Виявляється, "Вона вільна"

Понеділок, 02 квітня 2012, 18:24

Цими вихідними у Києві подекуди зненацька з’явилися бігборди з двома крупними словами на білому фоні – "Вона вільна".

Напис без знаку оклику у кінці фрази, напевне, треба аж ніяк не сприймати як повідомлення про раптове здобуття свободи Нею. А без запитального крючка в реченні всього змісту уяснити, погодьтеся, теж, мабуть, неможливо.

Позаяк, відомо, що в Качанівській виправній колонії і колючого дроту не бракує, і вельми злі вівчарки на охоронній зоні службу справно несуть. Та й до того ж Віктор Федорович із приводу того, де можна мешкати відомій опозиціонерці, своєї принципової думки, либонь, теж іще не змінював.

Із огляду на те, що вигулькнув цей смисловий зворот у неділю, 1 квітня, в день народження великого пересмішника – Миколи Гоголя, можна було б сприйняти це як не зовсім удатний політичний жарт.

Бо я ж не думаю, що ця платна смислова покруча, приміром, є продовженням давньої, сумної репутації рекламної серії партії "Батьківщина", на кшталт "Вона працює…".

Бо ж якраз нині, і на це скаржаться тюремники, Вона не працює в колонії. Чим же ж тоді хвалитися? Як запевнив заступник голови Верховної Ради, бютівець Микола Томенко, тепер Вона працює лише над списком об’єднаної опозиції до наступних парламентських виборів.

То хіба ж БЮТу і "Батьківщині", за таких трагічних умов, до жартів? Навряд чи це їх витівка.

Коли на новоявлений бігборд я прицілився оком фотокамери, із гурту перехожих враз почулося:

- О, дивіться, Юлька вже втекла…

- Ти бач, і грижа не завадила…

За хвильку поруч зі мною зупинився чоловік років із сорока, і голосно висловив нове припущення:

- Це що, вже нова Вона? Мабуть, Королевська?

- Чому ж нова?

- Адже Юля на нарах. Тепер на бігбордах лише Королевська. Поки Юлю причинили, поспішає баришня зі своїми портретами, як баба з козами на торг…

Тим часом Інтернет рясніє повідомленнями про те, що Вона вже однією ногою на лікуванні в Німеччині.

Надвечір у неділю звертаюся з проханням до свого колеги в Берліні Юрія Штамова, в кількох словах сповістити, а що діється в Німеччині, як відгукується тамтешня преса на майбутній приїзд до їхньої країни відомої VIP-ув’язненої і VIP-пацієнтки з України.

"Німецькі газети, – відповів Юрій Штамов, – переповнені повідомленнями про те, що уряд веде переговори з владою України про приїзд "важко хворої екс-прем'єра Юлії Тимошенко для лікування в Німеччині".

Дану новину агентству DPA офіційно підтвердила прес-служба уряду.

За повідомленням "Зюддойче цайтунг", раніше таку пропозицію Віктору Януковичу озвучувало відомство федерального президента. Засуджену до семи років ув'язнення "колишню газову принцесу України" в лютому цього року обстежили головний лікар берлінської клініки Шаріте професор Карл-Макс Айнхойпль і ортопед Норберт Хаас.

Пан Штамов зізнався в тому, що подібне повідомлення особисто йому нагадує першоквітневий жарт. Перцю додав іще й заступник генерального прокурора Кузьмін, який перебував цими днями в Берліні і заявив, що "подібна ситуація (з лікуванням Тимошенко в німецькій клініці – авт.) вивчається".

Щоправда, наш прокурорський чин лукаво заявив, що з його точки зору, краще було б не вдаватися до політики "подвійних стандартів", бо "з таким захворюванням, як у Тимошенко, у Качанівській колонії ще 150 ув'язнених і деякі з них звертаються з питанням, а чи не можуть і вони разом з нею поїхати лікуватися до Німеччини".

"Подібний перл, – зауважує Юрій Штамов, – без сумніву присоромив і змусив замовкнути журналістську братію. Кузьмін резонно запитав: "для олігарха Тимошенко – найкраща клініка Німеччини, а для бідних українських засуджених – лікування в колонії. Це справедливо?".

А завершив начебто своє соло на грамофоні Кузьмін, класичною пропозицією з одеського Привозу за методом "беріть, а то гірше буде", мовляв, якщо клініка Шаріте "готова прийняти всіх українських ув'язнених на лікування, то ситуація вирішиться сама собою".

Мій берлінський колега прислав посилання на газету WELT ONLINE, яка в останньому своєму номері щодо цього написала, що прагматичні німці не звертають увагу на екзерсиси українського правоохоронця і борця за справедливість для своїх зеків, а дають зрозуміти, що парафовану минулої п'ятниці угоду з ЄС про асоціацію може бути не підписано, а чемпіонат Європи з футболу в червні, який стартує  в Україні, буде супроводжуватися сильною критикою тамтешніх політичних порядків. Якщо життя Тимошенко, зрозуміло, буде під загрозою…

Окрім того, практично всі провідні німецькі видання відгукуються на ситуацію з безпрецедентним випадком, коли ув’язненого з іншої країни везуть на лікування до провідної німецької клініки.

Загляньте бодай до ось цих видань, щоб переконатися в справедливості мною сказаного: FOCUS, ZEIT, NEWS AUS BERLIN, WELTEXPRESS.INFO, .BILD.DE, RP-ONLINE.

Якщо ви нехай і з онлайн-перекладачем прочитаєте ці повідомлення німецької преси, ви точно зрозумієте, що новий бігборд у Києві сповна відображає ситуацію: "Вона вільна".

Незалежно від того, хто його розмістив…

Олександр Горобець, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як Celtic FC Foundation підтримує українців

Забезпечення ЗСУ харчуванням: висновки та наступні кроки 

Продовження "транспортного безвізу": які умови пропонує Єврокомісія і що відстоює Україна

"Двадцятівські" та ще 33 потужні банди: як змінюється боротьба з наркозлочинністю в поліції

Велощоденник: про графік підготовки та активності своєї команди на Джиро д'Італія-2024

Переформування лісів: як це працюватиме в Україні