Не втратити шанс на європейський експорт

Четвер, 15 січня 2015, 14:17

Уряд Арсенія Яценюка у програмі своєї діяльності дуже загально окреслив завдання, які необхідні для створення зони вільної торівлі з ЄС, обмежившись фразою "підтримка українського експорту".

 Але завдання для подолання технічних бар’єрів в торгівлі чітко прописані.

У межах цього напрямку передбачається прийняття Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" уже в першому кварталі 2015 року. Це – третій і останній основоположний закон, необхідний для усунення бар`єрів для торгівлі промисловими товарами між Україною та ЄС. За два з них – про стандартизацію та про метрологію – уже проголосували депутати попереднього скликання. Нині актуальний законопроект може бути прийнятий у першому читанні уже в найближчий четвер, 15 січня.

Його прийняття - початок складного шляху наших товарів до Європи, найбагатшого ринку у світі. Попри те, що маршрут його вже намічений, представникам влади залишається приймати та виконувати.

Отримати дозвіл на експорт можна буде в Україні

Зараз щоб експортувати певну промислову продукцію до ЄС, вітчизняний виробник мусить пройти випробування своєї продукції та отримати сертифікат у одній із країн ЄС.

Один із винахідників та виробників інноваційного українського продукту у приватній розмові скаржився на надто високу вартість експертизи у лабораторії однієї з країн Балтії, клієнтом якої він є.

Власне випробування уже можна проходити в деяких акредитованих українських лабораторіях, але сам сертифікат все одно доведеться отримувати в Європі. Це створює чималі витрати для нашого виробника, здорожчує його продукцію, і вона стає менш конкурентноздатною на європейському ринку.

Коли Україна гармонізує своє законодавство та стандарти з європейськими та укладе з ЄС відповідну угоду, усі документи і сертифікати можна буде отримати в Україні: дешевше та простіше. І одразу, без будь-яких додаткових перевірок та перешкод, продавати в Євросоюзі.

Сертифікаційні лабораторії можуть стати окремим видом прибуткового бізнесу

Ці лабораторії також цілком можуть бути прибутковими проектами. Допомогу в їх обладнанні та модернізації надаватиме Євросоюз у рамках програми галузевої бюджетної підтримки у сфері усунення технічних бар'єрів у торгівлі (поки йдеться про підтримку державних проектів).

Тоді через невисоку ціну української експертизи, саме сюди по неї можуть звертатися азійські виробники, для яких буде оптимальною не тільки вартість, але і розташування. Україна може стати крайньою східною точкою континенту, де можна провести експертизу на відповідність товарів стандартам ЄС. Це стане також додатковим стимулом для інвесторів розміщувати у нас своє виробництво.

Послабиться регуляторний тиск на бізнес

Також прийняття законопроекту зробить можливим послаблення регуляторного тиску на бізнес.

Нині в Україні діють норми регулювання, які часто є застарілими і суперечать одна одній: наприклад, разом з технічними регламентами на продукцію можуть поширюватися СанПіНи (санітарні правила та норми) та НПАОПи (нормативно-правові акти з охорони праці).

Українські підприємці фактично не можуть виготовити продукцію, яка б відповідала усім вимогам. Окрім того, що це зарегульовує бізнес-середовище, ще й створює поле для зловживань з боку дозвільних та наглядових органів. В ЄС існує єдиний регуляторний режим: на одну продукцію може поширюватися дія однієї або декількох директив, які просто покривають різні аспекти функціонування продукції, але ніяких додаткових вимог більше немає.

Україна у рамках своїх зобов’язань перед ЄС, має прибрати усі дублюючі чи суперечливі вимоги до продукції, і гармонізувати свої законодавство та стандарти до вимог ЄС. Замість багатьох неузгоджених документів виробник отримає чіткі вимоги. Це стане серйозним елементом дерегуляції та покращить інвестиційний клімат. А за оцінками досліджень, проведених в ЄС, гармонізація технічних регламентів цілком може сприяти стабільному зростанню ВВП на 2 - 5 %, а з урахуванням притоку інвестицій – до 10 %.

Прийняття законопроекту "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" (реєстр. №1065)- це важливий та вирішальний крок: маленький крок для Верховної Ради і великий поступ для вітчизняної економіки.

Його необхідно зробити не для політики, ні. Не лише тому, що це прописано в Угоді про асоціацію (зрештою, коли для деяких українських політиків міжнародні зобов’язання були імперативом?) А для того, щоб дати можливість українським виробникам вийти на західні ринки, створити робочі місця, побудувати виробництво, а нашій економіці - стати більш інвестиційно привабливою та конкурентоздатною.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?