Безапеляційний вирок

Неділя, 25 грудня 2011, 15:02

У нашій країні все робиться швидко. Бюджет ухвалюється за один день. Судові вироки пишуться у дорадчих кімнатах за одну годину. Тільки переговори по ціні на газ ведуться довго.

І от ще новорічна "йолка" на Майдані Незалежності в Києві встановлюється два місяці. Все інше відбувається із майже блискавичною швидкістю.

От і апеляційний суд над Юлією Тимошенко у "газовій" справі вже встиг завершитися. Швидко і прогнозовано. Олена Сітайло вирішила не повторювати шлях і не здобувати славу Родіона Кирєєва і розглянула апеляцію за один місяці.

Із цілком прогнозованим та очікуваним результатом, в якому мало хто сумнівався. "Апеляційний суд Києва ухвалив залишити без змін рішення Печерського райсуду Києва від 11 жовтня 2011 року", – оголосила Олена Сітайло.

Численні приводи не сумніватися у негативному рішенні суду у справі Тимошенко давав сам президент Янукович, який неодноразово заявляв, що ця справа перебуває у особистій площині і таке може статися з кожним, відзначаючи, що йому б хотілося, щоб це питання було вирішено швидко.

От "питання" і вирішено. Швидко. І, напевно, саме так, як Йому "хотілося б". Крім того, не варто забувати, що виправдувальні вироки апеляційних судів, за статистикою, складають не більше 1% від розглянутих апеляційних позовів. Тож все було цілком прогнозовано.

Влада вирішила не відкладати на новий рік старі проблеми, розв’язавши їх у році нинішньому. По-перше, вирок щодо Тимошенко набув чинності і тепер вона вже напевно не зможе взяти участь у наступних парламентських виборах. Звісно, ще є можливість касаційного оскарження.

Проте немає сумніві, що після обрання Петра Пилипчука головою ВСУ касація буде або швидкою і прогнозованою, або затягнеться так, аби закінчитися після 28 жовтня 2012 року. І Тимошенко, вирок щодо якої вступив у силу, не матиме права балотуватися.

Є також Європейський суд, проте практика показує, що справи там розглядаються довго і малоймовірно, щоб рішення було ухвалено до парламентських виборів. Отже, проблему щодо участі Юлії Тимошенко у виборах влада для себе вирішила.

По-друге, для оголошення вироку було обрано майже ідеальний час з точки зору інформаційної політики та особистого комфорту Віктора Януковича. А саме - вирок оголошено напередодні новорічних свят. За цей час люди відпочинуть, факт забудеться і значного резонансу, швидше за все, не буде. Святкові теми так чи інакше переб’ють у масовій свідомості тему рішення апеляційного суду у "газовій" справі.

З іншого ж боку, рішення ухвалено після самміту Україна – ЄС, а отже українському президенту не доведеться вислуховувати нотації щодо політичної вмотивованості кримінальних переслідувань, вибіркового правосуддя і дотримання прав людини від європейських лідерів.

Щоправда тепер, напевно, можна остаточно поставити хрест навіть на парафуванні Угоди про Асоціацію, яку під час самміту було поставлено у пряму залежність від стану демократії в Україні.

Що ж, Олена Сітайло зробила Віктору Януковичу чудовий новорічний подарунок. Проте питання, чи коштував цей подарунок євроінтеграційних перспектив України і дотримання елементарних прав і свобод людини, залишається відкритим. Влада на це питання для себе вже відповіла. Відповідь міститься в рішенні Апеляційного суду міста Києва.

Олексій Краснопьоров, політолог, консалтингова агенція Concept GRoup, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції