Віталій Ярема: Я впевнений, що війни не буде, але ми готуємося усіма можливими способами

Неділя, 16 березня 2014, 06:00

Віталій Ярема погодився на коротке 20-хвилинне інтерв'ю в своєму кабінеті на шостому поверсі будинку уряду. Очікуючи на розмову, бачимо делегацію американських сенаторів, які прибули до Києва. Коридором, яким кілька тижнів тому ходили снайпери Януковича, тепер прямував легендарний Джон МакКейн у супроводі семи інших предстаників американських штатів у верхній палаті парламенту США.

У кабінеті Яреми раніше сидів Сергій Арбузов, який залишив новій владі в подарунок розкішний меблевий гарнітур з лакованого дерева та білої шкіри. Ярема висловлює готовність продати це майно з аукціону - виручених коштів явно вистачить, щоб умеблювати декілька кабінетів. Крім того, кабінети, захоплені Арбузовим під "кімнату для переговорів", знову передано в загальне користування.

Наша розмова переривається дзвінком від прем'єра Арсенія Яценюка, який кличе Ярему на нараду до в.о. президента Олександра Турчинова. Там, як і тут, збираються говорити про одне і те ж саме - ситуацію в Криму.

- У неділю відбувається так званий "референдум" в Криму. Який план влади у зв'язку з цим? Що ви очікуєте та що будете робити?

- Жодних законних юридичних дій в Криму не відбуватиметься. Те, що називають "референдум" - це розробка Російської Федерації з уже відомим нам результатом. Буде оголошено, що 70-80% кримчан проголосували за від'єднання Криму від України та приєднання до Росії. Цей показник вже написаний в Москві. Що стосується дій військових на території Криму, то будемо сподіватися, що провокації не завершаться людськими жертвами і застосуванням зброї. Якщо ж буде застосована зброя проти українських військовослужбовців, вони будуть захищатися. І ми будемо поводити операцію з порятунку людей, які перебувають в Криму та потребують захисту.

- Якщо будуть оголошені результати референдум з таким результатом, чи українські військові залишать територію Криму?

- Ні, в жодному разі. Це наша територія. Референдум є незаконним і він для нас не має жодної юридичної сили.

- Чи можливий сценарій, що Росія оголосить українських військових там окупантами і почне військові дії?

- Якщо вони почнуть військові дії, ми будемо чинити опір відповідно до рівня загрози, який існуватиме щодо громадян України. Якщо проти нас застосують військову зброю, то у відповідь ми будемо також застосовувати військову зброю. В якому вигляді - я не хочу це питання обговорювати, воно стосується тактики та належить до компетенції армії та спецслужб.

- Чи правда, що до Криму підтягнуті наші військові із західної України?

- Це не є таємницею. Сьогодні проводяться військові навчання. Всі військові підрозділи перебувають у найвищій стадії бойової готовності. Проводяться мобілізаційні заходи. Буде підписано указ президента з цього приводу. Ми набираємо як в національну гвардію, так і мобілізуємо людей, щоб створити повноцінні військові частини, які здатні створити ударну групу, щоб вести повноцінні військові дії. Але я більш ніж переконаний, що ми в переговорному процесі досягнемо консенсусу з Росією.

- Побутує думка, що Крим для України вже втрачений. Про це говорять люди скрізь - вдома, серед знайомих, у громадських місцях. Ваша думка?

- Крим не втрачений, Крим окупований. Крим був і залишиться територією української держави. Всій світовій спільноті зрозуміло, що Крим не може в такий спосіб стати територією Росії. Тому ми завжди будемо його вважати територією України. Якщо звідти не підуть російські війська і будуть за своєю чисельністю переважати українські війська, а Росія не реагуватиме на вимоги світової спільноти, значить, Крим буде перебувати якийсь час в такому стані, як зараз. Воювати з ворогом, який переважає за чисельністю, дуже складно, особливо якщо він там зайняв уже позиції. Але з часом ми досягнемо позитивного результату і Крим повернеться до того статусу, в якому він перебуває. Ми готові надати додаткові повноваження автономії, щоб вони залишали в себе на території більше податків для власного розвитку.

 

- Що зараз відбувається на східному та північному кордоні України? Є інформація, що Крим - це маневр для відволікання. А справжні бойові дії почнуться на Донеччині, Луганщині та Харківщині.

- Якщо говорити правду, то дійсно, на кордоні України з боку РФ відбуваються деякі маневри збройних сил Росії. В тому числі із застосуванням важкої бронетехніки. Але ці маневри не носять такого загрозливого характеру. Тобто не підготовлені для нападу на України.

Росія поки не готова, щоб здійснювати напад на Україну з боку півночі та сходу. Незважаючи на це, силами прикордонних військ, силами Збройних сил України, а також силами людей, щодо яких ми здійснюємо призив, посилено кордон з Росією, в тому числі технічними засобами, починаючи з колючого дроту та решти, про що я не можу говорити.

- Росія концентрує сили вздовж кордону з Україною?

- Так, періодично проводяться навчання. Наприклад, позавчора було проведено навчання великої кількості десантних військ - десь близько 3,5 тисяч осіб - в районі Іванівської області, 100-200 кілометрів від кордону з Україною.

- Чи правда, що російські війська збили чи посадили літак-шпигун над Кримом?

- Я такою інформацією не володію. Я щодня отримую звіти та зведення Збройних сил, прикордонних військ, СБУ, але така інформація там була відсутня.

- Як ви ставитися до того, що люди, які вчора були сепаратистами, той же Геннадій Кернес, який перебуває під слідством, зараз виступає на боці територіальної цілісності України - згадайте його візит до Харкова цієї суботи.

- З точки зору збереження України, треба вжити максимум можливостей і залучити людей, які можуть заспокоїти ситуацію. Питання індивідуальної відповідальності за вчинені правопорушення - це питання слідства. Я знаю, що і Кернес, і Добкін допитані в Генпрокуратурі. Якщо ці люди допоможуть встановленню спокою та порядку в Харківській області, то слідство може враховувати цей факт як пом'якшуючі обставини за злочини, які їм інкриміновані.

- Є інформація, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк попросив США про пряму військову підтримку, але вони відмовили. Це правда?

- У суботу ми проводили консультації, наприклад, з сенаторами США, але вони не дають прямої відповіді на запитання, коли ми звертаємося по військову або гуманітарно-військову допомогу, зокрема, в Херсонській області.

У нас були пропозиції: якщо будуть застосовуватися війська на кордоні Криму та Херсонської області, може виникнути гуманітарна катастрофа, і тому ми просили про введення військ НАТО для гуманітарно-військової допомоги населенню, яке буде тікати з Криму. Однозначної відповіді не було отримано. І американці, і європейські країни будуть орієнтуватися по ситуації. Крім того, ми запрошували їх прийняти участь у контролі повітряного простору над 15 об'єктами, які мають ядерне паливо. Якщо виникнуть військові дії на території України, це найбільш небезпечні місця, які можуть бути піддані бомбардуванню та причинять шкоду населенню. Відповіді на це питання ми не отримали. Я сподіваюся, що учасники Будапештського меморандуму виконають свої обіцянки і збережуть територіальну цілісність України.

- Ви заговорили про Херсонську область. В якій мірі життя Криму залежить від Херсонської та Запорізької областе, які постачають воду та електроенергію?

- Всі комунікації, електроенергія, вода  і газ ідуть до Криму через Херсонську область. Мова не про те, щоб відключити подачу води. Багато українців живуть в степовій частині Криму, куди подається ця вода, яку використовують в сільському господарстві. І перекрити для цих людей воду було би неправильно. Якщо все-таки ця анексія Криму продовжиться на тривалий час, і електроенергією та водою будуть користуватися військові частини Росії, то ми будемо все це рахувати і пред'являти відповідні рахунки. Відверто кажучи, я сподіваюся, що до цього не дійде.

- Чи правда, що росіяни у Херсонській області будуть військові бази, мінують поля?

- На кордоні з Херсонською областю росіяни влаштувала п'ять блок-постів. Там знаходиться велика кількість людей, які представляють як регулярні російські війська, так і підрозділи севастопольського "Беркуту", і козачі полки, і сербських найманців. Там же розміщена велика кількість озброєнь, в тому числі установки залпового вогню "Град". Деякі блок-пости стоять на території Херсонської області.

(Лунає телефонний дзвінок урядового спецзв'язку. Ярема перериває розмову зі словами "Вибачте, телефонує прем'єр-міністр...")

- Тобто ці блок-пости Росії можуть стати базою для захоплення Херсонської області?

- Звичайно. Сьогодні через Керченську протоку іде велика кількість автомобілів, великі десантні кораблі, які розвантажують військову техніку. Це говорить, що відбувається не просто окупація. Ми можемо здогадуватися, що через ці блок-пости вони можуть атакувати континентальну Україну. Нам треба до цього готуватися. Ми також встановили там свої блок-пости, там знаходяться військові та техніка, яка здатна дати відсіч агресору. На чиєму боці перевага? Я думаю, ми не пропустимо ворога на територію континентальної України.

- Наскільки нова українська влада контролює ситуацію з загонами самооборони. Час від часу з'являються новини, що люди в камуфляжі захоплюють об'єкти, потім приїздить в.о. глави адміністрації президента Пашинський і звільняє ці об'єкти. Що відбувається?

- Ті люди, які брали участь у поваленні режиму Януковича, вимагають швидких змін в нашій країні та в новому уряді. Цього вимагає суспільство. Люди, які привели нову владу та посадили в такі красиві кабінети (Ярема має на увазі розкішні меблі, які залишилися в спадок від Арбузова - УП), вони вимагають не зміни облич, а зміни ситуації в Україні. Їх можна зрозуміти. Але це переростає в реальну загрозу громадському порядку. Дехто, хто входить у ці угрупування, не мають відношення до Майдану і не брали участь у подіях 20 лютого.

Нам сьогодні дуже складно вирішити питання щодо миттєвого припинення їх функціонування на Майдані. Вчора була проведена нарада за участі Олександра Турчинова. Було вирішено припинити діяльність цих напіввійськових формувань, і більшу частину заходів провести в дипломатичному процесі.

Сьогодні тривають консультації з радою майдану, керівниками підрозділів самооборони. Частина з них залучається до національної гвардії. А потім настане "час Ч", коли з Майдану і по телебаченню буде оголошено, що з такого-то моменту ці формування є незаконними, будуть затримані та притягнуті до відповідальності. Для цього людей треба попередити і дати можливість їм добровільно здати зброю. Вони повинні бути свідомі, що віднині будуть притягуватися до відповідальності.

- Коли настане цей "час Ч"?

- Я думаю, в наступний понеділок-вівторок.

- Велика кількість зброї є у "Правого сектору", які не асоціюють себе з владою.

- Мова іде і про "Правий сектор". Ведуться інтенсивні переговори з керівництвом цього підрозділу.

- Хто має увійти в Нацгвардію?

- Ми запрошуємо всіх. Це всі громадські об'єднання, які сформовані навколо ідеї Майдану. Основна ідея цих формувань - "Нарнії", "Білий молот", "Самооборона" - це Майдан. Треба дати витік цієї енергії, яку люди отримали на Майдані, в інший напрямок - напрямку захисту інтересів держави.

- Одна з причин нинішніх складних подій є перебування Януковича на території Росії. Вже відомо, як він втік і хто за це відповідає?

-  Він втік на другий день після подій 21 лютого. На той момент ми буди не готові до активних дій. Сьогодні приходить оперативна інформація, що 21 і навіть 22 лютого в деяких банках зберігалися по мільярду доларів, які належали Януковичу і його прибічникам. Сьогодні цих коштів немає. Ми зробили багато помилок або неоперативно спрацювали і дали цим негідникам можливість втекти з України. Одні кажуть, що на кораблі, інші - що літаком.

- Чи правда, що коли нова влада зайшла в будівлю уряду, ваш нинішній кабінет - в минулому кабінет Арбузова - був відкритий. І всередині було знайдено снайперське знаряддя?

- Було знайдено одну з гвинтівок у сусідньому кабінеті, але вона була без дула. Чи стріляли з неї, ми не знаємо, бо ствол відсутній. Але ми під час розслідування познаходили багато місць у Кабінеті міністрів та Національному банку, звідки вівся вогонь. Зараз тривають експертизи.

- Ви задоволені, як проводиться кадрова політика нинішнього уряду?

- Ніхто не може бути задоволений будь-якою кадровою політикою. Можна бути задоволеним, коли відбудуться зміни в країні, зокрема - в правоохоронній системі. Коли ми затримаємо тих, хто розстрілював майданівців, організаторів цього, виконавців, замовників. Поки ця ситуація не розслідувана, я не можу давати оцінку.

Зараз багато журналістів кажуть, що нова влада бере на роботу корупціонерів. Оцінюють за результатами діяльності цієї людини до 2010 року, коли він був на якійсь посаді. Але, можливо, людина помінялася! Давайте дамо їй шанс. Якщо людина прийшла далі збагачуватися, це стане миттєво зрозумілим.

У мене є питання не лише з точку зору правоохоронної діяльності, але і того, як буде проводитися фіскальна політика, політика митниці. У нас нічого не помінялося. В Одесі як відбувалася контрабанда, так і відбувається. Як буде працювати податкова, як будуть діяти ці валютні конвертаційні "площадки", як буде діяти спиртова промисловість. Ці всі питання я задаю сам собі і людям, які приходять на посади. Керівники митниці та податкової були призначені кілька днів тому. Я їх покликав до себе і сказав, що якщо нічого не поміняється, ми станемо ворогами.

Такі бесіди відбуваються з усіма, хто має відношення до правоохоронної діяльності. Це стосується фінмоніторингу, фінінспекції. У мене були бесіди з цими людьми. І у вас, і суспільства є багато питань. Давайте подивимося, що буде. А якщо ці люди стали кришталево чесними і прийшли дійсно служити Україні? Якщо вони помінялися?

- На вашу особисту думку, наскільки високою є вірогідність справжньої війни з Росією?

- Сьогодні ми робимо все, щоб бути боєздатними. Я впевнений, що війни не буде. Війна на своїй території - це страх, розруха, треба поновлювати економіку сотні років. Я впевнений, що війни не буде, але ми до неї готуємося усіма можливими способами - і бюджет, і людський потенціал, і ідеологічна робота. Сподіваюся, що спільними зусиллями України та міжнародних структур ми зупинимо агресора, і в Україні не проллється кров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді