Сенатор Джон МакКейн: Якщо влада України практикуватиме репресії, мають бути санкції

Неділя, 15 грудня 2013, 20:53
Сенатор Джон МакКейн: Якщо влада України практикуватиме репресії, мають бути санкції

...77-річний американський сенатор Джон МакКейн ліфтом піднявся на сьомий поверх Будинку профспілок, що перетворився на центр спротиву. Переступаючи людей, що спали на підлозі, він прямує до кімнати, де було призначено інтерв'ю Українській правді.

Однак понад півгодини ми не починаємо розмову. Приголомшений МакКейн дивиться у вікно на ЄвроМайдан, де двісті тисяч осіб спочатку співали гімн України, потім скандували "Банду - геть!", а згодом влаштували справжні світлове шоу, увімкнувши тисячі підсвіток на своїх мобільних телефонах при скандуванні "Слава Україні! Героям слава!"

Посол США Джеффрі Пайєтт звертає увагу МакКейна на міст над вулицею Інститутською: "Тут було основне протистояння в ніч розгону". Американський гість не може відірвати очей від площі, фотографуючи її на мобільний телефон.

МакКейн - один з найбільш поважних американських політиків. Учасник В'єтнамської війни, він провів п'ять з половиною років у полоні. Починаючи з 1987 року, МакКейн обирається сенатором від штату Аризона. Має репутацію "яструба", що не любить російське керівництво. Був кандидатом у президенти від Республіканської партії на виборах 2008 року, але програв - через втому американського суспільства після восьми років керівництва його однопартійця Буша-молодшого та високі очікування від Барака Обами.

Окрім посади сенатора, МакКейн очолює раду Міжнародного республіканського інституту, що активно працює і в Україні. Один з пріоритетів їх діяльності - знаходження порозуміння серед опозиції для висунення єдиного кандидата на виборах президента.

Цими вихідними МакКейн спеціально прилетів до Києва, аби на власні очі побачити ЄвроМайдан. Паралельно він підписався під проектом резолюції Сенату США, де міститься пункт про запровадження санкцій проти українських чиновників, якщо вони надалі застосовуватимуть силу щодо мирних демонстрантів.

Аби показати солідарність з борцями за європейський вибір, у неділю МакКейн виступив зі сцени ЄвроМайдану, вітаючись із натовпом українською мовою та цитуючи їм Шевченка. "Америка з вами!" - завершив він свою промову. "Thank you, USA", - проскандував Майдан.

"Подивіться, як змінилося українське суспільство, - розмірковував під сценою, дивлячись на все це, політтехнолог "Батьківщини" Олег Медведєв. - Дев'ять років тому, під час Помаранчевої революції, ми остерігалися, щоб на Майдан ніхто не приніс американський прапор. А тепер у нас сенатори виступають з трибуни".

- Яке у вас враження від побаченого в Києві? - запитала "Українська правда" у МакКейна.

- Я бачив чимало цікавих речей у своєму житті. Але мені здається, що з тим явищем, яке я бачу зараз, навряд чи щось може зрівнятися. Ентузіазм і дисципліна сотень тисяч людей неймовірна, це вражає! За останні три тижні не було жодного серйозного інциденту, окрім того часу, коли урядові сили атакували демонстрантів.

- Ви прилетіли спеціально на Майдан - чи летіли до Європи з іншої нагоди?

- Я прилетів сюди спеціально. Я бував в Україні багато разів і досить добре проінформований про те, що тут відбувається. Я хотів спеціально бути тут в цей час, щоб отримати власне враження. А, крім того, хотів показати підтримку нашого Конгресу демонстрантам, які борються за демократію і свободу.

- Нам відомо, що в зв'язку зі спробами придушення ЄвроМайдану внесено резолюцію до Сенату США. Яке ваше ставлення до цього документу і які він має шанси бути схваленим?

- Я є одним зі співавторів цієї резолюції. Вона закликає поважати право людей в ненасильницький спосіб висловлювати свої погляди. Ми підтримуємо їхні зусилля в напрямку демократії. І якщо влада України практикуватиме репресії, мають бути розглянуті санкції.

- Якого роду санкції?

- Санкції проти осіб і організацій, які будуть винні у злочинах проти людяності, які порушують права людини.

- Які шанси в цієї резолюції бути схваленою?

- Вона буде схвалена швидко і одноголосно.

 МакКейно фотографує ЄвроМайдан на мобільний телефон

- Ви говорили з лідерами опозиції після прибуття до Києва. Яке ваше враження після цієї зустрічі?

- Я отримав сильне враження від їх відданості справі, від їх готовності відігравати лідерську роль, їх патріотизму і їх відданості ідеї зробити Україну європейською нацією.

- З іншого боку, існує людина, яку ви називаєте "Влад Путін" - Володимир Путін - який має інші плани стосовно України. Що робити українським політикам в цій ситуації, коли Україна стала об’єктом геополітичного протистояння?

- По-перше, справді немає жодного сумніву, що Путін застосовує неймовірний тиск на уряд і на народ України. Я не вірю, що йому вдасться змусити Україну приєднатися до його так званого Митного союзу. Але нам буде потрібно надати допомогу Україні з боку МВФ, щоб вона впоралася з серйозними фінансовими труднощами.

- У світі багато важких проблем, які вирішують Росія і США разом – наприклад, Сирія. Наскільки вірогідна ситуація, що заради миру на Близькому Сході, заради Сирії чи Ірану, США можуть піти на поступки щодо України перед Москвою?

- США і Росія співпрацюють з питання хімічної зброї. Але Росія продовжує постачати зброю Башару Асаду, який продовжує вбивати невинних дітей, жінок і чоловіків у Сирії. І це обурливо. Там, де ми можемо співпрацювати з Росією, нам варто співпрацювати. Але це в жодний спосіб не повинно змінити нашу підтримку України і того, щоб Україна стала європейською нацією.

- Як ви думаєте, після Олімпіади в Сочі Росія підсилить тиск на Україну, якщо ситуація не буде вирішена зараз?

-  Я думаю, що ситуація в Україні вирішиться протягом найближчих днів.  

-  Зараз лунає багато звинувачень у тому, що адміністрація Обами набагато пасивніша в питанні України, ніж адміністрація республіканців. На яку ступінь підтримки може розраховувати Україна в нинішній ситуації?

- У мене є деякі розбіжності з президентом Обамою. Але заяви, які зробив державний секретар Джон Керрі, які зробила заступник державного секретаря Вікторія Нуланд, думаю, цілком відповідні даному моменту. З цього питання республіканці і демократи в Конгресі тісно об’єднані.

 Аби дістатися місця зустрічі, МакКейн пройшовся цим коридором захопленого революціонерами Будинку профспілок

-  Ви дуже добре знаєте ситуацію на території колишнього СРСР і свого часу багато підтримували білорусів у їх боротьбі за свободу і демократію. У Білорусі зовсім нічого не вийшло, а в Україні зовсім інша ситуація. В чому причина такої різної ситуації в Україні і Білорусі?

-  Лукашенко є найбільш брутальним диктатором Європи, і рано чи пізно люди в Білорусі звільняться від його керівництва. Україна – велике, багатокультурне, дуже розмаїте суспільство, з високоосвіченим населенням, і справді велика країна. Я думаю, що Путіну хотілося б втримати Україну в російській орбіті більше, ніж будь-яку іншу країну світу. Часто кажуть, що з Україною Росія – це західна велика держава, а без України – це східна держава.

- Чи будете ви бачитися з президентом Януковичем або представниками його адміністрації?

- Так, в понеділок.

- Яка ваша порада Януковичу в ситуації, що склалася, з висоти вашого багаторічного досвіду в політиці?

- Я б порадив президенту Януковичу, по-перше, відмовитися від будь-якого використання сили, продовжити обговорення за круглим столом і обов’язково відгукуватися на запити, на волю народу.

- Навіть якщо це заклик до відставки самого президента?

- Дозвольте мені утриматися від припущень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді