Вкрадено 500 мільйонів, або Як нас "нагріли" тишком-нишком

Четвер, 17 травня 2012, 11:53

Якщо коротко, то нас з вами кидають тричі.

Спочатку НАК "Нафтогаз" за наші податки закуповує газ в Росії. Потім цей же газ, але вже дорожче, продають нам через облгази, при цьому маржа виводиться в офшори, не попадаючи в державний бюджет. А потім з наших же податків проводять ремонт обладнання і мереж цих же облгазів.

І якщо раніше ми могли хоча б відслідкувати це неподобство і зберегти його учасників для історії, майбутніх кримінальних справ та конфіскації майна, що його було набуто за описаною корупційною схемою – то з травня цього року облгази, згідно із законом "Про здійснення державних закупівель", не зобов' язані оприлюднювати ціни, за якими вони закуповують газ, який потім фактично перепродають кінцевому споживачу. В тому числі нам з вами.

Адже ціна газу є ключовим ціноутворюючим компонентом вартості комунальних послуг.

Дякуючи цій вилученій нормі, ми, наприклад, взнали, що в цьому році ПАТ "Дніпрогаз" законтрактував у НАК "Нафтогаз" 1 358 394,763 тисяч кубометрів природнього газу на суму 3,03 мільярдів гривень. Вартість газу для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням, склала 897 гривень. Вартість газу для виробництва теплової енергії бюджетним установам склала 3509 гривень.

Також ми взнали, що МКП "Дніпропетровські міські теплові мережі" замовило у "Дніпрогазу" газ для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням, по 1309,2 гривень, та газ для виробництва теплової енергії, яка споживається бюджетними установами – 3972,9 гривень.

Тобто на 400 гривень за тисячу кубометрів дорожче, ніж "Дніпрогаз" купляє у "Нафтогазу"!

Згадуючи арифметику середньої школи, маємо наступний обрахунок: 1358394*400 = 543 мільйони.

Саме цю суму зі своїх кишень подарують дніпропетровці приватним власникам облгазу, які сховані за безликими офшорками в його структурі власності. При цьому зважте, що через наявність в облгазі ще й державної частки, ремонти обладнання на більшості з них фінансується з національного бюджету, тобто з наших з вами податків.

А тепер два факти.

1. 12 квітня 2012 року парламентська більшість в авральному порядку проголосувала законопроект № 10305, а президент його швиденько підписав. Завдяки цьому закону облгази не зобов' язані публікувати ціни, за якими вони купують газ в НАК "Нафтогазі".

Це означає, що ми просто не будемо знати, наскільки дорожче нам перепродають газ, куплений за наші ж податки.

2. 7 травня 2012 року Антимонопольний Комітет України дозволив консолідувати в одних руках управління п' ятьома найбільшими підприємствами цього сектору: Дніпрогазу, Криворіжгазу, Харківгазу, Харківміськгазу, Донецьміськгазу. Щоправда, взнати чиї це руки, нам одразу не вдасться, бо сховані вони за безликою офшорною кампанією "Vijaya Universal Limited", місто Род-Таун, Британські Віргінські Острови.

Це означає, що ми можемо лише здогадуватися, чиє саме розкішне життя фінансуємо, переплачуючи за куплений нашим же коштом газ.

До речі, від трьох ключових епідемій: СНІДу, туберкульозу та гепатиту – в Україні щороку вмирає 18 тисяч громадян і ще 63340 заражаються. Згідно з висновками пацієнтських організацій, для того щоб зупинити всі три епідемії, потрібно виділити 1 мільярд гривень.

Це лише вдвічі менше від суми, яку не отримав національний бюджет лише по одному, описаному вище, епізоду з Дніпропетровським облгазом.

Віталій Шабунін, голова правління Центру Протидії Корупції, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів

Піти з Telegram (не)можливо? А як щодо переходу у WhatsApp?

Найкращий рік у кар'єрі Костюк: чого не вистачає для здобуття престижних титулів?

Майже 90% громад Херсонщини фінансово неспроможні