Кіровоград – епіцентр виборчого процесу

Понеділок, 13 серпня 2012, 12:38

Чи не кожні знакові вибори Кіровоградщина чомусь ставала головною ареною бойових дій, до якої була прикута увага всієї України, а то й світу. Вибір кіровоградців – чи то через географічне положення, чи то через ментальність, – часто-густо стає дзеркалом України.

Тому настрої кіровоградців політологи беруть собі за взірець для всеукраїнських досліджень.

Нещодавно в місті з'явились лайт-бокси з рекламою нового номеру провладного журналу "Форум", титульна сторінка якого запитує "Хто виграє Кіровоград? Кальченко VS Шаталов". Для тих, хто не в курсі – це прізвища керівників штабів ПР та Батьківщини.

Чому ж саме вони?

Це дві найрейтинговіші партії? – Ні. За останніми соцопитуваннями, "п'єдестал" виглядає інакше. Тоді, може, комусь просто вигідно дивитись на кіровоградські вибори саме в такому ракурсі?

У таборі синьо-білих уперто не хочуть помічати другого місця партії "УДАР". Або вдають, що не помічають, ведучи інформаційну війну в підконтрольних ЗМІ. Вони знають, як перемогти об'єднану опозицію. Вони це робили вже двічі поспіль, у 2010 році.

Однак нова політична сила, що стрімко набирає обертів, зіпсувала регіоналам усю "малину".

Останні атаки стосуються кандидатів-одномандатників від УДАРу. Провладні ЗМІ дуже оперативно – буквально за кілька хвилин після появи інформації – устигли взяти висновки якихось буцімто аналітиків про те, що вони "не мають жодного шансу на перемогу"...

Але я би не був таким категоричним.

Почнемо з кінця – зі 103-го округу, із центром у місті Олександрія.

Здавна цей шахтарський край чи не єдиний в області стабільно голосував за ПР. Сьогодні ж партія влади має тут суттєві проблеми. До характерного всій Україні розчарування у власних обранцях додається розкол в обласній партійній організації. Олександрійський міський голова Цапюк відверто воює з донецьким варягом – кіровоградським губернатором Ларіним. Це суттєво послаблює висуванця від влади Кузьменка, який і без того не має ані харизми, ані ораторських навичок, ані державотворчих ідей.

Водночас об'єднана опозиція висуває в цьому окрузі маловідомого бютівця Віталія Журавльова. Слабкість даної кандидатури посилюється традиційно низькою довірою олександрійців до представників ВО "Батьківщина" – свого часу над її рейтингом тут "попрацював" сумновідомий Жеваго. Ця рейтингова в масштабах України політсила не спромоглась навіть на те, аби провести своїх представників до міської ради.

Натомість кандидат від УДАРу – лідер єдиної опозиційної фракції в міськраді. Не має суттєвих статків. Костянтин Ліщенко – тренер спортивного клубу "Захист", титулований спортсмен і успішний підприємець. Шанована в місті людина. Він має всі шанси на перемогу в цьому окрузі.

Далі розглянемо 102-й округ, із центром у місті Знам'янка.

 

Тут ПР історично мала дещо нижчу підтримку, ніж у 103-му, і сьогодні спостерігається тенденція до втрати рейтингу. Цей округ уже більше року "опрацьовує" нардеп від фракції регіоналів Єдін. Він виглядає дуже потужним гравцем, але його партійність тягне його вниз. В окрузі ціла купа невирішених проблем, які депутат, здавалося б, і не помічає. Натомість "найкреативніший" крок його штабістів – це зображення "святого" Єдіна на церковних календарях...

Опозиція висуває на цьому окрузі узгодженого кандидата – члена ВО "Свобода", лідера рок-гурту "Тінь сонця" Сергія Василюка. Свободівці завжди були схильними до мавпування кроків рейтинговіших політ сил, і цього разу за прикладом УДАРу, який висунув лідера гурту "Веселі біоритми" по 100-му округу, запросили балотуватись від себе музиканта. Але Василюк – не Манженко.

Я дуже поважаю цю людину й люблю його пісні. Але будемо відверті – представник "Свободи" ніколи не отримає перемоги в Знам'янському окрузі. Я дуже сумніваюсь, що штаби об'єднаної опозиції надаватимуть йому бодай якусь підтримку.

Хто ж тоді претендуватиме на перемогу в окрузі?

Залишається лише ударівець Олександр Мороз. Молодий та амбітний депутат Кіровоградської міськради має досвід роботи як в органах місцевого самоврядування, так і в самій Верховній Раді.

Західний, 101-й округ, навпаки, вирізняється стабільною опозиційністю.

Тут зазвичай, як і на західній Україні, перемагали представники націонал-демократичних сил.

Хто представляє тут партію влади? Грушевський. До останнього часу, поки його "біг-морди" не "прикрасили" пейзажі округу – маловідомий депутат облради. Окрім фінансового та адмінресурсу, він нічим більше похизуватись не може. Ба більше – він ризикує зійти з перегонів ще на самому старті. Як з'ясувалось, він кілька останніх років взагалі не проживав на території України, а отже, не може брати участі у виборах.

Від "Батьківщини" цей округ спробує освоїти депутат облради Чорноіваненко. Та після історії з Лозинським довіри до даної політичної сили в людей не лишилось.

Хто ж може стати альтернативою, щоб задовольнити протестні настрої суспільства? Ним цілком може стати кандидат від УДАРу Олег Діденко.

100-й округ із центром у місті Бобринець облюбував собі нардеп-перебіжчик Берьозкін. Він уже тривалий час намагається купити собі голоси тутешніх виборців, обробляючи свій електорат понад рік. Депутатство – його єдина надія втримати свій бізнес у своїх руках.

Але чи вдасться? Адже розкол у партії влади зачепив і цей округ. Розкольником-самовисуванцем тут значиться екс-регіонал Богдан Андрющенко.

На противагу місцевому олігарху, "Батьківщина" висуває членкиню своєї партії Ольгу Гранатову. Раніше округ мала взяти на себе молодий нардеп Еліна Шишкіна, однак, тверезо оцінивши свої шанси, остання відмовилась від боротьби.

Кого висуває УДАР? Відомого телеведучого місцевого ток-шоу, яке має чималу аудиторію в селах округу, та фронтмена гурту "Веселі Біоритми" Євгена Манженка. Людина молода, розумна, харизматична. Оцінка його шансів на перемогу – 50/50. Або переможе, або ні...

І от, нарешті, останній, ключовий 99-й округ Кіровоградщини – обласний центр.

У 2004-му році він прославився під номером "100", як приклад наймаштабніших і найнахабніших фальсифікацій. Цього року ситуація знову може повторитись.

Саме по цьому місту мав балотуватись в депутати Янукович-молодший. Однак злякався – і пішов у прохідній частині списку ПР. Замість нього "гратиме місто" донецький "варяг" Олександр Шаталов. Має підвішеного язика, однак не знає мови... Він саджає чорнобривці, "курує" діяльність міського голови, шукає газ-радон, агітує за перейменування міста на честь російської цариці, танцює на майдансах – тобто, займається всім одразу й нічим конкретно. У радянські часи про таких казали: "спеціаліст широкого профілю з вузьким розумінням".

Опонувати кандидату від влади намагається молодий лідер обласної організації ФЗ Андрій Табалов. Син місцевого хлібного магната з досить неоднозначною репутацією в місті, швидше товктиметься на одному електоральному полі із Шаталовим. Він захищає бізнес-інтереси власної родини, тому, на мою думку, його задача – "злити" вибори на користь провладного кандидата.

УДАР, у свою чергу, зробив "хід конем", неочікувано виставивши кандидатуру молодого популярного письменника Максима Кідрука й змішавши владі всі карти.

Усі три основні кандидати – ровесники. Однак Максим відрізняється від решти тим, що він зробив себе сам. Зміг отримати гарну освіту й в Україні, і в Європі – Стокгольмський Королівський університет, об'їхати 28 країн світу, написати 10 книжок – 4 по 3-D програмуванню, 6 художніх, виграти 2 конкурси "Коронації слова" і "Книжка року". Його успіхи – це результат власної роботи над собою.

*   *   *

Після такого невеличкого огляду основних мажоритарників, можна зробити певні висновки.

ПР виставляє непублічних, нецікавих кандидатів без ораторських здібностей, які вестимуть свою агітацію з білбордів, телеекранів, листівок, газет та продуктових наборів. Вони не підуть до своїх виборців, адже їм нема із чим іти. Єдина їхня надія – на гроші, адмінресурс, маніпуляції та фальсифікації.

Тому наше завдання – цього не допустити.

"План є, необхідно виконувати!" – читаємо ми на білбордах партії влади. Та одне не зрозуміло – чому до такого висновку регіонали дійшли лише зараз? Чому ж вони цей план досі не виконували? Сиділи, мабуть, та й думали: "Виконувати, чи не виконувати? От у чому питання".

І от тепер, під час виборчої кампанії, таки надумали: "Якщо план є, то, напевне, можна і виконувати..."

Відповідаючи на питання журналу Форум, можна зробити сміливе припущення: найбільше шансів виграти кіровоградські вибори на всіх фронтах – у партії "УДАР".

Дмитро Сінченко, заступник керівника Кіровоградського регіонального штабу партії "УДАР", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити

Люди в армії закінчуються

Чи можна когось не пускати в укриття? Юридична оцінка ситуації з Radisson Blu