День Свободи – 2011

Вівторок, 22 листопада 2011, 08:55

Лист із тюрми №12

Майдан 2004 року залишається найважливішою подією сучасної історії України. Його досвід і уроки і надалі визначають перспективу нашої країни.

Перший і найважливіший урок Майдану – в тому, що він довів здатність українського народу ламати плани олігархів і самостійно обирати свою долю.

Саме це так лякає нинішній секонд-хенд при владі. Ще рік тому вони бадьоро демонстрували впевненість у всесильності грошей, брехні і жандармерії.

"Страх – сильное чувство", - каркав Азаров.

"Вот кто только попадется под кулак - только брызги полетят. Через два дня только кто-то попадется - не унесет ноги, закопаем", – обіцяв Янукович.

Маючи на меті тотальне розграбування і так небагатої країни, ідейні нащадки тоталітарного минулого звично робили ставку на страх. Зрада Ющенка, продажність парламентських "тушок" і місцевих перевертнів, дозволяла їм вірити, що наш Майдан був випадковістю. У першу чергу, били саме по ньому.

У той час я не виїхав з країни і обрав неминуче ув’язнення, бо вважав обов’язком польового командира революції довести, що не все продається і не всі бояться.

Час показав, що так само вчинили безліч порядних людей, які не злякалися, не прогнулися і не змінили переконань.

Через рік, проведений у тюремній камері, я щасливий тим, що Майдан, зраджений демагогами і пристосуванцями, вистояв у непокірних душах українців і знову заговорив по всій Україні.

Акції підприємців, студентів, афганців, чорнобильців, громадських активістів на Сході і Заході України набирають сили. Об’єднання людей в акціях захисту своїх прав ще не має політичних гасел, але лякає команду Януковича більше за суворі попередження ЄС чи пафосні слова парламентської опозиції. Народ не злякався і страх бумерангом вдарив по можновладцям.

Репресії проти інакомислячих, заборони мирних зібрань на День Незалежності і День Свободи, високі паркани і небачені заходи охорони видають паніку і страх влади перед перспективою нового Майдану.

Балачки про псевдоуспіхи псевдореформ вже нікого не обдурюють. Фактом стала нездатність режиму Януковича і його Партії регіонів забезпечити економічні і моральні стандарти життя країни. І тому він приречений на відсторонення від влади.

Усвідомлюючи це, важливо пам’ятати другий урок Майдану, який довів небезпеку сподівань суспільства на красномовного політика-месію. Гіркою ціною спаплюжених в зрадах і міжусобній боротьбі п’яти помаранчевих років ми тепер знаємо, що новому Майдану має передувати самоорганізація громадських структур, публічне обговорення і розробка плану реформ та формування цілісної команди, здатної на зміну країни.

Така перспектива не дуже влаштовує тих в опозиції, хто звик приходити до влади з кулуарів українського політичного тераріуму. Останні події по зміні виборчого закону демонструють їх стару ставку на самопроголошених героїв-спасителів на чолі закритих партійних списків.

Хочу розчарувати спонсорів будь-яких модернізованих варіантів Ющенка: нового демократичного лідера не вийде привезти на Мерседесі під сцену Майдану після доби очікування людей. Народний лідер вже буде там, він вийде або з протестного намету, або з тюрми, але не з партійного офісу.

Країна змінилася. Сьогодні Майдан готується не тільки змінювати режим, як у 2004-му, але і контролювати формування і дії нової, найнятої ним влади.

Все це належить зробити тим, хто сьогодні святкує День Свободи. Відійшла в минуле і перша ейфорія Майдану, і розчарування та песимізм наступних років. Минули сподівання на автоматичну перемогу демократії і пошук причин поразки.

Нині – час внутрішньої роботи суспільства перед наступним кроком вперед по тій дорозі, яку мільйони людей відкрили на Майдані 2004-го року.

Зі святом!

Юрій Луценко, Лук’янівське СІЗО, 22.11.11

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України