Скромний президент – скромній країні

Четвер, 15 липня 2010, 14:17
 

МАРНОТРАСТВО - нерозумне, даремне витрачання грошей, майна. Це тлумачення якнайкраще підходить до оцінки святкування свого дня народження Президентом України Віктором Януковичем.

СОВОК - радянська людина, духовно скалічена тоталітарною системою - це слово якнайкраще підходить тому рівню політичної та загальної людської культури, яку продемонстрував усьому суспільству в ці святкові дні для "батька всіх українців ©" Віктор Федорович.

 "Он жизнь познал не понаслышке, не по учебникам...©". А ще Президент Віктор Янукович схожий на Барака Обаму, як казала Ганна Герман, порівнюючи важке дитинство цих політиків.

Я би повірив найбільшому знавцю потаємних глибин душі і характеру нашого Президента. Однак звичайна людська поведінка обох настільки "схожих" політиків така різна, що на відміну від Януковича свій перший день народження на посаді президента США Обама святкував будучи по вуха у роботі і на роботі, рятуючи країну від кризи. В цей день він провів два брифінги загальнополітичний та економічний. А потім до президента на ланч прийшли сенатори-демократи, під час якого обговорювалися підсумки перших шести місяців правління нової адміністрації та подальші плани роботи.

І все. Через день народження Обами не зупиняв свою роботу  Конгрес США, люди у Вашингтоні не стояли в кілометрових заторах на пекучому сонці як у Криму, телеканали не показували підлабузницький і пропагандистський фільм спущений з адміністрації президента і знятий на кошти платників податків. А охорона Президента не обіцяла розстрілювати всіх журналістів, які захочуть подивитися як він святкує свій день Р.

"Без зайвих слів діяти щиро - такий стиль нового президента©". Й справді свій день народження Віктор Янукович провів щиро, без зайвих слів відривався на повну, демонструючи охопленій кризою країні, рекордним неповерненням ПДВ, заборгованістю по зарплатні, рекордним зростанням злочинності, що життя для однієї конкретної людини вдалося. Що своє виборче гасло "Україна для людей" Віктор Федорович зміг втілити у реальність принаймні для себе коханого, бо доля як то кажуть йому, політрепресованому, багато заборгувала.

Вся ця показна і богохульська, з церковним орденом на грудях, демонстрація свого комплексу неповноцінності і совковості залишалася б особистою справою Віктора Федоровича і наслідків його важкого дитинства, якби не одне але. Стійке враження, що гулянка  століття  відбувалася за гроші платників податків на фоні обіцянок значно скоротити витрати на чиновників і показати "кузькіну мать" бюрократичному марнотратству.

Успіхи на цьому тлі вже є і неабиякі. Уряд роздутий до найбільшої у Європі кількості посад, міністерство охорони здоров'я витратило на святкування дня медика 1 млн. грн. бюджетних грошей, а чиновники за цей час встигли витратити 100 млн. на купівлю дорогих представницьких авто.

Як тут не згадати, що незрозуміло для чого на ДУС включно із президентом і його державними резиденціями в бюджеті на 2010 рік вперше в історії України було закладено понад мільярд грн. Чи не під святкування ювілею Гаранта було розраховане таке відчутне збільшення видатків? Адже святковий ремонт АП та у державній резиденції "Залісся", перевезення депутатів та гостей автобусами, переліт туди-сюди з Криму й до Києва, підйом на вуха сотень, а то й тисяч правоохоронців, небачений за розмахом бенкет на 120 осіб, гонорари вітчизняним та російським зіркам естради, Філіпу Кіркорову, Йосипу Кобзону та світовій зірці Ларі Фабіан хтось оплачував?

Якщо не Держбюджет, то може всенародне свято фінансував зі свої кишені весь цвіт української олігархії присутній на гулянці, серед яких: Дмитро Фірташ, Валерій Хорошковський, Костянтин Григоришин, Рінат Ахметов, Олександр Ярославський, Віктор Пінчук, славнозвісний Юра Єнакіївський, російський олігарх власник "Лукойла" Вагіт Алекперов та інші.

Тоді виникає запитання, а може за це Віктор Федорович напередодні віддячив тим людям використовуючи своє службове становище, чи віддячить в найближчому майбутньому? Це в нормальних демократичних країнах називається "конфліктом інтересів", а по нашому корупцією і одразу б призвело до гучного скандалу та розслідування компетентними органами і парламентськими комісіями.

Чи можливо після дня народження Віктор Федорович вирішив продати на аукціоні всі отримані коштовні подарунки від 15. тис. доларів та переказати в дитячі будинки на Донеччині? Не чуємо цього, не бачимо і скоріше за все не дочекаємось, так само як і виконання обіцянки соратниці Януковича Ганни Герман продати усі свої діамантові годинники і віддати гроші на благодійність.

"Одне - плескати язиком, а друге - перти плуг©". Й справді одне діло Віктору Януковичу обіцяти людям, що тарифи на газ для населення внаслідок "переможних" Харківських домовленостей з Росією не зростатимуть. А друге діло цинічно й демонстративно жирувати на фоні того, що з 1-го серпня тарифи таки офіційно зростуть на 50% і плуга, затягнувши пояси, доведеться тягнути наївним виборцям Віктора Федоровича.

А ще, наш Президент на своє розкішне день народження подарував всім українцям секвестр бюджету значно урізавши соціальні видатки. Такий він скромний Глава Держави. Треба брати з нього приклад, тому й іншим простим людям немає чого займатися розбазарюванням  бюджетних коштів.

Це вам не колишній мер Лондона Кен Лівінгстон, який коли місто зіткнулося з проблемою водопостачання сам не змивав коли ходив по маленькому у туалет, й інших мешканців столиці закликав чинити так само.

Павло Булгак, політичний аналітик

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики