Безапелляционный приговор

23 просмотра
Воскресенье, 25 декабря 2011, 16:02
Алексей Красноперов
политолог

У нашій країні все робиться швидко. Бюджет ухвалюється за один день. Судові вироки пишуться у дорадчих кімнатах за одну годину. Тільки переговори по ціні на газ ведуться довго.

І от ще новорічна "йолка" на Майдані Незалежності в Києві встановлюється два місяці. Все інше відбувається із майже блискавичною швидкістю.

От і апеляційний суд над Юлією Тимошенко у "газовій" справі вже встиг завершитися. Швидко і прогнозовано. Олена Сітайло вирішила не повторювати шлях і не здобувати славу Родіона Кирєєва і розглянула апеляцію за один місяці.

Із цілком прогнозованим та очікуваним результатом, в якому мало хто сумнівався. "Апеляційний суд Києва ухвалив залишити без змін рішення Печерського райсуду Києва від 11 жовтня 2011 року", – оголосила Олена Сітайло.

Численні приводи не сумніватися у негативному рішенні суду у справі Тимошенко давав сам президент Янукович, який неодноразово заявляв, що ця справа перебуває у особистій площині і таке може статися з кожним, відзначаючи, що йому б хотілося, щоб це питання було вирішено швидко.

От "питання" і вирішено. Швидко. І, напевно, саме так, як Йому "хотілося б". Крім того, не варто забувати, що виправдувальні вироки апеляційних судів, за статистикою, складають не більше 1% від розглянутих апеляційних позовів. Тож все було цілком прогнозовано.

Влада вирішила не відкладати на новий рік старі проблеми, розв’язавши їх у році нинішньому. По-перше, вирок щодо Тимошенко набув чинності і тепер вона вже напевно не зможе взяти участь у наступних парламентських виборах. Звісно, ще є можливість касаційного оскарження.

Проте немає сумніві, що після обрання Петра Пилипчука головою ВСУ касація буде або швидкою і прогнозованою, або затягнеться так, аби закінчитися після 28 жовтня 2012 року. І Тимошенко, вирок щодо якої вступив у силу, не матиме права балотуватися.

Є також Європейський суд, проте практика показує, що справи там розглядаються довго і малоймовірно, щоб рішення було ухвалено до парламентських виборів. Отже, проблему щодо участі Юлії Тимошенко у виборах влада для себе вирішила.

По-друге, для оголошення вироку було обрано майже ідеальний час з точки зору інформаційної політики та особистого комфорту Віктора Януковича. А саме - вирок оголошено напередодні новорічних свят. За цей час люди відпочинуть, факт забудеться і значного резонансу, швидше за все, не буде. Святкові теми так чи інакше переб’ють у масовій свідомості тему рішення апеляційного суду у "газовій" справі.

З іншого ж боку, рішення ухвалено після самміту Україна – ЄС, а отже українському президенту не доведеться вислуховувати нотації щодо політичної вмотивованості кримінальних переслідувань, вибіркового правосуддя і дотримання прав людини від європейських лідерів.

Щоправда тепер, напевно, можна остаточно поставити хрест навіть на парафуванні Угоди про Асоціацію, яку під час самміту було поставлено у пряму залежність від стану демократії в Україні.

Що ж, Олена Сітайло зробила Віктору Януковичу чудовий новорічний подарунок. Проте питання, чи коштував цей подарунок євроінтеграційних перспектив України і дотримання елементарних прав і свобод людини, залишається відкритим. Влада на це питання для себе вже відповіла. Відповідь міститься в рішенні Апеляційного суду міста Києва.

Олексій Краснопьоров, політолог, консалтингова агенція Concept GRoup, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)