Статті

Гра в імітацію, або Російський Кіджондон

Зовнішньо з російськими виборами все добре: партії і програми, ліберали і патріоти, передвиборна агітація і всенародне голосування. А фактично перед нами порожня будову, млява бутафорія з запрограмованими результатами, фальшивою конкуренцією і Держдумою, яка нічого не вирішує. (укр.)

Україна втрачає дороги. П'ять причин для занепокоєння

У 2016 році помітно пожвавився ремонт українських доріг. Втім, його темпи ще далеко не ідеальні. Часто зростають терміни завершення робіт і вартість ремонтів. Що не так у вітчизняному дорожньому господарстві?

Тест на боягузтво: найбільші боржники українських банків

Сумнівні та прострочені борги бізнесу досягли чверті всіх корпоративних кредитів у країні, перевищивши 200 млрд грн. Хто ж ці найбільші боржники, які не повертають борги? (рос.)
інтерв'ю

Клим Чурюмов. Українець, який осідлав комету

У 1969 році він відкрив нове космічне тіло, а у 2014 році весь світ у прямому ефірі слідкував за посадкою на ядро комети Чурюмова-Герасименко модулю "Філа".

На зліт: чи зможе "Антонов" повернути собі колишню славу

Хоча в 2016 році "Антонов" не випустив жодного літака, підприємство дивиться в майбутнє з оптимізмом. Воно розриває зв'язки з Росією і збирає замовлення на нові літаки по всьому світу: від Міністерства оборони України до Китаю.
інтерв'ю

Посол США: Крим повернеться до України, але коли? Моя відповідь може бути неприємною

Яку думку має новий посол США про Україну, про наші можливості та перспективи. І, звісно, про найболючіші проблеми України – від Криму до Донбасу – в першому інтерв’ю Марі Йованович на посаді.

Мінфін прорахував підвищення податків

У четвер уряд планує внести проект бюджету-2017 у парламент. Міністр фінансів запевняє: підвищення податків не буде. Однак у розпорядженні ЕП опинилися розрахунки, які свідчать про протилежне. (рос.)

Кононенко створює енергетичну противагу Ахметову

Вугільна галузь отримала нового "наглядача". Досягнення поставленої мети почнеться з викупу трьох великих вугільних активів в Олександра Януковича. (рос.)
Гроші депутатів

Кишені навиворіт. Найбагатші депутати Ради

Минулого тижня, після літньої перерви розпочала свою роботу Верховна Рада. "Українська правда" вирішила дослідити декларації народних обранців. Ми обрали депутатів, чий минулорічний дохід склав більше 1 мільйона гривень.

Що відбувається з Урядовим офісом з питань євроінтеграції?

Песимісти кажуть, що восени на Україну чекає провал в експертизі проектів урядових рішень на їх відповідність Угоді про асоціацію. Оптимісти натомість заперечують, що уряд впорається...

За мотивами виступу Зеленського. Наскільки великими є борги України?

Виступ Зеленського дійсно далекий від правди, але і тези про те, що державний борг України зменшується, так само маніпулятивні.

Голосування з депортацією: як Київ зможе зупинити "російські вибори" в дипмісіях

Чи потрібні Україні звинувачення у нападі на дипмісію? Та й навіщо наражати власну державу на небезпеку, коли є ще один, безпечний для Києва шлях, про який досі чомусь не кажуть ані в МЗС, ані в СБУ.

І сміх, і гріх. Чому ГПУ зацікавилася Новинським

Іронія долі і генпрокурора розпорядились таким чином, що "православний олігарх" може втратити недоторканність, а то й свободу, якраз через справи церковні.
Медицина

Як працює експериментальна "швидка" у Харкові

"Працювати так, як ми працювали раніше, не тільки неможливо, а просто страшно", – Віктор Забашта, директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Харкова.

10 міфів про український IT-сектор

IT галузь, яка стихійно за декілька років піднялася з небуття, сьогодні овіяна безліччю вигадок, упереджень та міфів. ЕП разом з експертами визначили основні. (рос.)

"Мрія" на фініші. Як зберегти компанію з мільярдним боргом без жертв

Історія з реструктуризацією боргу скандального агрохолдингу "Мрія" добігає кінця. В понеділок компанія нарешті оприлюднила основні умови реструктуризації боргу обсягом 1,1 мільярда доларів.

Криголам Нефьодов. Як ботаніки перемагають корупцію у держзакупівлях

"Українська правда" презентує спецпроект "Нові лідери". Протягом року ви будете знайомитися з молодими українцями, які своєю роботою, творчістю, талантом, самовідданістю змінюють країну, в якій ми живемо. (рос.)
інтерв'ю

Павло Жебрівський: Якщо замахнувся, то бий так, щоб не встав

УП розпитала голову Донецької ОДА Павла Жебрівського, чому почалися арештовувати мерів за "сепаратистські" справи понад дворічної давнини.

Гра на розпалювання. Що означає скандальне рішення глави Придністров'я

Після підписання цього указу у глави Придністров'я може з'явитися новий інструмент, щоб не брати до виконання ухвалені депутатами рішення — як ті, що суперечать курсу на гармонізацію з РФ. (рос.)

Каршеринг: чи бути в Україні спільному користуванню автомобілів?

Сучасне суспільство вже давно ставиться до індивідуального автомобілю утилітарно: це справді зручний та швидкий засіб пересування, і аж ніякий не статусний символ.

Айсберг європейської ідеї, або Могила Господа Бога

"Європейська ідея" – це не абстракція, вона дана в ідеях, образах і відчуттях, міркує Андрій Бондар в рамках проекту Незалежність'25. За цим словосполученням стоїть досвід століть, поразки й перемоги, історії здобутків і втрат...

Зовнішня торгівля регіонів: кілька тривожних сигналів для України

Введення заборони на імпорт з РФ не відобразилося в статистиці – імпорт з країн СНД виріс на 33%.

Діти, що живуть між окопами

Війна — це лише маленька частина їх життя. У них багато іншого клопоту, думок, приводів для веселощів. Як і в дітей поза зоною АТО. Це звичайне дитинство, у яке війна брутально втрутилася, але не змогла зупинити.

Бюджет довів до суду. Міста судяться з Кабміном за гроші на пільги

Попередній уряд не заклав у держбюджет гроші на пільговий проїзд, і тепер міста погрожують Кабміну судом. У поточному році регіони, схоже, залишаться на сухому пайку. Вся надія — на 2017-й. (рос.)

16 пострілів у е-декларування: аналіз законопроекту про зміну декларацій

Після невдалої спроби "вбити" електронне декларування руками ДССЗЗІ його хочуть вихолостити у Верховній раді. Схоже, влада налаштована серйозно понівечити систему е-декларування.

Вибори в Грузії: одеський губернатор, грузинський мільярдер та рука Кремля

Проросійські рухи отримали шанс сформувати фракцію у парламенті Грузії, впливаючи на формування коаліції.
інтерв'ю

Памела Дракермен: Діти потребують простору для дорослішання та помилок

Авторка нашумілої в Україні книжки "Французьке виховання": "Я не чекала, що у всьому світі – в Україні, Бразилії, Норвегії, Росії, Кореї – мені писатимуть про одне і те ж. Виявилося, що гіперопіка та надто інтенсивне батьківство є глобальним феноменом, епідемією".

З 1 вересня! Представники яких партій заробляли на школярах

У регіонах нема розподілу на партії влади та опозиції. Є єдина партія "дерибану", під прапорами якої об'єднуються політики з різними переконаннями.

Коли скасують візи: три сценарії для України

Схоже, що епопея з наданням безвізового режиму для громадян України з боку Євросоюзу дійсно виходить на фінішну пряму. 13-14 жовтня Рада ЄС може затвердити остаточне рішення про український "безвіз".
Мас-медіа

Самоцензура на ТБ. Як найрейтинговіші телеканали України висвітлюють діяльність Порошенка

VoxUkraine дослідив тональність згадок про президента в підсумкових випусках новин. Результат дуже несподіваний.

Засуджені за думки. Справа кримських мусульман

Нерівноцінний обмінний курс - 8 років за 10 хвилин, але така ціна інакодумства в Росії. Так чи інакше, одну хвилину Ферат вже відсидів. Скільки ще попереду, стане відомо 7 вересня, коли має бути оголошено вирок. (рос.)

Гримаси капіталізму. Чи вивела влада держкомпанії з крутого піке

VoxUkraine проаналізував роботу ста найбільших держкомпаній за 2015 рік. Незважаючи на 10-відсоткове падіння економіки, стан справ у більшості з них поліпшився. Чия заслуга більша: команди реформаторів чи девальвації і підвищених тарифів?
Реклама: