Більше не УКРОП. Чому Корбана усунули від керівництва партією

Понеділок, 25 січня 2016, 10:54
Більше не УКРОП. Чому Корбана усунули від керівництва партією
УКРОП

"Тимчасовий голова політичної ради". Саме такий надпис розміщений зараз на сайті партії УКРОП перед фото 36-річного Дениса Борисенка.

23 січня в центральному офісі партії, що знаходиться в одному з елітних районів Києва – Воздвіженці, відбулося закрите засідання політради партії, де і ухвалили рішення про тимчасове усунення Геннадія Корбана з поста голови політичної ради.

Проголосували одноголосно.

Наприкінці грудня суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус ухвалив рішення про взяття Корбана під варту. Тож наразі Корбан не може повноцінно керувати політичною силою.

Про події на політраді однопартійці Корбана вирішили повідомити в суботу під час прес-конференції, яку скликали спеціально для цього.

Головну новину мав оголосити Ігор Палиця, який виглядав дуже спокійним.

– Тимчасово, на період ув'язнення Геннадія Корбана, поки він не може виконувати свої обов’язки, головою політради призначено Дениса Борисенка, – не моргнувши оком сказав він.

– Після того як Геннадій Корбан доведе свою невинуватість і повернеться з ув'язнення, цей пункт буде скасований. Тому, якщо хтось думає, що арешт Корбана не дасть можливості партії працювати, – той глибоко помиляється! – вже трохи агресивніше додав Палиця.

Проте на даний момент не існує жодного документу щодо складання повноважень Корбана.

– Під час судового засідання в п’ятницю я до нього підійшов і сказав, що в суботу засідання політради, у вас є якісь побажання, вказівки. Він мені сказав, дійте по ситуації, я вам довіряю, – запевнив тимчасовий голова партії.

"Українська правда" розбиралася, що принесе партії тимчасова зміна керівництва і якою є стратегія УКРОПа на майбутнє.

Женева їм в поміч

Зміни в керівництві партії не були попередньо внесені у порядок денний політради УКРОПу і не всі її члени вірили, що це може статися.

Напередодні засідання нардеп і член політради УКРОПу Андрій Денисенко написав у Facebook, що 13 січня Корбан у розмові з ним говорив про своє бажання і далі очолювати партію і не згадував майбутнє засідання політради.

У розмові з "Українською правдою" Денисенко припустив, що рішення про зміну керівництва є вигідним для Адміністрації президента, адже за таких умов "у Корбана відпадає статус політв’язня".

Образ арештованого з політичних мотивів був одним з козирів захисту політика.

 
Члени УКРОПу зізнаються – поки Корбан перебуває за гратами, керувати партією важко
УКРОП

З гаслами "Свобода політичним в’язням" партійці звозили людей з різних регіонів України на мітинги на підтримку Корбана. УКРОПівці використовували політичне підгрунтя справи Корбана у розмовах з представниками посольств іноземних держав.

– Особисто я, щоби спробувати змити з партії обвинувачення у підлості і зраді, ініціюю зібрання політради у вівторок, після суду, де ми зможемо побачити Геннадія і почути його думку, – підкреслив Денисенко.

Хоча є і інша версія подій.

Співрозмовники УП в політраді УКРОПу розповіли, що пропозиція про тимчасове припинення повноважень керівника партії Корбана виходило від олігарха Ігора Коломойського. Олігарх нібито обіцяв, що відсторонення від керівництва партією допоможе Корбану опинитися на свободі.

Корбан, за словами співрозмовників, сумнівався в доцільності такого кроку, і тому вписав в документи можливість повернення до керівництва політичним проектом.

Джерела "Української правди" в оточенні групи "Приват" розповідають, що Коломойський ще наприкінці року дистанціювався від участі в процесі над лідером УКРОПу. Корбан через це нібито перестав довіряти іншим людям Коломойського в його оточенні і до всіх пропозицій з його боку ставиться із обережністю.

Читайте також
Публічно члени УКРОПу зізнаються – поки Корбан перебуває за гратами, керувати партією важко.

– На жаль, я змушений визнати, що план Порошенка паралізувати діяльність партії УКРОП тимчасово спрацював. Арешт голови політради Корбана призвів до того, що партія не могла провести свій з'їзд, прийняти рішення про участь у виборах, висунути кандидатів, – каже один із членів партії, нардеп Віталій Купрій.

Аргумент Купрія розбиває адвокат Корбана Оксана Томчук.

– З'їзд партії може вести обраний головуючий, саме так відбувалися з'їзди "Батьківщини" у період ув'язнення Юлії Тимошенко, – критикує вона аргументи Купрія. – Головуючий може поставити на голосування питання висування кандидатів, а стосовно підписання документів – я не бачу обмежень навіть за умови перебуванні Геннадія в СІЗО.

Інший і дивний аргумент з боку Купрія – Корбана усувають з позиції голови політради, щоб дати можливість партії висунути його кандидатом в нардепи в 27 окрузі, де балотувався Борис Філатов.

Після того, як Філатова обрали мером Дніпропетровська, округ звільнився, і навіть перебуваючи в ув’язненні, Корбан може балотуватися в нардепи. Але ця версія не витримує критики, оскільки ніщо не заважає ув’язненому балотуватися в якості голови партії.

 Невідомий голова

На кого ж поки що змінили Корбана? В партії називають Дениса Борисенка людиною близькою до Святослава Олійника, який був одним із заступників Коломойського, коли олігарх очолював Дніпропетровську ОДА.

 
"Тимчасовий голова політичної ради". Такий надпис розміщений зараз на сайті УКРОПа біля фото Дениса Борисенка
УНІАН

До приходу в "УКРОП", Борисенко п’ять років був заступником голови і очолював секретаріат партії "Україна Майбутнього", якою керує Олійник.

Також у V і VI cкликанні Ради, коли Олійник був народним депутатом від  "Блоку Юлії Тимошенко", Борисенко працював його помічником на платній основі.

Згідно з даними відкритої бази даних помічників депутатів, у VII скликанні парламенту він на громадських засадах допомагав колишньому одіозному нардепу-регіоналу Олегу Царьову.

Після розголосу цієї інформації у ЗМІ, Святослав Олійник заступився за Борисенка і заявив, що той ніколи не був помічником Царьова.

– Він був моїм помічником. Він був депутатом облради від "Батьківщини", Царьова позбавили депутатства саме за позовом Дениса, – написав у Facebook Олійник.

Один із співрозмовників в партії УКРОП зауважив, що свої позиції в партії суттєво покращили не тільки люди Олійника, але і ще один соратник Коломойського колишній голова Одеської ОДА Ігор Палиця.

 – Борисенко, член президії політиради Дмитро Сіманський та Палиця фактично переконували політраду у тому, що лідера потрібно змінити через ув’язнення. Навіть Філатов повівся, – говорить один із членів партії УКРОП.

За його словами, всередині партії поки що не розуміють рішення політради і чекають подальшого розвитку подій. Разом із тим співрозмовник погоджується – сьогодні партію контролюють люди Коломойського.

"Головне питання в тому, для чого це зроблено – щоб "віджати" партію, тому що всі розуміють, що в Корбана буде реальний срок, чи дійсно є якісь домовленості із Банковою, і це одна із них. Зараз важко щось сказати – час тільки покаже" , – говорить наближена до Корбана людина.

У розмові з "Українською правдою" Палиця та Борисенко категорично заперечували роль Ігоря Коломойського у рішенні політичної ради УКРОПу.

 – Ігор Коломойський не є членом партії УКРОП і не впливає на її діяльність. Особисто я з ним своє голосування не погоджував, можливо хтось з членів політради і погоджував, я про це не знаю, – сказав Палиця.

Вільне плавання Філатова

В УКРОПі зараз критикують не тільки зміни, але і персоналії. Зокрема Бориса Філатова.

Під час судового п’ятничного засідання кілька членів "УКРОПу" висловлювали кореспонденту УП своє невдоволення його діями.

Вони скаржилися, що Філатов ні з ким не радився щодо призначення голови Дніпропетровської міської організації "Опозиційний блок" Світлани Єпіфанцевої своїм заступником. Єпіфанцеву називають правою рукою народного депутата з фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула, з яким Філатов змагався за посаду міського голови.

– Треба розуміти, що Боря добряче бахнутий, він може послати всіх до чортів і робити, так, як вважає за потрібне. Вся ця історія не через те, що він взяв цю даму на роботу, а через як він це зробив, – говорить один зі співрозмовників.

Частина партії цілком серйозно розглядала варіант про призупинення Філатову мандата члена політради на час його перебування на посаді мера, інша частина вважала, що конфлікт варто владнати діалогом.

 
УКРОП переживає перші складнощі на шляху позиціонування і становлення партії
УКРОП

– Тут є два варіанти: один радикальний, інший поміркований. Але ми ще не почули його позицію, – говорив Денис Борисенко.

У суботу Філатову вдалося уникнути небажаних наслідків, а питання про його виключення навіть не ставилося на обговорення.

– З Борисом, можу казати чесно, билися дуже сильно, там дискусій було багато. Були різні точки зору, були дискусії серед членів регіональних організацій, тобто там було складно, – говорить один із членів політради.

Інший співрозмовник розповів, що Філатову довелося просити вибачення у своїх колег, більше того - він пообіцяв уникати не обговорених призначень.

На прес-конференції мер Дніпропетровська змушений був "відстрілюватися" вже на камери.

– Партія в жодному разі не порушує свого головного принципу щодо відмови від будь-якого політичного об’єднання з "Опоблоком" у будь-яких радах. У ситуації з Єпіфанцевою – це не політичне об’єднання, а лише кадрове призначення, – пояснював він.

Як би там не було, а УКРОП переживає перші складнощі на шляху позиціонування і становлення партії під час зміни керівництва і незгоди з діями окремих членів.

Питання лише в тому, чи вдасться партії подолати їх і стати опозиційною силою, на звання якої вона так сильно претендує.

P.S. В понеділок зранку перед засіданням апеляційного суду Геннадій Корбан провів перемовини, де були присутні Борис Філатов, Денис Борисенко, Євгеній Терехов та Андрій Денисенко. Корбан заявив їм, що не давав згоду на зміну керівництва в політраді. Наразі обвговрюється варіант про скликання політичної ради партії УКРОПу на вівторок, щоб скасувати рішенння про передачу повноважень Борисенку.

Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді