Статті

інтерв'ю

Євген Комаровський: Ви зобов'язані ставати майже лікарями

Доктор про ознаки дуже хворого суспільства, медреформу, саботажі і байдужості, довіру до лікарів, вакцинації та лайфхаки для батьків. (рос.)

Інвестуємо в енергоефективність. Куди звернутися за фінансовою допомогою

Доходи українців не встигають за ростом комунальних тарифів, тож на перший план виходить енергоефективність. Гроші — державні і недержавні — є, потрібна лише ініціативність громадян та ОСББ.

Імпічмент без доказів корупції: як скинули з посади президента Бразилії

Причетність самої Ділми Русеф до корупційних схем навряд чи буде доведено.

ТОВ з химерами. Друзі президента і Злочевський ділять нафтогазові родовища

На кону десятки газоносних площ, які виявляться, швидше за все, в руках найближчого оточення президента.(рос.)

За пенсіями та в школу – в "ДНР". Реалії життя на "українському нулі"

За блокпостом дітей забирав шкільний автобус, далі – переїзд через блокпост бойовиків в Микитівці. Діти з собою обов'язково беруть свідоцтво про народження, а на запитання "Куди їдете?" на блокпостах гуртом повідомляють: "В школу!"
інтерв'ю

Міністр оборони Литви: З 10 тисячами загиблих не можна говорити про "холодну війну" з РФ

Про шанси України стати членом НАТО і не лише про це ЄП поговорила з міністром оборони Литви Юозасом Олекасом.
Воїни добра

Зворотній бік волонтерства. Як не втратити власного життя, допомагаючи іншим

Майже ніхто не знає, що насправді відбувається у волонтера в середині. Яких зусиль і внутрішніх ресурсів їм вартує бути життєрадісною підтримкою хлопцям з передової.

На порозі енергетичної революції. Український студент знайшов у морі струм

Київський студент готує революцію у сфері відновлюваної енергетики. Разом з батьком він будує на заводі в Дніпрі електростанцію, яка генерує струм з морських хвиль. (рос.)

Хто зривав електронне декларування: нові подробиці

Попри всі проблеми та всі спроби заблокувати процес, 1 вересня електронне декларування запрацювало. Хоча "запрацювало" – неправильний термін. Насправді система отримала фіктивний атестат безпеки.
Верховна Рада

Цифрова історія українського парламенту: 20 років Верховної Ради в 5 графіках

Який парламент був найбільш працелюбним та працездатним і яка Рада може похвалитися найбільшою згуртованістю? Які законотворчі "стосунки" складались між президентами і різними скликаннями ВРУ?

Гривня: 20 років в слаломі

З 1996 року гривня тричі різко знецінювалася, а її купівельна спроможність впала майже в 14 разів. ЕП проаналізувала, який шлях пройшла національна валюта за 20 років, і що пішло не так.

Моя крихітна Україна. Вертеп ідентичності

Я знаю, що Україна велика й різна, але для мене вона маленька, навіть крихітна, пише Таня Малярчук для проекту Незалежність'25. Все, що письменниця знає про українство і як його відчуває, походить з глухого галицького села.

Шпаргалка для водія. Хто є хто на ринку автострахування

Недобросовісна конкуренція, тривалі терміни врегулювання, складна економічна ситуація — головні симптоми хвороби ринку автострахування. (рос.)
Команда президента

Новий глава АП Ігор Райнін: хто, з ким і який він

"Взагалі Райнін формувався у часи Кушнарьова, і схоже, що він свідомо чи не свідомо бачить у тому взірець чиновника. Ви подивіться, як він гостей в області приймає – караваї, дівчата у віночках і все таке", – розповідає колишній колега глави АП.

Гітлер – не Путін, або Еталонна війна

Краще відмовитися від історичних спекуляцій і визнати, що досвід 1939-1945 нам мало що дає. Британська імперія – не Україна, а Друга світова – не сучасний гібридний конфлікт. (рос.)

Що не так з державними банками

Десятиліттями держбанки в Україні були "гаманцем" для пільгових кредитів людям, пов'язаним з політикою — Клюєв, Курченко і десятки інших одіозних осіб. Як це виправити? (рос.)
школа

Перше вересня. Психологи про те, як змінюється дитина і що варто робити батькам

Як влитися у навчальний процес максимально плавно та безболісно та стимулювати у дитини бажання вчитися, залишаючи час на гру?

Купальник політичної ваги: як заборона буркіні здатна визначити президента Франції

Дискусія щодо заборони мусульманського купального одягу може стати ключовою для визначення кандидата у президенти від "Республіканців", збільшуючи шанси "друга Путіна" Ніколя Саркозі...

Фактчек Азарова. Чи потрібно українській економіці більше грошей для розвитку

Екс-прем'єр Микола Азаров — активний користувач Facebook, де він або його помічники публікують по кілька дописів на день. VoxCheck перевірив один з його постів.
Лощинівка

Ромські погроми на Одещині: Хто перший кинув камінь?

У випадку з громадою Лощинівки сталося повне переміщення акцентів, яке призвело до трагедії, зокрема до етнічної чистки.

Звільнені та забуті? Як Торецьк стає містом-привидом

"Українська правда" побувала в Торецьку напередодні гучного арешту міського голови, щоб зрозуміти, чому тут не всі раді українській армії, та як змінилося місто за два роки після його звільнення від бойовиків.

"Дипломати з автоматом": як донецькі сепаратисти створюють міф про своє консульство в ЄС

Вже оголошено про відкриття "почесного консульства ДНР" в Чехії. І хоча брехні навколо даної події значно більше, ніж правди, наслідки 1 вересня можуть бути неприємними.

Ціна війни. Скільки податків втратив бюджет через АТО

Війна з Росією принесла Україні величезні фінансові втрати. За два роки тільки на переселенців було витрачено близько 14 млрд грн. Також з початку війни казна не отримала мінімум 50 млрд грн податків. (рос.)

Криве Озеро. Що "не так" із миколаївською поліцією

Групи швидкого реагування – це дешевий замінник патрульної служби у маленьких містечках. Їх формують із колишніх ДАІшників, ППСників, чергових. Без прозорого відбору. Без навчання. Квінтесенція старої міліції. Тільки форма нова.

Любомир Гузар. Великий, який вміє бути малим

"Пригадуєте, що Василь Стус писав своєму синові? "Бажаю, аби голуби сідали тобі на плечі". От Гузару вони точно сідають…"

Посол України в Австрії: Репутація нашої країни гірша, ніж Україна є насправді

"Наша теза "сьогодні ми потрапили під агресію, а завтра будете ви" – не сприймається. Австрійці чітко знають, що "завтра вони не будуть".

"Я втомився, я йду". Хто замінить Ложкіна на посаді голови АП

Відставка Бориса Ложкіна стала неминучою. "Українська правда" з’ясовувала, хто може стати наступним головою Адміністрації президента.
Медіа

Український аналог "Russia Today". Іноземне мовлення чи курси для перукарів?

Незначні успіхи системи державного іномовлення спричинені не лише куцим фінансуванням, а й низкою стратегічних прорахунків засновника.

Бюджет-2017: баланс проти "хотєлок" на 370 мільярди

Міністерства та інші відомства суттєво збільшили свої апетити в додатковому фінансуванні і пропонують розширити видаткову частину бюджету–2017 більш, ніж на 370 млрд грн.(Рос.)

"Панамський в'язень", або Повернення блудного Каськіва

Виявилось, що за право потримати Каськіва у своїй тюрмі вирішила позмагатись і сама Панама.

Чому в Росії не носять косоворотки

Росія – це країна, у якої немає свого національного проекту. В якій він не артикульований, не обдуманий і не існує. (рос.)

Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?

Модернізацію гальмують не лише старі еліти, які намагаються забезпечити собі збереження закритих систем — монополізм в економіці, корупційні схеми... Модернізацію гальмують також мільйони пересічних громадян — продаючи свій голос на виборах, підтримуючи популістів...
Реклама: