Арбузов форматує більшість?..

П'ятниця, 29 березня 2013, 09:33

У Верховній Раді назріває броунівський рух. Більшість потребує нової крові. У парламенті назріває перерозподіл. До того ж, рух почався як у таборі опозиції, так і в середовищі більшовиків.

Фракція "Батьківщина" за крок до розпаду. І процес почався раніше, аніж цього очікував Арсеній Яценюк. Одразу після виборів-2012 у кабінеті секретаря РНБО Андрія Клюєва часто бачили Андрія Кожем'якіна. Він нібито отримав санкцію на створення окремої фракції з тих, хто піде від Арсенія Яценюка. На словах вони будуть за Юлю, а на практиці – за Вітю.

Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов намагалися зіграти на випередження. Нового нічого не придумали, тому й заявили, що хтось нібито намагається перекупити опозиціонерів. Стандартна схема, яку використовувала ще Юлія Тимошенко. Головне – кинути тінь. Прізвищ, звичайно, не назвали. Мовляв, це їм піде на шкоду. Яценюк із Турчиновим заявили, що знають лише про трьох депутатів.

Насправді, мова може вже йти про чотирьох опозиціонерів. Саме стільки заяв про вихід із фракції ВО "Батьківщина" вже нібито лежить на столі в спікера Рибака. Він мав їх озвучити ще на минулому пленарному тижні, але слушного моменту не знайшов. Та й не до того було: опозиція з київськими виборами носилася, а деякі урядовці намагалися склеїти більшість, яка розсипається прямо на очах...

Більшість дала тріщину по лінії компартії.

Комуністи давно прилаштували "Капітал" Маркса до парламентських реалій. Це опозиція збирає політичні дивіденди з персонального голосування, а комуністи вирішили на цьому... заробити. Їхня "золота акція" може стати платиновою.

Пропозиція КПУ скасувати медичну та пенсійну реформи – це лише вершина айсберга. Вимоги комуністів ледве вмістилися на трьох аркушах паперу дрібним шрифтом. Їх складав перший віце-спікер Ігор Калєтнік. Серед "хотєлок", зокрема, як стверджують джерела, "своя людина" на посаді голови Державної митної служби.

Апетити фракції КПУ Ігор Калєтнік озвучив першому віце-прем'єру Сергію Арбузову. Той вислухав, і нібито відіслав комуністів дуже далеко – туди, куди не ходять поїзди.

Після цього Сергій Арбузов активно почав вербувати до більшості нових депутатів. Вибір невеликий: або з опозиції, або з позафракційних.

Перші поки що бояться.

Другі обмірковують пропозицію. Вона дійсно приваблива. По-перше, пропонують гроші. По-друге, просять підтримки пакета економічних законів. Про політичні речі не йдеться, поки що.

Схоже, своїми діями Сергій Арбузов намагається похитнути монополію на парламент, яку ще донедавна мав Андрій Клюєв.

Для цього потрібно небагато: залучити до більшості зо два десятки "резервістів" та забезпечити 100% явку під час голосування.

Володимир Горковенко, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами