Технологічні пастки "Чесно", або Як не стати інструментом у руках влади

Вівторок, 31 липня 2012, 10:40

Аналіз дискусії навколо руху "Чесно", рейтингу "Чеснометр" та інтерпретація його результатів наштовхує на думку, що попри безумовну благородну мету цієї акції, її організатори не до кінця продумують наслідки своєї діяльності у виборчий період.

Уже було багато висловлено критики на адресу критеріїв, які використовує рух "Чесно". І, будемо сподіватися, його учасники зроблять висновки. Адже ідеальних політиків, як і ідеальних громадських контролерів політичних діячів, не існує.

Однак хотілося б звернути увагу учасників руху на існування цілої низки технологічних пасток, які ризикують втягнути їх у політичні технології й перетворити на інструмент у руках передусім владних технологів.

Автор загалом підтримує ідею руху "Чесно". Адже як-не-як це достатньо прогресивна спроба запровадити громадський контроль над кандидатами в депутати, свого роду реалізувати на практиці інструмент справжніх відкритих списків та люстрації, до якого ще не готові українські політики.

До руху "Чесно" взагалі б не було ніяких застережень, якби ситуація зі станом демократії в Україні не була загрозливою, у країні не існувало політичних в'язнів, влада б діяла в демократичний спосіб, не порушувалися б права й свободи громадян, а виборчий процес був прозорий та рівноправний від початку й до самого кінця.

І тут варто цілком погодитися з думкою Віталія Портнікова, який, розмірковуючи над діяльністю руху, зазначив, що його ідеальні вимоги були б справедливі до ідеальної ситуації в країні, та ідеального народу, якого насправді немає. На Заході в Євросоюзі – так, є щось схоже на ідеал демократичних стандартів. Але в наших об'єктивних реаліях – ні.

"Участники "Честно" провели выдающийся эксперимент – имплементировали в украинскую политическую жизнь нормы западных – то есть цивилизованных – представлений о качествах и задачах народных избранников. То, что мы получили в результате – это не свидетельство того, что у нас нет достойных быть депутатами. Это – свидетельство того, что у нас нет и никогда не было политической жизни", – пише Портніков, і задає ключове запитання, яке випливає з діяльності "Чесно".

Звучить воно так: "Если никто не проходит через сито, то может быть, дело не в элите, а в самом порядке вещей? И за кого же голосовать, если никто не отвечает заданной планке?"

Це перша технологічна пастка "Чесно". Насправді, з політтехнологічної точки зору, вона може зіграти на руку владі під час парламентських виборів. Саме влада, і про це неодноразово заявляли в самій опозиції, досить систематично розігрує сценарій того, що "всі політики однакові".

"Насправді є декілька речей, які нам важливо зрозуміти. По-перше, нам нав'язують, що ці вибори не важливі й наш голос нічого не змінить. По друге, влада запустила міф про те, що всі: політики й усі політичні сили одинакові. Не вірте, бо вашою байдужістю користаються",розповідав в одному зі свої виступів опозиційний народний депутат Андрій Шевченко.

Ролик із результатами "Чеснометру" та вся риторика, яка з нього витікає, може наштовхнути несвідому частину населення, тих хто не визначився зі своїми вподобаннями й політичною позицією, – як раз саме на такий висновок.

Кому це вигідно на цих парламентських виборах у даний політичний момент?

Зрозуміло, що Партії регіонів, яка завжди була зацікавлена в тому, щоби ті, хто не визначився, взагалі не брали участь у голосуванні, та щоб явка виборців була якомога меншою.

Друга ключова технологічна пастка, яка напряму витікає з першої: існує загроза, що рух "Чесно", сам того не усвідомлюючи, переросте в головного рушія технології "Проти всіх", яка зіграла ключову роль в обранні президента Віктора Януковича, і за яку багато іменитих "противсіхів" згодом публічно каялися на всю країну.

Безумовно, що на цих парламентських виборах, у нових "противсіхах", які хоч і не зможуть голосувати за відповідний пункт у бюлетенях, а тому будуть їх псувати, або не прийдуть на вибори – знову ж-таки зацікавлена саме влада. Для неї та її технологів це найкращий подарунок.

Третя пастка. Зосередившись майже на 90% на публічній критиці опозиції у своїй поточній діяльності, рух "Чесно" ризикує, знову ж-таки несвідомо, підіграти владі ще в одному сценарії – технології так званої "третьої сили".

Не секрет, що на цих виборах за активної медійної та рекламної підтримки влади будуть задіяні одразу декілька політичних проектів, які позиціонуватимуть себе як "третя сила". Завдання цих проектів суто технологічне – відібрати голоси в справжньої опозиції, не дозволити перетворити виборчу кампанію на вибір між умовно "добром" і "злом", "демократи" – "бандити".

А з риторики "Чесно" може сформуватися й наступний висновок для виборця: якщо влада погана, а опозиція тим більше погана – то, мабуть, варто голосувати за "третю силу".

*   *   *

Що б хотілося порадити "Чесно", щоби убезпечити можливість перетворення його на інструмент політичної боротьби влади з опозицією.

Перше – "Чесно" повинні чітко заявити та зробити одним із головних напрямків своєї діяльності заклик про те, що на вибори потрібно обов'язково йти й голосувати, робити свідомий вибір. Журналіст Мустафа Найєм, як на мене, досить зрозуміло аргументував це у своєму нещодавньому інтерв'ю.

"Каждый, по моему мнению, должен проголосовать, должен найти, не хочу сказать меньшее зло, – но ту силу, которая в дальнейшем, если не сейчас, приведет к тому результату, к которому он стремится. Голосовать нужно обязательно, ведь если мы не голосуем, то не вправе ничего требовать.

Раньше я сам думал, что, возможно, есть смысл в том, чтобы игнорировать выборы, или действовать по принципу "Проти всіх". Это неправильно. Мне кажется, это немного инфантильная, детская позиция. Нужно взрослеть", – сказав Мустафа.

А ще б хотілося, щоби учасники руху "Чесно" теж відповідно дорослішали, та все ж-таки дивилися на ситуацію в країні реально.

Реальність така, що сьогоднішня опозиція знаходиться в дуже нерівних умовах порівняно із владою. І, нещадно б'ючи лежачого, ти рад-не-рад допомагаєш сильнішому. Тим більше в умовах, близьких до авторитарних.

Тому, на думку автора, пріоритетом у громадській експертизі "Чесно" мала б бути не опозиція – а все ж-таки влада, представники якої зараз несуть повну й конкретну відповідальність за ситуацію в країні, та від діяльності яких сьогодні залежить життя кожного громадянина.

Насамкінець хочеться знову ж-таки процитувати Віталія Портнікова. Він досить влучно окреслив реально ключове завдання всього суспільства й громадських рухів на зразок "Чесно" на цих виборах:

"Голосовать нужно за тех, кто готов участвовать в декриминализации существующего режима. Именно криминальный характер власти сегодня – главная угроза Украине. 

Именно вокруг борьбы с этой угрозой должны объединяться сегодня те, кто считает себя политиками, и те, кто собирается за этих политиков голосовать".

Павло Булгак, політичний аналітик, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи можна когось не пускати в укриття? Юридична оцінка ситуації з Radisson Blu

Швидкісний режим у місті на рівні 80 км/год – чому б і ні! Але є нюанс

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати