів і в юрисдикції Великобританії і в інших країнах Європи. Якщо він вважає за потрібне вести такі процеси, то це його право. Процеси з його участю завжди представляють професійний інтерес", - зазначив Олійник.

Водночас екс-БЮТівцю не відомо, щоб Демченко коли-небудь вів справи Лазаренка. "Але в Дніпропетровську, за часів прем'єрства Лазаренка, весь великий бізнес так чи інакше мав до нього відношення, тому завжди можна знайти серед клієнтів когось, хто був пов'язаний. В першу чергу, сама Тимошенко", - каже Олійник.

"Офшорки"

Не менш важливим є питання, чи дійсно Генпрокуратура не має підстав звинувачувати "Батьківщину" в незаконному фінансуванні. Тим паче, знаючи пристрасть українських чиновників і бізнесменів з усіх політичних таборів до сумнівної "податкової оптимізації" через офшори.

"Українська правда" спробувала розібратися, що за "офшорки" фігурують у справі Немирі. Адже оплата послуг піарників з офшорних рахунків, де українські можновладці звикли ховати свої статки від українського бюджету, цілком могла мати місце. В фінансових питаннях українські опозиціонери мало чим відрізняються від чинної влади.

У позовній заяві юриста Демченка проти Немирі називалися фірми Helix Assets Limited і Foxdale Business Group Limited з Британських Віргінських островів, Bestmax Limited з Нової Зеландії та San Max Enterprises і Fidfun Consulting Limited з Кіпру, які нібито оплатили рахунки британських піарників.

Сліди названих кіпрських "офшорок", на жаль, знайти не вдалося.

Новозеландська Bestmax Limited "засвітилася" з неочікуваного боку. Ця фірма фігурувала у навколофутбольних скандалах у Росії. Газета "Комерсант" писала, що ця компанія судилася з російськими футбольними клубами "Ростов" та "Шинник" з приводу несплати агентських послуг при трансферах гравців.

Щоправда, ця фірма може бути класичним прикладом "поштової скриньки", яка обслуговує десятки бізнесменів. Щось на зразок панамських компаній ризького бомжа.

А от з компаніями Helix Assets Limited і Foxdale Business Group Limited все не так просто.

За даними системи розкриття інформації на фондовому ринку SMIDA, ці фірми є мажоритарними акціонерами сумського ПАТ "Центролит", яке спеціалізується на виробництві відливок з чавуну та сталі.

 Акціонери "Центролиту"

Разом з цими острівними компаніями, акціонерами "Центролиту" є кіпрська Glomeron Trading Limited, вітчизняне ПрАТ "Iнтер-Контакт" та Олексій Гончаров. Останній одночасно є президентом "Iнтер-Контакту".

Але найцікавіше, що до 1998 року президентом "Інтер-Контакту" був нардеп Олександр Єдін. Того року він вперше обрався до Верховної Ради, і не полишає парламент донині. Але компанію "Інтер-Контакт" і досі пов'язують з його ім'ям.

Зараз Єдін є членом Партії регіонів і партнером сірого кардинала влади Андрія Клюєва. Але 2006 року ця людина обиралася до Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко.

Цей зв'язок наштовхує на низку роздумів. Чи не могло так статися, що послуги британських піарників попросили сплатити по старій дружбі з офшорок колишнього соратника, а гроші потім повернули в якійсь іншій формі?

Втім основний фігурант справи Григорій Немиря у коментарі "Українській правді" категорично заперечив свою причетність до названих офшорних компаній і британських піарників.

"Інформація, оприлюднена сайтом "немирялікс" не відповідає дійсності... Григорій Немиря, як віце-прем'єр і як заступник голови партії "Батьківщина" ніколи не мав жодних контрактних відносин з компанією Ridge Consulting та не здійснював жодних платежів цій компанії", - зазначили у його прес-службі.

У Немирі надали копію листа Ridge Consulting, у якому керуючий директор Ніл Патті стверджує, що його компанія не мала жодних відносин з депутатом.

 Лист PR-компанії

"Сайти "немирялікс" і "жужалікс" є пов'язаними проектами режиму Януковича, спрямованими на дискредитацію опозиції, Григорія Немирі та доньки Юлії Тимошенко Євгенії. Зараз у Великій Британії триває розслідування стосовно того, хто стоїть за організацією та фінансуванням цих сайтів. В результаті цього розслідування було заблоковано доступ до цих сайтів ", - розповіли у Немирі.

Також в офісі депутата повідомили, що у розслідуванні Генпрокуратури він фігурує тільки у якості свідка.

Висновки

Очевидним є те, що перед Генпрокуратурою поставлено завдання остаточно деморалізувати опозицію. Вал кримінальних розслідувань, які народжуються під чуйним керівництвом Рената Кузьміна, вражає. Здається, самі слідчі вже не можуть порахувати, скільки заведено справ стосовно Тимошенко та її оточення.

Сайт "жужалікс" з особистою перепискою Євгенії Тимошенко є банальним розвішуванням брудної білизни, і перетворити його у реальну проблему було неможливо від початку.

А от "немирялікс" таки став для лобіста опозиції проблемою. Тепер він має ходити до Генпрокуратури як на роботу, і мало хто здивується, якщо у правоохоронців з'явиться бажання позбавити Немирю недоторканості.

Однак видається, що реальних перспектив це розслідування немає. Переконливо довести відносини з британськими піарниками та "прив'язати" офшорні компанії дуже складно.

Одне можна стверджувати точно. Вітчизняні послідовники Джуліана Ассанжа і Генпрокуратура створюють небезпечний прецедент.

Адже будь-хто може відкрити "помийний" сайт в інтернеті, закинути на нього яку завгодно інформацію і на цій "ґрунтовній" підставі відкрити кримінальне провадження. Для декого зараз це дуже зручний шлях. Але чи не занапастить цей винахід свого ж винахідника?

А сама "Батьківщина" стала жертвою непрозорого механізму, яким в Україні користуються всі політичні сили. Просто цього разу цей механізм використали проти неї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді