"Світлий путь" грального бізнесу

Середа, 29 травня 2013, 13:50

15 травня 2009 року вступив в силу закон "Про заборону грального бізнесу в Україні".

З того моменту фактично гральний бізнес в Україні перестав існувати.

Деякі "умєльци" продовжували працювати підпільно.

Їх час від часу накривали силовики, про що потім бравурно розповідали в своїх прес-релізах.

Проте з початку 2013 гральний бізнес отримав нове дихання.

Тепер він замаскований під державну лотерею і, здається, українські посадовці і правоохоронці з цим миряться.

***

26 грудня 2012 року в Донецьку, на вулиці Світлого путі, 10-а реєструється фірмочка – ТОВ "ЗМ". ТОВ "ЗМ" і стане майбутнім організатором грального бізнесу.

Гральні аферисти з донецької вулиці Світлого путі знайшли контору з ліцензією на проведення лотереї - приватне підприємство із 100 відсотковим іноземним капіталом "Українська національна лотерея".

Історія цього незаконного бізнес-проекту показана на схемі.

 

Ліцензія мала б ось-ось закінчитись. Але 26 березня 2013 року міністерство фінансів України направляє листа до "Української Національної Лотереї" . В ньому вказує, що у зв'язку з тим, що на даний час відсутні нормативно-правові акти, які б регулювали видачу ліцензій, дія старих ліцензій продовжується до видачі нових.

 
 

3 квітня 2013 року стартує проект "Гральні автомати, під виглядом державної лотереї" . В цей день підприємство зі 100% іноземними інвестиціями "Українська Національна Лотерея" укладає угоду з ТОВ "ЗМ".

 

Згідно з цією угодою, "Українська Національна Лоторея" доручає ТОВ "ЗМ" розповсюджувати державні (!) числові лотереї, що проводить "Українська Національна Лотерея".

Між іншим, про гральні автомати в угоді не йдеться. Але саме поява в угоді між двома приватними структурами слова "державні" магічно діє на вітчизняну правоохоронну систему, яка заплющує очі на гральний бізнес. Або ж кришується "бізнес" на такому рівні, що очі заплющувати дуже рекомендують.

Тому, поки незаконний бізнес набирає обертів, а гральні автомати збирають данину з українців, правоохоронні органи "інтенсивно вивчають ситуацію".

Так в моїх рідних Сумах представники прокуратури вважають, що цей нелегальний бізнес втратив системний характер, і зустрічаються тільки окремі випадки його існування під виглядом інтерактивних клубів у квартирах, підвалах і пересувних вагончиках.

Представники ж МВС навіть відкрили кримінальне провадження за ст. 203-2 "Зайняття гральним бізнесом". Але це – біг на місці. Гральні зали і надалі працюють і розвиваються. Так за останні два дні моїми помічниками було виявлено ще три нововідкритих заклади грального бізнесу.

Висновок: гральному бізнесу з донецькою пропискою влада дала зелене світло. Але ми готуємо адекватну відповідь. Яку? Скоро довідаєтеся.

Олег Медуниця, народний депутат України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції