"Джентльменська угода" по-харківськи: Добкін "віджимає" підприємство у родини Кернеса?

Четвер, 13 серпня 2015, 12:47

Колись очільник Харкова Геннадій Кернес запевняв свого друга Михайла Добкіна в тому, що у нього "лице нудне і грошей йому ніхто не дасть".

Тоді він, мабуть, ще не знав, що людиною, котра дасть Добкіну грошей, виявиться…його колишня дружина Галина Прівалова, яка, попри розлучення з Кернесом, донедавна зберігала дружні стосунки з Добкіним та його оточенням.

Тепер жінка стверджує, що Добкін через своїх людей "віджимає" у неї частину сільськогосподарського угіддя на Харківщині.

Майновий спір між колишніми друзями розгортається навколо підприємства "Добрий господар" у селищі Картамиш Харківської області. Предмет суперечки – майже 3000 гектарів полів, придатних для вирощування сільськогосподарських культур.

 Галина Прівалова

На противагу Пріваловій виступають троє повірених Добкіна: офіційний генеральний директор підприємства Юрій Ваткін, колишній голова земельної комісії Харківської облради Сергій Овчаренко та приятель Ваткіна Олег Шипілов. До 2014 року господарство було розподілено саме між цими трьома особами.

 Юрій Ваткін

У заяві про злочин, яку Прівалова подала до міліції, стверджується, що у лютому 2014 року Овчаренко і Шипілов вийшли зі складу засновників ТОВ "Добрий господар", передавши свої частки Ваткіну – який, таким чином, став єдиним власником підприємства.

А в березні того ж року він передав частку у 50% Галині Пріваловій, попросивши в неї позику розміром 250 тисяч доларів "для того, щоб посіяти пшеницю". Пізніше, як стверджує жінка, вона ще неодноразово передавала Ваткіну кошти на супутні витрати, на суму "приблизно у 150 тисяч доларів". При цьому офіційного оформлення платежів не вимагала, оскільки розраховувала покрити свої витрати після збору врожаю.

У листопаді 2014 року Прівалова виявила, що зібраний врожай не покрив попередні борги господарства, її кошти "зникли без вісти, а підприємство має мінус 19 мільйонів гривень на балансі".

Після виявлених розкрадань, Ваткін, за словами жінки, раптом забув, що отримував гроші, і почав вичавлювати її зі складу засновників ТОВ "Добрий господар".

"У середині квітня 2015 року мені випадково стало відомо, що в провадженні Господарського суду Харківської області знаходиться позовна заява Сергія Овчаренка до ТОВ "Добрий господар" про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників від 28 лютого 2014 року, на підставі якого я отримала частку підприємства навесні того ж року", – стверджує Прівалова у заяві до міліції.

Після того, як Ваткін став єдиним власником підприємства, він запропонував мені викупити 50% корпоративних прав, як гарантію повернення моїх коштів. 19 березня 2014 року ми підписали угоду купівлі-продажу. Озимі ми посіяли за мої кошти", – розповіла вона пізніше в коментарі УП.

На питання, навіщо ж давати стільки грошей без жодного оформлення, Прівалова дає таке пояснення: "Перший транш у 250 тисяч (доларів США – авт.) був забезпечений угодою купівлі продажу 50% корпоративних прав "Доброго господаря".

Я розумію, що друга частина коштів, приблизно 150 тисяч, які я періодично давала Ваткіну, на соляру, добрива та інші супутні витрати – це моя особиста дурість. Але як би ви вчинили, якщо ви зі своїми друзями, маючи спільне підприємство, посіяли пшеницю і знали, що врожай – гарантовано буде, так само, як і ваш спільний прибуток з цього врожаю?

У нас були дружні, довірливі відносини. Він – аграрій, і розуміє, що треба робити, але не має на це грошей. А гарантією того, що гроші повернуться, був майбутній врожай і 50% підприємства, які я маю на підставі угоди", – аргументує вона.

Галина Прівалова стверджує, що до цього конфлікту причетний особисто Михайло Добкін: "Під час однієї з розмов Ваткін сказав, що Сергій Овчаренко представляє інтереси Добкіна.

А пізніше, після початку конфлікту, Добкін зателефонував мені і в грубій формі зажадав, щоб я відмовилася від претензій на господарство. Він кричав, що є фактичним власником підприємства, перейшов на особисті образи і вимагав "залишити все, як є". Я попросила його зустрітися і обговорити ситуацію, а він сказав лише: "Поверни все, як було!" – і більше на контакт не виходив. Як я розумію, він заблокував у телефоні мій номер.

Тоді я ще не усвідомлювала, що означає "повернути все, як було". А потім з'явився позов щодо скасування результатів засідання зборів акціонерів від 28 лютого 2014 року, на підставі яких я стала власником 50% підприємства у березні того ж року.

Таким чином, згідно з рішенням Господарського суду Харківської області, про засідання якого мені, навіть, не було повідомлено, ТОВ "Добрий господар" знову поділене між Ваткіним (25%), Овчаренком (61%) і Шипіловим (14%) – а мене там немає", – розповіла жінка.

Випадково дізнавшись про рішення суду, Прівалова, за її словами, приїхала на підприємство, з'ясувала, що агроном та головний бухгалтер вже давно не з'являються на роботі, і залишила там трьох приватних охоронців "для збереження документації".

Конфлікт увійшов у відкриту фазу у ніч з 16 на 17 червня 2015 року, коли на підприємство навідалися автоматники.

Як стверджують джерела УП серед харківських правоохоронців, це була одна з так званих "рейдерських груп за викликом", до складу якої входять колишні бійці одного з добровольчих батальйонів.

"Вони приїхали вночі, побили охоронців, одному зламали приладом ніс, зв'язали їх скотчем, вивезли у поле, викинули там, і посадили в бухгалтерії іншу охорону", – розповів співрозмовник. У підсумку всі троє охоронців Прівалової опинилися в лікарні.

На даний момент бухгалтерію стережуть люди, найняті Юрієм Ваткіним, який підтвердив це в коментарі УП. Так само він підтвердив наявність судового спору з Пріваловою – щоправда, відмовившись повідомляти деталі. У розмові з кореспондентом УП він заявив, що є "потерпілою стороною", і "ніяких коштів Прівалова йому не давала".

– Як ви собі це уявляєте? Там (на підприємстві – УП) немає, навіть, шарикової ручки, яка куплена за чужі гроші. Я не думаю, що вони у своєму житті дали кому-небудь хоч одну копійку, – обурився Ваткін.

– Співзасновниками підприємства є ви та Галина Прівалова?

– Так. Але я не хотів би обговорювати господарські питання зі ЗМІ, тим більше, що вона там приписує якісь прізвища…

– Які прізвища? Овчаренко та Шипілов? Які є представниками Добкіна?

(здивовано:) Та ви що!? Ну, так знайдіть їх, і з ними спілкуйтеся. Я не є представником Добкіна або Кернеса, я сам себе представляю. У мене немає ні родичів, ні покровителів, а то б я вже давно розігнав усю цю шайку.

– Галина Прівалова стверджує, що ви зараз виводите її зі складу підприємства, намагаючись скасувати рішення зборів акціонерів, на підставі якого вона туди увійшла.

– Це – неправда. Вам, як журналісту, серед усіх спірних підприємств, потрібно саме це, бо тут залучені гучні прізвища. Але я з ними не спілкуюсь і вони мені глибоко огидні.

– А навіщо на це "нікому не потрібне підприємство" автоматники приїздили?

– А от якраз автоматників я там не бачив, і це все – неправда. Я вимушений був поставити там охорону, тому що її люди незаконно захопили підприємство, а от вони, до речі, були озброєні. Ви порівняйте, хто вона, і хто я. Я – потерпіла сторона і не збираюся поступатися їм, попри всі їхні прізвища.

– Так а якщо там ваша охорона, чому ж ви тоді потерпіла сторона?

– Про це ви дізнаєтеся, коли я подам позов за наклеп, я його зараз готую.

– Офіційна довідка від прокуратури свідчить про те, що проти службових осіб підприємства порушено провадження за фактом привласнення та розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем. Йдеться про вас?

– Ви, мабуть, працюєте в прокуратурі? От і займайтеся цим питанням. Мені більше немає чого додати, – роздратувався Ваткін і кинув слухавку.

Мер Харкова Геннадій Кернес, як стверджують джерела УП в його оточенні, не поспішає "вписуватися" за родину.

Перебуваючи в нормальних стосунках з колишньою дружиною, він,водночас, воліє не втручатися у конфлікт і уникнути скандалу з найкращим другом. Разом із тим, за словами співрозмовників, "відносини Добкіна та Кернеса вже не є такими дружніми, як раніше". Що, втім, не заважає Добкіну публічно підтримувати очільника Харкова у судовому процесі проти нього, сидячи поряд у залі.

Відповідаючи на запитання УП, навіщо він "віджимає" підприємство у родини свого друга Кернеса, нинішній депутат від "Опозиційного блоку" був не багатослівний.

– А чого ви вирішили, що я "віджимаю"? Чому ви вирішили, що наведена в заяві інформація є стовідсотковою правдою? – перепитав Добкін.

– Я ще нічого не вирішила, я прочитала заяву, подану в міліцію Галиною Пріваловою, і прошу вашого коментаря з приводу того, що там викладено.

– Мені складно коментувати. Іноді бувають ситуації, коли люди під впливом Місяця або, може, Сонця, говорять таке, що складно коментувати. Якщо у неї (Прівалової – УП) є якісь претензії, то для їх вирішення є міліція, прокуратура.

– Так вона й подала заяви – і до МВС, і до прокуратури…

– Ну так хай розбирається. Мій коментар буде тоді, коли я отримаю офіційні претензії. Але вважаю, що в силу якихось життєвих змін у неї є проблеми зі сприйняттям реальної ситуації, – завершив розмову Добкін.

Пізніше виявилося, що в цей самий день заяву Прівалової було заблоковано в місцевому ГУ МВС. Щоправда, через кілька днів, претензію все ж таки зареєстрували.

Суд першої інстанції, так само, як і подану пізніше апеляцію, колишня дружина Кернеса програла. 14 липня Господарський Апеляційний суд Харкова на першому ж засіданні, відмовив у вимогах стороні Прівалової і повністю підтримав рішення суду першої інстанції.

Тепер її юристи планують подавати касаційну скаргу до Вищого Господарського суду. 

Занедбано...
 Охоронці, яких найняв Ваткін
Сільгоспугіддя 

Оксана Денисова, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді