Таємна зустріч Януковича з Путіним та інші секрети з межигірського нотатника

Вівторок, 11 березня 2014, 13:36

Конфіденційні вказівки Януковича та неафішовані контакти з Росією. Блокнот охоронця розкриває таємниці, як президент-утікач провів останні тижні на посаді.

Голосування за "диктаторські закони" 16 січня стало переламним моментом в подіях ЄвроМайдану. Після новорічних та різдвяних свят полум'я протесту почало згасати. Активісти були зосереджені на порятунку власних автомобілів від підпалів. Здавалося, що революція сходить нанівець. Але рішення Януковича за будь-яку ціну ухвалити "антидемократичний пакет" змінило весь сценарій - мирний протест став радикальним.

Що змусило Януковича підлити масла у вогонь та піти на нове загострення, після якого він вже не оговтався?

Він чітко рухався у сценарії Кремля, а шляхи його втечі пророблялися ще за кілька місяців до кривавих подій. У першу декаду січня Янукович провів таємну зустріч з російським президентом Володимиром Путіним, у ході якої і було визначено дії української влади на повне придушення протесту та схвалення репресивних законів.

Це випливає зі змісту записника керівника охорони Януковича, екс-співробітника Головного управління розвідки Міноборони Костянтина Кобзаря, виявленого в резиденції "Межигір'я" дослідниками з ініціативи "YanukovychLeaks".

"Українська правда" публікує зміст щоденника Кобзаря, який відноситься до подій грудня 2013 та січня 2014 років - переламних тижнів у вітчизняній історії.

Насправді Кобзар був не лише охоронцем, але і референтом Януковича. Він ретельно занатовував вказівки "Баті", а також дзвінки до нього від впливових людей.

За інформацією джерел "Української правди", за дорученням господаря Кобзар навіть отримував величезні готівкові кошти, які передавалися Януковичу в якості хабарів. Вірна служба була високо оцінена "межигірським різником" - він просував свого слугу щаблями. На момент балотування Януковича в президенти, у 2009 році Кобзар був лейтенантом, а на свято незалежності 2013 року він отримав звання генерал-майора.

Перед нами - одна з найцікавіших сторінок з щоденника Кобзаря.

 

На лівій сторінці охоронець Януковича ретельно перераховує людей - очевидно, це формується пул для святкування з Януковичем Нового року або Різдва.

"Артисты: Ваенга, Газманов"

Далі - записано прізвища запрошених осіб:

Екимов + 1

Головин + 1

Овчаренко + 1

НВЭР + 2

Лавринович + 1

Кулыняк

Моисеев + 1

Присяжнюк + 1

Розшифровка: Екимов - це позивний генпрокурора Віктора Пшонки в охорони Януковича, що підтверджується транскрипцією, знайденою в Межигір'ї та оприлюдненою на сайті "YanukovychLeaks".

Головін - це попередній керівник Конституційного суду України. Сам походить з Макіївки; очолював КС в період конституційного заколоту, коли Януковичу було повернуто повноваження Леоніда Кучми.

Овчаренко - останній голова Конституційного суду; до призначення в КС був головою Єнакіївського суду, де саме за його часів було виявлено зникнення документів про судимості Януковича. Овчаренко - давній спільник Януковича. У Межигір'ї було знайдено документи на спорудження підконтрольними Януковичу фірмами будинку для Овчаренка.

НВЭР - це може бути депутат-регіонал Нвєр Мхітарян. При обшуку Межигір'я активістами було виявлено плани величезної квартири в поки що незбудованому житлово-готельному комплексі "Кемпінськи". Цей проект реалізовує компанія Мхітаряна "Познякижитлобуд".

Лавринович - колишній міністр юстиції, нині - голова Вищої ради юстиції.

Кулиняк - екс-міністр культури, скрипаль на приватних заходах Януковича

Моисеев - не ідентифіковано

Присяжнюк - міністр аграрної політики, який іде з Януковичем пліч-о-пліч з часів роботи на "Орджонікідзевугулля" в 1980-их роках.

Права сторінка присвячена підготовці до таємної зустрічі Януковича з Путіним, що відбулася 8 січня в резиденції російського президента на Валдаї. Керівник охорони Януковича прораховує найзручніший маршрут перельоту на Валдай, який він в силу власної неграмотності називає "Алдай".

Так, точкою прильоту вказано військовий аеродром Хотілово у Новгородській області.

Далі - прорахунки, скільки займе переліт за маршрутами: Гостомель - Харьков - Хотілово; Жуляни - Брянськ - Хотілово; Жуляни - Донецьк - Хотілово.

Тут також стоїть позначка "прислать борт за нами" - очевидно, проговорюється варіант перельоту силами авіації Путіна.

Очевидно, зустріч на Валдаї була присвячена поведінці Януковича в умовах політичної кризи. Це стало ціною подальшої фінансової підтримки режиму Януковича коштом російського бюджету.

Змусивши Януковича рухатися в своєму фарватері антидемократичних законів, Путін значно ускладнив йому стосунки із Заходом, а також показав невдоволеним російським опозиціонерам, що його практики набувають нового поширення.

Як видно, зустріч на Валдаї ретельно готувалася і мала відбутися саме там - щоб не притягувати зайвої уваги. На іншій сторінці керівник охорони Януковича пише:

"Пилотов Фалькона (приватний реактивний літак, який адміністрація президента орендувала для обслуговування Януковича у його ж фірми "Центравіа" - УП) просят прилететь в Москву. Особенности аэродрома. Вернуться в этот же день. Без ночевки. Предлагает свой борт, есть сложности при посадке".

 

Також в ці дні охоронцем Януковича було зроблено інші записи, які вказують про контакти диктатора: "Медведчук просит поздравить", "Герман просит установить 200-ку (спецзв'язок) в кабінет", "Флажки поставлены на въезд Шустеру". Таким чином, було підтверджено версію про заборону Шустеру заїжджати на територію України.

На іншій сторінці нотатника Кобзарь робить примітку: "Шустеру закрыть въезд в Украину. Якименко, СБУ?" Очевидно, що цей запис - занотована ним вказівка Януковича, яку треба було передати голові Служби безпеки Якименку.

На сусідній сторінці - позначки. "Лебедев - 08.01.14, Ларін - 13.01.14. "02" - после 03.01.14".

Очевидно, що це - дати. Ідеться про призначені зустрічі. Міністру оборони Лебедєву - на 8 січня, заступнику глави адміністрації президента Ларіну - на 13 січня. Позивний "02" належить голові Верховної Ради Володимиру Рибаку. Його чекали одразу після нового року.

 

Показова нотатка поряд на цьому ж розвороті - "калитка, заклейка телефон, без рамки". Ідеться про те, що навіть високопосадовим гостям Януковича заклеювали камери на мобільних телефонах.

"Центр ФОК. 70, АПК. Все проходят через центр ФОК". Ідеться про доступ до Межигір’я для гостей - всі мають іти через центральний вхід Фізкультурно-оздоровчого комплексу. Навіть люди, які позначені шифрами "70" та "АПК". АПК розшифровується як "Андрій Петрович Клюєв". Хто такий "70", наразі встановити не вдалося. За однією з версій, цей позивний належить Рінату Ахметову.

Тут же вказано, що "от 70-го вино корзины" - ідеться про новорічний подарунок Януковичу.

"Сосед переговорил сегодня с Симоненко - до отъезда готовит всякую дурь". Сосед - це позивний Віктора Медведчука.

 

Наступний запис - невдоволення Януковича відпусткою міністра внутрішніх справ в розпал подій на Майдані: "Захарченко чтобы не делал больше так, на отдых".

На сусідній сторінці - невдоволення Януковича публікацією "Української правди". Доводиться навіть підключати генпрокурора Пшонку. Ідеться про статтю, де були оприлюднені протоколи допитів екс-голови КМДА Попова та екс-заступника секретаря Радбезу Сівковича щодо подій 30 листопада. Як відомо, там були прямі свідчення Попова про причетність Андрія Клюєва до розгону ЄвроМайдану.

"Откуда на Украинской правде все документы по допросам. Разберитесь и мы перезвоним. Пшонка, после 14:00. Позвоним", - записує охоронець Януковича його доручення.

На іншій сторінці - перелік людей, які прагнули потрапити до Януковича в розпал кризи. Імена говорять самі за себе:

"Курченко просит встречи

Суркис просит встречи

Кауфман просится на доклад и поздравить с Новым годом"

 

Курченко - це касир родини Януковича. Суркіс - колишній президент "Динамо" (Київ). Кауфман - одеський бізнесмен, якого називають управляючим партнером родини Януковича в аеропортах Бориспіль, Одеса та Сімферополь, а також у "Президент-готелі".

"Новинский на встречу.

Суркис просит переговорить.

Новинский в какое время"

Новинський - депутат та бізнесмен із Партії регіонів, який лише минулого року набув українського громадянства та оперативно обрався до парламенту за Севастополем.

Ще одна сторінка. Знову "Курченко просит встречі". Далі: "Демишкан важный вопрос". Демішкан - колишній керівник УкрАвтоДору, один із засновників мисливського клубу "Кедр", який в інтересах Януковича взяв у оренду мисливське господарство "Сухолуччя".

 

Декілька разів Януковича набирав "Юра Єнакіївський", щоб повідомити, що він прибув до країни.

Иванющенко в Киеве. Просил сообщить.

Иванюшенко звонил. Он в Киеве.

Курченко наполегливо намагався потрапити до Януковича. В одній із нотаток керівник охорони зазначає, що питання навіть погоджено з першим віце-прем'єром Арбузовим.

Курченко просит встречи в любое время. Необходимо три часа и он у нас. Вопрос согласован с Арбузовым.

При цьому сам Арбузов ще рік тому казав, що "не знає, що робить Курченко".

 

Цікаво, що на цій же сторінці вказано прізвище депутата від партії "Свобода" Юрія Бублика. При чому в двох місцях. Сам нардеп сказав, що приблизно в ці дні був під Межигір'ям разом з помічниками та знімав відео про резиденцію.

Наступна сторінка - витік із засідання Ради ЄвроМайдану. Хтось доповів охоронцю Януковича, про що ішлося на зустрічі.

Заседание комитета ЕвроМайдана в здании Федерации профсоюзов. Рассматривался вопрос, как красиво и правельно закончить с ЕвроМайданом. 1-е предложение 2-х - 3-х дневная акция, проход многотысячной толпой.

Наступний запис - "Екимову переговорить с 19-м по метрополитену директору". Тут же вказано прізвище керівника київського метро - Володимир Федоренко.

"Екимов" - генпрокурор Пшонка. Очевидно, ця розмова була також спричинена Майданом - у блокноті зафіксовано події грудня-січня, тоді ж сталося перше закриття станцій метро в центрі з метою недопущення нових протестувальників на Майдан.

Окремий розділ у нотатках охоронця Януковича - це кількість бійців спецпідрозділів, залучених до охорони "Межигір'я".

"Альфа", Булат", "Беркут", "Омега", вип-территория с оружием", - робить записи Кобзар. Було залучено два бронетранспортери.

 
 

Окрім таємних зустрічей Януковича та його сценаріїв придушення демократії, блокнот Кобзаря містить ще одну загадку - про контакти Януковича з Росії.

 

На цій сторінці російський російський телефонний номер та лише ім'я по-батькові - "Евгений Викторович". Можливо, ідеться про заступника голови Ради Федерації Росії Євгена Вікторовича Бушміна, який представляє у сенаті Ростовську область. Місце, куди втік Янукович, рятуючись від трибуналу за вбивство власних громадян.

"Українська правда" зателефонувала за цим номером. Людина, яка взяла трубку, стверджувала, що "сталася помилка". "Мене звати не Євген Вікторович", - сказав голос та кинув слухавку.

За іншою інформацією, цей номер може належати давному другу Путіна Євгену Вікторовичу Пригожину. Він - бізнесмен із Санкт-Петербурга, а цифри 921969 вказують на пітерський номер Мегафону.

І ще один момент. Надпис праворуч на цій же сторінці містить ще один розрахунок бійців, залучених до охорони Межигір'я. Загалом - 700 спецпризначенців!

Побачене може шокувати співробітників спецслужб. На побігеньках біля "золотого унітазу" було навіть Головне управління розвідки Міністерства оборони, яке має збирати військові секрети за межами території України. Це - чергове, але, звичайно, не головне порушення закону режимом Януковича. Цього разу - задокументоване.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді