Не упустить шанс на европейский экспорт

106 просмотров
Четверг, 15 января 2015, 15:17
Любовь Акуленко
координатор информационной кампании «Сильніші разом!»

Уряд Арсенія Яценюка у програмі своєї діяльності дуже загально окреслив завдання, які необхідні для створення зони вільної торівлі з ЄС, обмежившись фразою "підтримка українського експорту".

 Але завдання для подолання технічних бар’єрів в торгівлі чітко прописані.

У межах цього напрямку передбачається прийняття Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" уже в першому кварталі 2015 року. Це – третій і останній основоположний закон, необхідний для усунення бар`єрів для торгівлі промисловими товарами між Україною та ЄС. За два з них – про стандартизацію та про метрологію – уже проголосували депутати попереднього скликання. Нині актуальний законопроект може бути прийнятий у першому читанні уже в найближчий четвер, 15 січня.

Його прийняття - початок складного шляху наших товарів до Європи, найбагатшого ринку у світі. Попри те, що маршрут його вже намічений, представникам влади залишається приймати та виконувати.

Отримати дозвіл на експорт можна буде в Україні

Зараз щоб експортувати певну промислову продукцію до ЄС, вітчизняний виробник мусить пройти випробування своєї продукції та отримати сертифікат у одній із країн ЄС.

Один із винахідників та виробників інноваційного українського продукту у приватній розмові скаржився на надто високу вартість експертизи у лабораторії однієї з країн Балтії, клієнтом якої він є.

Власне випробування уже можна проходити в деяких акредитованих українських лабораторіях, але сам сертифікат все одно доведеться отримувати в Європі. Це створює чималі витрати для нашого виробника, здорожчує його продукцію, і вона стає менш конкурентноздатною на європейському ринку.

Коли Україна гармонізує своє законодавство та стандарти з європейськими та укладе з ЄС відповідну угоду, усі документи і сертифікати можна буде отримати в Україні: дешевше та простіше. І одразу, без будь-яких додаткових перевірок та перешкод, продавати в Євросоюзі.

Сертифікаційні лабораторії можуть стати окремим видом прибуткового бізнесу

Ці лабораторії також цілком можуть бути прибутковими проектами. Допомогу в їх обладнанні та модернізації надаватиме Євросоюз у рамках програми галузевої бюджетної підтримки у сфері усунення технічних бар'єрів у торгівлі (поки йдеться про підтримку державних проектів).

Тоді через невисоку ціну української експертизи, саме сюди по неї можуть звертатися азійські виробники, для яких буде оптимальною не тільки вартість, але і розташування. Україна може стати крайньою східною точкою континенту, де можна провести експертизу на відповідність товарів стандартам ЄС. Це стане також додатковим стимулом для інвесторів розміщувати у нас своє виробництво.

Послабиться регуляторний тиск на бізнес

Також прийняття законопроекту зробить можливим послаблення регуляторного тиску на бізнес.

Нині в Україні діють норми регулювання, які часто є застарілими і суперечать одна одній: наприклад, разом з технічними регламентами на продукцію можуть поширюватися СанПіНи (санітарні правила та норми) та НПАОПи (нормативно-правові акти з охорони праці).

Українські підприємці фактично не можуть виготовити продукцію, яка б відповідала усім вимогам. Окрім того, що це зарегульовує бізнес-середовище, ще й створює поле для зловживань з боку дозвільних та наглядових органів. В ЄС існує єдиний регуляторний режим: на одну продукцію може поширюватися дія однієї або декількох директив, які просто покривають різні аспекти функціонування продукції, але ніяких додаткових вимог більше немає.

Україна у рамках своїх зобов’язань перед ЄС, має прибрати усі дублюючі чи суперечливі вимоги до продукції, і гармонізувати свої законодавство та стандарти до вимог ЄС. Замість багатьох неузгоджених документів виробник отримає чіткі вимоги. Це стане серйозним елементом дерегуляції та покращить інвестиційний клімат. А за оцінками досліджень, проведених в ЄС, гармонізація технічних регламентів цілком може сприяти стабільному зростанню ВВП на 2 - 5 %, а з урахуванням притоку інвестицій – до 10 %.

Прийняття законопроекту "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" (реєстр. №1065)- це важливий та вирішальний крок: маленький крок для Верховної Ради і великий поступ для вітчизняної економіки.

Його необхідно зробити не для політики, ні. Не лише тому, що це прописано в Угоді про асоціацію (зрештою, коли для деяких українських політиків міжнародні зобов’язання були імперативом?) А для того, щоб дати можливість українським виробникам вийти на західні ринки, створити робочі місця, побудувати виробництво, а нашій економіці - стати більш інвестиційно привабливою та конкурентоздатною.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)