Фантастична країна та реальна е-Україна

Середа, 21 квітня 2010, 21:49

Я верю в честность президента
И в неподкупность постовых,
В заботу банка о клиентах!
В русалок верю, в домовых...(з народної творчості)

От скажіть, ви любите фантастику? Ні, не ту, кіно-театралізовану, з виверженням вулканів, космічними подвигами й синіми носами.

Я про фантастику в сенсі класичному. Чи любите Ви уявляти те, чого ніколи не буде? Причому за законами фізики, хімії, та інших точних і не дуже наук може й реальне, а от у житті ніколи не трапляється?

Наприклад, чесний депутат.

Другим доречним словом у даному випадку може бути слово "утопія". Напевне воно знайоме з підручників більшості читачів. Пов'язують це слово в основному з рівністю, братерством і таким іншим, так і не реалізованим у свій час. Або нереалізованим в принципі.

Але "привид комунізму" ходить по Європі зараз дуже мляво. В основному ховається за транспаранти бабусь на парадах, за недозбиті-недопідірвані бронзові пам'ятники, та подеколи у згадках про доктрину Чучхе. Загалом викликає більш поблажливу посмішку, ніж якусь реакцію серйозніше.

Тому розмова наша буде про інший рай.

Рай капіталізму й демократії, пекло для Маркса й прибічників, нездійсненну мрію всіх економістів і підприємців - про ідеальне суспільство.

Уявіть на хвилинку, що в державі зникла корупція.

Зникла не через раптову зміну світогляду, а через те, що на місці чиновника, якому треба "позолотити ручку" за потрібний підпис, сидить... робот. Він просто аналізує ваш запит і видає, або не видає, якщо вимоги не задовольняються, Вам якийсь дозвіл.

Та й дозволів, як таких, у цьому світі майже не буде. Хочете відкрити підприємство - приносьте до спеціальної організації кілька місячних премій за сумлінну роботу - і вуаля! - у вас є своя фірмочка. Фірма, до якої не прийде перевірка ні з податкової, ні з пожежної, ні з будь якої іншої інстанції.

Адже податки платяться автоматично, а всю інфраструктуру контролюють... так-так, ті самі роботи. Непідвладні людським вимогам відкатів.

Та й податки самі по собі мінімальні. Тільки щоб прогодувати армію та профінансувати Фонд Допомоги, у який запросто може прийти кожен. І попросити про допомогу.

Гарно звучить, правда?

Політична система в нашому світі також має бути ідеальною.

Почнемо з відсутності фальсифікацій. Ви просто приходите на вибори й натискаєте одну кнопку - комп'ютерна система відразу визначає за кого голос, і хто його віддав. Більше ви проголосувати не зможете. Ніяк. Бо система контролю ідеальна.

Депутати на вибори висуваються по-старому, від партій. Але самі партії - не гегемони, засновані на капіталі магнатів, а звичайні об'єднання простих громадян.

Голова партії - особа строго виборна, і керує курсом саме він. Причому керує так старанно, щоб народ просто не взяв би, та й не перейшов у іншу партію. Залишивши його одного в партії, а заодно й без можливості в подальшому балотуватися.

Ці ж партії висувають і кандидатів у президенти, вибори якого також прозорі й демократичні. Ну, а як же інакше...

Сам президент, після отримання крісла може розпоряджатися державою досить-таки вільно - але тільки до того часу, поки Конгрес не вирішить відправити його у відставку.

Логічно, що в цьому світі не буде безробіття, голоду, проблем з екологією.

Злочинці просто не здатні будуть завдати хоча б якусь шкоду, хоч комусь. Тюрем не буде існувати в принципі.

Війни будуть без істотних жертв, чисто від нудьги. А невеличкі проблеми, які навіть і будуть виникати, будуть вирішені знову тими ж роботами. Які, на відміну від фантастичних фільмів, будуть слухатись й маніпулювати собою не дозволять нікому.

Ну... Ну чого відразу нудно?

У цьому світі будуть ті самі розваги, що й у нашому: преса, політичні баталії, баталії воєнні й ще багато способів розважитись.

Мова ж не про те. Власне, будував я цю всю красу з однієї причини. Хочу вас спитати - як би поводились у такому суспільстві Ви?

Так, так, Ви, рядовий українець, чи не рядовий, чи керівник партії, чи конгресмен, чи навіть президент держави. Що б вам залишалось, крім просто служити батьківщині й заодно собі, не заважаючи при цьому ближнім?..

Близько двох років тому група румунських програмістів вирішили створити свою утопію. Вона була близька до нашої, хіба що всі персонажі в ній були віртуальні.

Кожна людина може просто прийти, і створити свій прототип у Новому Світі, оцінюючи переваги й недоліки. Зараз у цій моделі задіяні близько трьохсот тисяч громадян з усього світу.

Але світ нас цікавить мало.

Вам цікаво, що відбувається в аналозі України, такій собі е-Україні?

За логікою, там має бути мир і спокій. Стомлені від нестабільності в житті справжньому наші з вами співгромадяни повинні будувати ідеальну державу.

А знаєте, що там відбувається насправді?

А відбувається там приблизно наступне. Дві групи, вороже настроєні одна проти одної застосовують усі методи, щоб принизити, облити брудом, хоч якимось чином знищити опонентів. І, що характерно, кожну з них підтримує рівно половина е-громади.

І це в ідеальному світі! Без старих політиків, промитих радянською пропагандою мізків, і без телебачення.

Власне, до чого я веду.

Ви можете звинувачувати владу, телевізор, всесвітню змову, чиновників різних рангів, і навіть Гітлера зі Сталіним. Але проблема лежить набагато глибше.

Подивіться в дзеркало, огляньтесь навколо - ось єдина причина розколу.

Ми по-іншому не вміємо. Ми - українці...

Юрій Савка, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024