Право на статус участника боевых действий

576 просмотров
Пятница, 20 июня 2014, 12:51
Руслан Радецкий
экс-член НАПК

Не так давно, у травні, депутати внесли доповнення до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", за якими військовослужбовці антитерористичної операції отримають статус учасників бойових дій.

Проте, реальні обставини засвідчують, що у деяких військових частинах кадровики заносять до документів недостовірну інформацію щодо дійсного розташування військових підрозділів.

Як наслідок, рядові, сержанти, офіцери втрачають можливість юридично довести участь в операціях щодо захисту Вітчизни.

На таку ганебну практику військових чиновників оперативно та різко відреагував президент Порошенко, який взяв під особистий контроль присвоєння статусу учасників бойових дій.

Однак поза правовим полем перебувають патріотично налаштовані чоловіки, які залишили сім’ю, роботу та вступили до створених батальйонів територіальної оборони: "Донбас", "Айдар", "Київ", "Дніпро" тощо.

17 червня 2014 один з цих батальйонів територіальної оборони "Айдар" потрапив у засідку російських бандформувань та поніс важкі втрати.

Тут важливо зазначити, що батальйони були створенні за громадською ініціативою, що не передбачено українським законодавством.

Міністерство оборони зазначає, що члени цих батальйонів територіальної оборони самостійно прийняли рішення брати участь у складі антитерористичної операції і числяться як волонтери.

Відповідно, весь склад самостійно створених батальйонів територіальної оборони за чинним законодавством не будуть визнані учасниками бойових дій.

Так як, відповідно до статті 5 закону про статус ветеранів війни, учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці Збройних Сил України, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, МВС, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність країни, а також брали участь в АТО.

Законодавець при внесені доповнень до закону проігнорував факт участі в операції самостійно створених батальйонів територіальної оборони, але буде несправедливо, коли чоловіки з батальйону "Айдар" залишаться без статусу учасника бойових дій, а сім’ї загиблих цього батальйону без державної підтримки.

Пройде час і питання надання статусу учасника бойових дій особовому складу цих батальйонів буде злободенним.

З метою уникнення непорозумінь у майбутньому та недопущення можливого зловживання стосовно отримання статусу учасника бойових дій, необхідно вже сьогодні терміново провести реєстр всього особового складу цих батальйонів.

Кабінету Міністрів постановою встановити підпорядкованість та чисельність особового складу батальйонів.

Законодавець разом з МО мають підготувати законопроект, в якому визначити порядок утворення таких батальйонів, порядок розформування після завершення бойових дій зі знищення російських воєнізованих бандформувань на території України.

Руслан Радецький, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)