Шпаргалка для скептика. Чому 2-го березня необхідно захистити Гостиний Двір

П'ятниця, 1 березня 2013, 09:36

В соціальних мережах Гостиний Двір хтось влучно назвав київським "Сталінградом". Влада доїдає решки Києва, перетравлюючи те, що не встигли перетравити попередники. Крадуть гроші на ремонт доріг, отримують відкати на побудові недолугих розв'язок, добудовують скандальні висотки біля Софії та Лаври, тощо.

У більшості випадків влада не зустрічає значного опору. І лише Гостиний Двір постійно у новинах, він – як лампа на пристрої, що постійно горить і постійно сигналізує – щось не так з усім механізмом під назвою "столиця", щось не так з усім механізмом під назвою "держава".

2 березня буде велика акція на захист Двору. У відповідь на силове придушення акції спротиву, котре сталося 18 лютого, коли вороги Гостиного побили і взяли в полон декілька десятків активістів, в тому числі і нардепів. До сих пір у лікарні дівчина із забиттям грудної клітини та літній чоловік із переломом гомілки.

З приводом акції все зрозуміло. Але для такої емоційної події, як мітинг, потрібне міцне раціональне обґрунтування.

Обґрунтувань насправді достатньо. Можна вибрати будь-яке з переліку, наведеного нижче, і – головне – прийти на акцію 2 березня.

Отже, ви – людина раціональна і схильна мислити числами, а точніше – сумами грошей? Тоді у вас, як у акціонера корпорації "Україна", зараз є всі підстави вийти для того, щоб захистити свою власність. Так, Гостиний Двір є унікальним об'єктом у державній власності.

Зараз реалізовують не надто хитромудру схему по його крадіжці. Спочатку через рейдерське захоплення якісь невідомі "кіпріоти" заволоділи ПАТ "Укррестарвація" - багаторічним орендарем Гостиного Двору. Далі у планах анонімних рейдерів – провівши реконструкці. Двору, нібито збільшити вартість будівлі на більш ніж 25%, завдяки чому отримати право без конкурсу приватизувати Двір. Які прибутки авторам цієї схеми обіцяє оце "без конкурсу", можна лише здогадуватися. І жалкувати, бо ці прибутки ділків – це втрачені кошти державного бюджету, які можна було б отримати, якби Гостиний Двір продавали відкрито, з аукціону.

Отже, учасниками акції 2 березня рухає, перш за все, прагматичний розрахунок. Вкрадений Гсотиний Двір – це недобудовані лікарні, недолатані дороги, в кінцевому результаті – недоплачені зарплати і пенсії.

Тут виникає цілком слушне питання. Що державі робити з Гостиним, котрий – і це усім завжди було очевидно – негайно потребує ремонту і реставрації (але не реконструкції!)?

Невже з бюджету, в кінцевому підсумку, доведеться відривати ті ж самі мільйони гривень, щоб ремонтувати і реставрувати?

Ні і ще раз ні!

Захисники Гостиного двору вказують на поширену у світі (і зокрема у Росії) практику, коли пам'ятка здається в оренду на 49 років тому, хто її відреставрує. Стосовно Гостиного, то тут достатньо було б віддати невелику частину будівлі у таку оренду – приміром, міжнародній – компанії, котра профінансує доведення Гостиного до ладу.

В результаті ми б отримали красиву і функціональну будівлю у центрі Подолу, яка б залишилася у державній власності, і при цьому слугувала не стільки комерційним, скільки культурним та громадським потребам. Це не фантастика. Це реальність, але треба побороти рейдерів.

Втім, мабуть, про гроші досить. Адже зараз крадуть усюди. Можливо, банальне крадійство – не достатній аргумент для вас, щоб вийти на центральну площу міста?

Тоді подумайте про те, що рейдери і корупціонери прийшли у Гостиний не самі. Вони наняли варварів, щоб поневічити найголовнішу будівлю найголовнішої площі на Подолі. Якщо ви цінуєте зовнішній вигляд вашого міста, якщо ви не здогадуєтесь, а твердо знаєте, що естетика середовища є частиною добробуту мешканців – тоді виходьте на Контрактову 2 березня, щоб захистити себе від варварів.

Архітектор Миргородський придумав проект, яким чином перетворити автентичний вигляд Гостиного двору на новомодний кітч, суміш скла з несмаком. Зокрема, передбачається добудувати третій, мансардний поверх, накрити внутрішнє подвір'я дахом і засклити арки.

Це буде радикально інша будівля, яка стилістично не матиме майже нічого спільного з тим задумом імперського архітектора Руске, котрий, з такими зусиллями, змогла відтворити у Гостиному Дворі радянський архітектор Валентина Шевченко.

Власне, це давало підстави Гостиному бути в реєстрі пам'яток України. Але рейдери зняли статус недоторканності з будівлі, щоб мати можливість там все поруйнувати.

А руйнувати насправді – легко. Засклені арки роблять будівлю "сліпою" та масивною (зараз Гостиний – легкий та промовистий). Але головне – дах над подвір'ям уб'є душу Двору. Двір перестане бути Двором. Саме подвір'я – унікальний для Києва простір, де можна під відкритим небом влаштовувати чарівні мистецькі поді – концерти, театральні вистави. Нагадую, таких у дворі лише за минулий рік проведено було більше ніж 250.

Дах зробить з Двору банальний виставковий павільйон чи зал супермаркету. Власне, супермаркет там, на першому поверсі, і запланували собі зробити рейдери. Це вони називають "поверненням торгівельної функції". Невігласи., вони не знають, що торгівельна функція 19-го століття і торгівельна функція 21-го – це дві абсолютно різні, інколи сутнісно протилежні речі.

Це все одно, що повернути транспортну функцію Андріївському узвозу, зробивши там ще один зручний асфальтовий спуск для авто. Повернення історичної функції? Формально так, але по суті – містобудівне вбивство вулиці.

Тому активісти – не проти повернення історичної торгівельної функції. Думаю, ніхто б не протестував, щоб у Гостиному було передбачено декілька крамничок з сувенірно-мистецькою продукцією, цікавою туристам. Але ж – не супермаркет і суцільні дорогі бутіки.

Стривайте, можливо, ви – взагалі не киянин, вас просто дістала ця рекордно некомпетентна та безпрецедентно пихата влада? Гостиний – це якраз привід іти до кінця з самого лише принципу.

Бо не можна прощати – те, що тричі наймали команди бандитів, котрі тричі уночі нападали і викидали активістів з Гостиного двору. Не можна дарувати застосування двох сотень "Беркуту" проти звичайних людей. Рейдерам не можна прощати пожежу на Гостиному, котра розчистила їм шлях для подальшого захоплення і перебудови Двору. Не можна прощати чиновникам їх "дахування" рейдерів – ні мінкульту, ні КМДА, ні Фонду Держмайна, ні Кабміну.

Гостиний Двір – це вже без усіляких перебільшень, це точка реального спротиву системі.

Сьогодні він реально об'єднав і усі опозиційні сили, і достатньо аполітичну громадськість. Це не виклик режиму – навпаки, своїм унікальним нахабством на Гостиному Дворі режим кидає нам виклик, на який не можна не відповісти.

Приходьте, нехай це стане для них Сталінградом.

Ігор Луценко, ГІ "Зебержи Старий Київ"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді