Зміни до Держбюджету: за 22 хвилини до беззаконня

Четвер, 14 липня 2011, 10:38

В українському парламенті вже стало гарною звичкою, що закони ухвалюються не депутатами, а тільки їхніми картками. Напевно, саме тому представники від провладної більшості своєрідним чином обирають собі місця в сесійній залі: щоб простіше було голосувати за себе та ще за п'ятьох своїх сусідів...

Саме за таким сценарієм ухвалювався закон № 3491 про зміни до держбюджету на 2011 рік. Нагадаємо, що лише 10 червня 2011 року в парламенті було зареєстровано відповідний законопроект, а вже через чотири дні він був розглянутий, обговорений у рекордний термін – 22 хвилини та підтриманий 252 "народними обранцями".

Законом, зокрема, передбачається збільшити видатки на 11,4 мільярди гривень заради підвищення соціальних стандартів, у тому числі, зарплат працівників бюджетної сфери. Такі ініціативи обґрунтовувалися нібито позитивною динамікою розвитку економіки та зовнішньої торгівлі за перше півріччя цього року.

Насправді ж ці кошти планується використати зовсім іншим чином.

Зокрема, передбачається додаткове збільшення видатків на фінансування генеральної прокуратури на 70 мільйонів, міністерства внутрішніх справ на 287 мільйонів гривень та СБУ на 100 мільйонів.

Деякі наголошують, що цей закон носить і політичний підтекст, оскільки передбачає фінансування окремих територіальних округів, у межах яких у наступному році планують балотуватися нинішній очільник парламенту та його прибічники.

Однак, виявилося, що вказані маніпулювання з бюджетними мільйонами є лише легкою забавкою в порівнянні з наступним.

Провладна парламентська більшість зуміла "протягти" положення, реалізація якого може зруйнувати систему соціальних гарантій для незахищених верств населення. До речі, як це звично буває останнім часом, у первинній редакції законопроекту прийняття даної норми не передбачалося.

Мова йде про 7-й пункт закону, яким було доповнено Прикінцеві положення закону про держбюджет на 2011 рік.

Лейтмотивом таких ініціатив є розширення повноважень кабміну, який у ручному режимі зможе встановлювати розмір соціальних гарантій для "чорнобильців", дітей війни та деяких інших категорій громадян.

Одне лише суттєве зауваження – пенсії та інші соціальні виплати встановлюватимуться, виходячи з наявних ресурсів ПФ. Враховуючи офіційний обсяг дефіциту фонду в розмірі 18 мільярдів гривень, уряд буде змушений урізати окремі пільги та компенсації.

Простіше кажучи, влада вкотре продемонструвала своє небажання працювати на користь простих громадян.

До речі, такі нововведення є прямим порушенням 22-ї статті Основного закону, яка передбачає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. У цій ситуації прикро те, що гарант Конституції не скористався своїм правом вето, а вже наступного дня підписав цей закон, тим самим, особисто підтримавши незаконні ініціативи.

Опозиція ініціювала подання до Конституційного суду.

В парламенті зібрано 50 підписів народних депутатів під зверненням до КС. Депутати просять головний суд країни визнати закон, який фактично позбавляє громадян соціальних гарантій, – неконституційним.

Тим часом закон стрімко продовжує свою "переможну ходу" по інстанціях згори до самого низу. Із втіленням у життя неконституційних норм високопосадовці допоки справляються на "відмінно".

Зокрема, міністр фінансів у своїх пропозиціях до прем'єра, доповідна записка № 31-07330-3-10/4353 від 22 червня 2011 року,надає красномовну оцінку нещодавнім змінам до держбюджету: "зазначена норма внесена з метою … призупинення подання позовів пенсіонерів вищезгаданих категорій до суду та прийняття судами рішень на їх користь".

 
 

Очільник кабміну миттєво відреагував на "слушні" пропозиції свого підлеглого та надав доручення Пенсійному фонду, мінсоцполітики, мін'юсту забезпечити виконання пункту 7 закону. Крім того, Верховному суду та Вищому адмінсуду пропонується "провести роз'яснювальну роботу серед відповідних судових органів",

 

Іншими словами, судовим органам дана пряма вказівка – позови про перерахунок пенсій не приймати та не задовольняти, а Пенсійному фонду та його територіальним органам – виплату пенсій згідно рішень суду призупинити.

До речі, саме з таким роз'ясненням керівництво ПФ звернулося до начальників усіх обласних управлінь – електронний лист № 13024/02-20 від 24 червня 2011 року.

 

Останні невідкладно адресували аналогічні роз'яснення районним управлінням.

 
 

Це означає, що діти війни, які в нерівній боротьбі із судами відвоювали собі кількадесят гривень на додачу до сміхотворних пенсій, відтепер можуть не сподіватися на них. Причому відповідні підрозділи Пенсійного фонду на місцях гідні працювати навіть про вихідних для забезпечення перерахунку вже підвищених за рішеннями судів пенсій.

Не сумнівайтеся – за вихід понаднормово державним службовцям заплатять за подвійним тарифом!

Цікаво, як швидко спускатимуться директиви в разі визнання цього закону неконституційним?

І чи працюватимуть по вихідних у відділеннях ПФ, щоб відновити соціальну справедливість?

Павло Петренко, член Бюро партії "Фронт Змін", керівник юридичного департаменту партії, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію