Як судді можуть довести суспільству, що вони не такі погані

Понеділок, 02 листопада 2015, 09:06

Суспільство не довіряє судам і суддям. Недовіра до судової системи колосальна – більша, ніж до інших державних інституцій. Основні претензії суспільства до судової системи – корупція, відсутність належних знань та високих морально-вольових якостей.

Усі ці складові безумовно негативно впливають на рівень довіри.

Треба пам'ятати, що судова система обслуговує суспільство, а не навпаки. Таким чином, якщо судді не довіряють суспільству, то у них є завжди вибір піти.

Якщо суспільство не довіряє суддям, то воно має повне право вимагати змін від суддів. На мою думку, судова система сьогодні не спромоглася показати того рівня змін, на який є запит у людей.

І, розуміючи це, судді повинні довести, що ці очікування суспільства ґрунтуються на помилковій оцінці їхньої діяльності.

Як судді можуть змінити негативне враження людей про себе і здобути повагу?

Дуже просто. Судді, до яких є найбільше претензій у суспільства, повинні розглянути можливість добровільного складання повноважень.

Бо їхнє тримання за крісло, навіть якщо вони вважають себе правими, вбиває віру у правосуддя. У Європі давно заведено – в інтересах збереження авторитету інституції, державний діяч повинен піти, якщо якісь його дії викликали збурення у суспільстві.

Спочатку піти, а потім відстоювати своє добре ім’я, якщо воно таким є насправді.

А ще судді не повинні протидіяти запропонованому механізму перепризначення суддів через процедуру проведення конкурсу за участі діючих суддів та правників з-поза меж судової системи.

Бо опір суддівського корпусу сприймається суспільством не інакше як доказ непорядності суддів та страху перед прозорим конкурсом.

Готовність пройти конкурс на нові суддівські посади – це дієвий спосіб довести, що суспільство може помилятися в оцінці суддів.

Водночас судді зможуть отримати від суспільства вотум довіри.

Чому суспільство надасть довіру? Усе також просто. Після проведення перепризначення у судовій системі залишаться судді, які доведуть, що є професійними, доброчесними і морально стійкими, а також прийдуть нові люди, які відповідають таким критеріям.

До обох груп не може бути недовіри.

І таким чином, ми запустимо у плавання чудовий корабель, за керуванням яким повинно слідкувати суспільство.

Роман Брегей, суддя, Кіровоградський окружний адміністративний суд, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України