Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус: Я не зміг додзвонитися до Кожари в ніч розгону ЄвроМайдану

Субота, 14 грудня 2013, 10:10

Захід вирішив стати живим щитом для ЄвроМайдану. До Києва на ротаційній основі прямують європейські та американські чиновники та політики, аби своєю присутністю убезпечити головну площу країни від силового розгону. У п'ятницю ввечері "Українська правда" випадково стала свідком цікавої розмови на окупованих внутрішніми військами Липках - в фойє готелю "Національний" відбувалися перемовини між міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом та послом США Джеффрі Пайєттом.

Лінкявічус приїхав до Києва, аби бути присутнім на ЄвроМайдані принаймні до закінчення великого мітингу в неділю. Сьогодні він як представник Литви головує в Раді Європейського союзу на рівні міністрів закордонних справ. Також на вихідних у Києві буде колишній кандидат в президенти США від Республіканської партії Джон МакКейн.

Лінкявічус та Пайєтт погодилися поспілкуватися з "Українською правдою" після закінчення зустрічі, аби поділитися враженнями про нічну спробу влади розтрощити ЄвроМайдан. Ці події можна вважати безпрецедентними у сучасній історії дипломатії - не лише тому, що влада пішла силою на народ попри присутність західних лідерів у столиці, але і завдяки сучасним каналам інформації, які дозволяли слідкувати за цим у прямому ефірі.

Наше бліц-інтерв'ю ми починаємо з того, чому міністр закордонних справ Литви Лінкявічус опинився в Києві.

- Мы чувствуем, что нам нужно здесь быть. Хотя наше присутствие тоже мало влияет, как показали события 10 декабря (когда в присутствии верховного комиссара ЕС Кэтрин Эштон и заместителя госсекретаря США Виктории Нуланд власть попыталась разогнать ЕвроМайдан - УП).

- Как вы узнали о ночных событиях 10 декабря? Вы спали?

- Нет. Я находился в Брюсселе и наблюдал за происходящим по каналам Youtube в прямом эфире. Мы общались sms-ками с Кэтрин Эштон и Викторией Нуланд, и буквально сразу той же ночью сделали заявление и выразили свою позицию.

- Кто вам сказал о попытках разгона ЕвроМайдана?

- Мы видели все в прямом эфире. Плюс наши люди были на площади, то есть мы все знали в режиме реального времени.

- Правда, что европейцы во время попыток разгона 10 декабря не могли связаться с украинскими властями?

- Да, я тоже пытался дозвониться до министра иностранных дел Кожары, но не смог. Поговорил с ним только сегодня, когда встретился.

- Как Кожара объяснил произошедшее?

- Я не хочу все пересказывать из нашего разговора.

- Вы не боитесь, что после разгона Майдана администрация Януковича захочет уйти в глухой угол и свернуть переговоры с ЕС?

- Мы не будем ввязываться во внутренние дискуссии вашей страны. Это некорректно, мы это никогда не делали, и не буде в будущем. Но мы всегда говорим, что надо прислушаться ко мнению людей. То, что происходят на ЕвроМайдане, это не забудется, не пройдет как грипп или насморк. Некоторые деформации в обществе все-таки останутся. Поэтому еще не вечер, чтобы подписать Ассоциацию.

- Как украинская власть выглядит сегодня в глазах Запада?

- Я скажу откровенно, иногда мы слышим очень противоречивые сигналы. Иногда даже в один день. Например, правительством было объявлено о паузе в подписании Соглашения об ассоциации, а в Верховной Раде продолжали работать над этим вопросом. Был принят закон о выборах, подготовлен закон о прокуратуре. Представители Партии регионов были готовы работать даже ночью.

Сейчас правительство Украины продолжает говорить, что готово к подписанию Соглашения об ассоциации. Но самая большая неправда, что Украине надо компенсировать ущерб из-за этого договора. В договоре нет никакого ущерба.

- Есть потери в торговле с Россией.

- А кто эти потери придумал?

- Россия.

- О, давайте так и говорить! И не будем утверждать, что потери возникли "из-за подписания Соглашение об ассоциации". Если потери возникают из-за действий какой-то другой страны, то давайте говорить, что это так, вот где причина, а не "из-за выбора европейского пути". Тогда как Украина говорит, что "из-за выбора европейского пути нам нужна компенсация". Подумайте, где здесь логика?

- По вашему мнению, какая сегодня вероятность, что Украина остановится на пути вступления в Таможенный союз и не пойдет в сторону России?

- Я не знаю, у меня нет такого "амперметра". Я лично верю, что Украина не пойдет в Таможенный союз, я - оптимист. Но это решение - не мое, это решение Украины. И мы будем уважать любое решение. Я сам считаю, что Украина принадлежит Европе не только географически, но и по другим параметрам. Я так думаю, я бы так желал, чтобы Украина была в Европе во всех смыслах этого слова. Но что с того, что я так хочу? Не так уж много.

- В ходе круглого стола с оппозицией Янукович сказал, что в нынешнем виде Соглашение об ассоциации подписывать нельзя. Что вы думаете об этом?

- Это еще один аспект, который настораживает. Этот договор действительно соответствует интересам государства Украина, модернизации страны. Конечно, если мы хотим остаться там, где мы сейчас находимся - это тоже выбор, но это не стратегия. Но если выбор в пользу модернизации, конкуренции, то надо, чтобы страна вошла на рынки Евросоюза. Сейчас рынки поворачиваются спиной, то есть падает доверие мировых рынков к Украине. Не только доверие людей, но, этого нельзя скрыть, также доверие Евросоюза, доверие партнеров.

- Но где правительству Украины найти компенсаторы в случае блокирования экспорта Россией?

- Но давайте подумаем - кто-то что-то делает, а Евросоюз должен за это платить? Где логика? В Литве мы тоже когда-то через такое прошли, у нас тоже была блокада со стороны России, тоже были пустые улицы в 1990-ых годах, не ездили автомобили зимой…

- Сейчас впервые на Западе стало звучать слово "санкции" отношении украинского руководства. Они возможны со стороны ЕС.

- Правда состоит в том, что об этом стали говорить. Я не автор этих идей, но о санкциях говорят как о результате последних событий в Украине.

- После начала ЕвроМайдана из переговоров Евросоюза с Украиной выпал вопрос освобождения Юлии Тимошенко. Почему?

- Он не выпал. В данный момент эта тема не то чтобы выброшена, но она не является главным вопросом переговоров. Вы помните, перед вильнюсским саммитом "Восточного партнерства" было заявление Тимошенко, чтобы Соглашение об ассоциации подписывали даже без ее освобождения.

 Посол США Джеффрі Пайєтт

Посол США Джеффрі Пайєтт: Ми були приголомшені стриманістю та стійкістю опозиції

Американський посол Джеффрі Пайєтт розповідає, що про спробу силового розгону Майдану він дізнався за кілька хвилин після початку операції. Дипломат дістає з кишені Blackberry та знаходить час дзвінка - це було о 1:35 ночі. Щоправда, Пайєтт не каже, хто саме йому зателефонував. Зараз, за словами дипломата, він зосереджений на тому, аби спонукати владу та опозицію до переговорів замість протистояння.

- У п'ятницю відбувся круглий стіл за участю трьох президентів - ви дивилися його?

- Так, я чув, що він відбувся, але не дивився, тому що зараз ми зайняті пошуком політичного рішення. Однак ми розчаровані відсутністю виразної позитивного сигналу по його закінченні. Основне завдання найближчих 1-2 днів - встановити адекватний канал комунікації між політичними лідерами і Майданом з одного боку, і уряду - з іншого.

- Як ви оцінюєте ймовірність досягнення згоди між владою та опозицією після спроб силового розгону ЄвроМайдану 10 грудня?

- Обов'язок президента Януковича і уряду - відновити довіру. Ми були вкрай розчаровані тим, що сталося, ви чули заяву держсекретаря Керрі з цього приводу.

Ми вважаємо, що на сьогодні - це обов'язок уряду - проявити серйозну ініціативу і надіслати сигнал, що уряд чує голос більшості українських громадян, а саме – їх прагнення європейського вектору.

- Відомо, що під час перебування в Києві заступник державного секретаря США Вікторія Нуланд зустрічалася не лише з президентом Януковичем і опозиціонерами, але і з Рінатом Ахметовим та іншими олігархами. Про що ішлося на цих зустрічах?

- У пані Нуланд був дуже щільний графік зустрічей в Києві, спрямований на вирішенні поточної ситуації в країні. Вона зустрічалася громадянським суспільством, з Патріархом Філаретом, з рядом бізнесменів, не тільки Рінатом Ахметовим.

- Ми чули, що вона також бачилася з Віктором Пінчуком і Сергієм Тігіпком. Це так?

- У неї були зустрічі з широким колом лідерів бізнесу та громадянського суспільства. І що приємно дивує мене особисто - існує широкий суспільний консенсус щодо європейського майбутнього України серед цих людей. Питання тільки в одному - як політичні структури втілять це в своїх діях і рішеннях.

Пріоритет найближчих двох днів - продовжувати процес в ненасильницький руслі. Кожен, хто спостерігав події ранку середи, був приголомшений стриманістю і стійкістю опозиції, і це підтверджує її повний моральний авторитет в цьому процесі.

Ми закликаємо в наступні 48 годин, які будуть критичні для історії Євромайдану, щоб обидві сторони утрималися від насильства. Протистояння попередніх днів між мітингувальниками і силами правопорядку не повинно повторитися.

***

Таким чином, посол Пайєтт підтвердив, що протягом перебування в Києві заступник державного секретаря Вікторія Нуланд зустрічалася не лише з владою та опозицією. До резиденції посла на Подолі завітав Рінат Ахметов. Також окрему зустріч з Нуланд мав Віктор Пінчук, який контролює трьох депутатів у Партії регіонів та три загальнонаціональних телеканали.

За інформацією "Української правди", Нуланд спробувала вплинути на Ахметова, аби той за допомогою підконтрольних депутатів посприяв виходу з кризи. Ще одним підтвердженням цього став виступ Нуланд у п'ятницю у Вашингтоні на конференції US-Ukraine Foundation. Заступник Джона Керрі повідомила, що вона мала "складну, але реалістичну розмову з президентом Януковичем". А також додала, що в найвищому керівництві української влади та бізнес-середовищі є люди, які активно впливають на Януковича, щоб той таки обрав правильний шлях




.

Водночас у США вже на повну лунають голоси, які пропонують більш жорсткий спосіб впливу на українську владу. До Сенату США внесено проект резолюції, де прямо сказано: "У разі повторного застосування владою насильства проти мирних демонстрантів, Президент США та Конгрес повинні розглянути запровадження персональних санкцій, включно із візовими обмеженнями та замороженням активів, проти відповідальних осіб".

Одним з авторів документу є сенатор-демократ Кріс Мерфі, який протягом вихідних разом з Джоном МакКейном також приїздить до Києва, аби власною присутністю стримувати владу України від розгону ЄвроМайдану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді