Право на статус учасника бойових дій

П'ятниця, 20 червня 2014, 12:51

Не так давно, у травні, депутати внесли доповнення до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", за якими військовослужбовці антитерористичної операції отримають статус учасників бойових дій.

Проте, реальні обставини засвідчують, що у деяких військових частинах кадровики заносять до документів недостовірну інформацію щодо дійсного розташування військових підрозділів.

Як наслідок, рядові, сержанти, офіцери втрачають можливість юридично довести участь в операціях щодо захисту Вітчизни.

На таку ганебну практику військових чиновників оперативно та різко відреагував президент Порошенко, який взяв під особистий контроль присвоєння статусу учасників бойових дій.

Однак поза правовим полем перебувають патріотично налаштовані чоловіки, які залишили сім’ю, роботу та вступили до створених батальйонів територіальної оборони: "Донбас", "Айдар", "Київ", "Дніпро" тощо.

17 червня 2014 один з цих батальйонів територіальної оборони "Айдар" потрапив у засідку російських бандформувань та поніс важкі втрати.

Тут важливо зазначити, що батальйони були створенні за громадською ініціативою, що не передбачено українським законодавством.

Міністерство оборони зазначає, що члени цих батальйонів територіальної оборони самостійно прийняли рішення брати участь у складі антитерористичної операції і числяться як волонтери.

Відповідно, весь склад самостійно створених батальйонів територіальної оборони за чинним законодавством не будуть визнані учасниками бойових дій.

Так як, відповідно до статті 5 закону про статус ветеранів війни, учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці Збройних Сил України, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, МВС, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність країни, а також брали участь в АТО.

Законодавець при внесені доповнень до закону проігнорував факт участі в операції самостійно створених батальйонів територіальної оборони, але буде несправедливо, коли чоловіки з батальйону "Айдар" залишаться без статусу учасника бойових дій, а сім’ї загиблих цього батальйону без державної підтримки.

Пройде час і питання надання статусу учасника бойових дій особовому складу цих батальйонів буде злободенним.

З метою уникнення непорозумінь у майбутньому та недопущення можливого зловживання стосовно отримання статусу учасника бойових дій, необхідно вже сьогодні терміново провести реєстр всього особового складу цих батальйонів.

Кабінету Міністрів постановою встановити підпорядкованість та чисельність особового складу батальйонів.

Законодавець разом з МО мають підготувати законопроект, в якому визначити порядок утворення таких батальйонів, порядок розформування після завершення бойових дій зі знищення російських воєнізованих бандформувань на території України.

Руслан Радецький, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію