Фантастическая страна и реальная е-Украина

80 просмотров
Среда, 21 апреля 2010, 21:49
Юрий Савка
для УП

Я верю в честность президента
И в неподкупность постовых,
В заботу банка о клиентах!
В русалок верю, в домовых...(з народної творчості)

От скажіть, ви любите фантастику? Ні, не ту, кіно-театралізовану, з виверженням вулканів, космічними подвигами й синіми носами.

Я про фантастику в сенсі класичному. Чи любите Ви уявляти те, чого ніколи не буде? Причому за законами фізики, хімії, та інших точних і не дуже наук може й реальне, а от у житті ніколи не трапляється?

Наприклад, чесний депутат.

Другим доречним словом у даному випадку може бути слово "утопія". Напевне воно знайоме з підручників більшості читачів. Пов'язують це слово в основному з рівністю, братерством і таким іншим, так і не реалізованим у свій час. Або нереалізованим в принципі.

Але "привид комунізму" ходить по Європі зараз дуже мляво. В основному ховається за транспаранти бабусь на парадах, за недозбиті-недопідірвані бронзові пам'ятники, та подеколи у згадках про доктрину Чучхе. Загалом викликає більш поблажливу посмішку, ніж якусь реакцію серйозніше.

Тому розмова наша буде про інший рай.

Рай капіталізму й демократії, пекло для Маркса й прибічників, нездійсненну мрію всіх економістів і підприємців - про ідеальне суспільство.

Уявіть на хвилинку, що в державі зникла корупція.

Зникла не через раптову зміну світогляду, а через те, що на місці чиновника, якому треба "позолотити ручку" за потрібний підпис, сидить... робот. Він просто аналізує ваш запит і видає, або не видає, якщо вимоги не задовольняються, Вам якийсь дозвіл.

Та й дозволів, як таких, у цьому світі майже не буде. Хочете відкрити підприємство - приносьте до спеціальної організації кілька місячних премій за сумлінну роботу - і вуаля! - у вас є своя фірмочка. Фірма, до якої не прийде перевірка ні з податкової, ні з пожежної, ні з будь якої іншої інстанції.

Адже податки платяться автоматично, а всю інфраструктуру контролюють... так-так, ті самі роботи. Непідвладні людським вимогам відкатів.

Та й податки самі по собі мінімальні. Тільки щоб прогодувати армію та профінансувати Фонд Допомоги, у який запросто може прийти кожен. І попросити про допомогу.

Гарно звучить, правда?

Політична система в нашому світі також має бути ідеальною.

Почнемо з відсутності фальсифікацій. Ви просто приходите на вибори й натискаєте одну кнопку - комп'ютерна система відразу визначає за кого голос, і хто його віддав. Більше ви проголосувати не зможете. Ніяк. Бо система контролю ідеальна.

Депутати на вибори висуваються по-старому, від партій. Але самі партії - не гегемони, засновані на капіталі магнатів, а звичайні об'єднання простих громадян.

Голова партії - особа строго виборна, і керує курсом саме він. Причому керує так старанно, щоб народ просто не взяв би, та й не перейшов у іншу партію. Залишивши його одного в партії, а заодно й без можливості в подальшому балотуватися.

Ці ж партії висувають і кандидатів у президенти, вибори якого також прозорі й демократичні. Ну, а як же інакше...

Сам президент, після отримання крісла може розпоряджатися державою досить-таки вільно - але тільки до того часу, поки Конгрес не вирішить відправити його у відставку.

Логічно, що в цьому світі не буде безробіття, голоду, проблем з екологією.

Злочинці просто не здатні будуть завдати хоча б якусь шкоду, хоч комусь. Тюрем не буде існувати в принципі.

Війни будуть без істотних жертв, чисто від нудьги. А невеличкі проблеми, які навіть і будуть виникати, будуть вирішені знову тими ж роботами. Які, на відміну від фантастичних фільмів, будуть слухатись й маніпулювати собою не дозволять нікому.

Ну... Ну чого відразу нудно?

У цьому світі будуть ті самі розваги, що й у нашому: преса, політичні баталії, баталії воєнні й ще багато способів розважитись.

Мова ж не про те. Власне, будував я цю всю красу з однієї причини. Хочу вас спитати - як би поводились у такому суспільстві Ви?

Так, так, Ви, рядовий українець, чи не рядовий, чи керівник партії, чи конгресмен, чи навіть президент держави. Що б вам залишалось, крім просто служити батьківщині й заодно собі, не заважаючи при цьому ближнім?..

Близько двох років тому група румунських програмістів вирішили створити свою утопію. Вона була близька до нашої, хіба що всі персонажі в ній були віртуальні.

Кожна людина може просто прийти, і створити свій прототип у Новому Світі, оцінюючи переваги й недоліки. Зараз у цій моделі задіяні близько трьохсот тисяч громадян з усього світу.

Але світ нас цікавить мало.

Вам цікаво, що відбувається в аналозі України, такій собі е-Україні?

За логікою, там має бути мир і спокій. Стомлені від нестабільності в житті справжньому наші з вами співгромадяни повинні будувати ідеальну державу.

А знаєте, що там відбувається насправді?

А відбувається там приблизно наступне. Дві групи, вороже настроєні одна проти одної застосовують усі методи, щоб принизити, облити брудом, хоч якимось чином знищити опонентів. І, що характерно, кожну з них підтримує рівно половина е-громади.

І це в ідеальному світі! Без старих політиків, промитих радянською пропагандою мізків, і без телебачення.

Власне, до чого я веду.

Ви можете звинувачувати владу, телевізор, всесвітню змову, чиновників різних рангів, і навіть Гітлера зі Сталіним. Але проблема лежить набагато глибше.

Подивіться в дзеркало, огляньтесь навколо - ось єдина причина розколу.

Ми по-іншому не вміємо. Ми - українці...

Юрій Савка, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)