Вугілля з ОРДЛО: чи є альтернатива?

П'ятниця, 03 лютого 2017, 10:06

На третій рік війни, яка продовжує забирати життя наших бійців, українська влада повинна врешті припинити заробіток на поставках вугілля з ОРДЛО та фінансування тероризму.

Найчастіше з уст українських чиновників та провладних депутатів звучать заяви, начебто Україна не має альтернативи постачанню вугілля з окупованих територій, і це загрожує стабільності енергетичної системи.

Спробуємо розібратись.

Як Україна фінансує терористів?

Після того як Україна втратила свою територію і частина шахт була захоплена, з'явилась додаткова потреба у поставках вугілля.

Ми мали три варіанти: 1) домовлятись безпосередньо з агресором – Росією; 2) домовлятись з найманцями Росії, які сьогодні воюють проти нас і вбивають наших хлопців; 3) знайти альтернативу і працювати з іншими країнами, які готові постачати вугілля антрацитної марки в Україну.

Щоб реалізувати останній варіант, при розрахунку вартості електроенергії було пораховано ціну роттердамської біржі. До цієї ціни додано також вартість доставки вугілля в Україну та по нашій території. Через це вартість електроенергії для кожного українця зросла на 15-20 відсотків.

Однак збільшивши тарифи та закупівельні ціни, Україна далі, на третій рік війни, купує вугілля в ОРДЛО. Але за ціною не Роттердама, – а Ахметова.

Вугілля з ОРДЛО має гіршу якість через значні домішки сірки, тому його вартість нижча при закупівлі. Але ми з вами платимо ціну роттердамської угоди.

Заяви про те, що перекривши постачання вугілля з ОРДЛО, Україна не зможе виробляти електроенергію, не відповідає дійсності з кількох причин.

Насамперед, ми не використали можливості поставок з-за кордону від інших країн, і сьогодні не проводиться жодна робота, щоб це зробити.

У ці дні мав змогу побувати на ТЕЦ в місті Щастя Луганської області. Тут є запас вугілля щонайменше на місяць. Цього часу абсолютно достатньо для того, аби укласти нові контракти і забезпечити поставку вугілля в Україну з інших країн.

Також достатньо трьох-чотирьох місяців, аби переобладнати ТЕЦ, які працюють на антрациті, – на марки газового вугілля, якого є достатньо у Львівсько-Волинському вугільному басейні.

Сьогодні шахтарі Львівщини та Волині відверто говорять про те, що ведеться політика щодо припинення роботи їх шахт. Вони не можуть забезпечити порох для проведення робіт з видобутку вугілля, бо затягуються тендери і не мають замовлень на збут своєї продукції. Водночас, за свідченням СБУ, цей порох безперешкодно ввозиться для шахт, які сьогодні підконтрольні Ахметову і знаходяться на окупованій частині Донбасу.

Чим торгують з окупованими територіями?

Натомість СБУ та "Опоблок" синхронно повідомляють нам про катастрофічні наслідки блокади. Тільки-от катастрофа це не для держави, а для олігархів і тих чиновників, які заробляють на війні мільярди, а заодно фінансують терористів.

Насправді вугілля з ОРДЛО становить лише 10% у торгівлі з окупантами.

Щодня з України в ОРДЛО залізничними шляхами курсують десятки вантажних ешелонів. Чим вони завантажені, ми дізнались у диспетчерській Світланове – останньої станції на території України перед лінією розмежування з так званою "ЛНР". На фото можна побачити накладні, які нам надали у диспетчерській.

 
 
 
Накладні на перевезення вантажів залізницею у диспетчерській Світланове – останньої станції на території України перед лінією розмежування з так званою "ЛНР"

Перевозять будівельні матеріали, ліс, сталь, вугілля. Це те, що переміщається згідно із документами.

Що насправді є у вагонах – перевірити неможливо. У наших прикордонників немає потрібного обладнання. А на зміну, яка складається з восьми прикордонників, припадає 10-12 ешелонів, по 40-60 вагонів у кожному. Це значить, що один прикордонник за добу має перевірити 70-90 (!) вагонів. У них є лише один "спецзасіб" – собака.

За спостереженнями залізничників, рух на станції значно активніший, ніж був до війни.

Тому риторичне запитання – чи вигідно тим, хто торгує і хто все це покриває, щоб війна нарешті закінчилась?

Сьогодні з жахом спостергіаємо за боями в Авдіївці. І ще гірше усвідомлювати, що ті "Гради", якими терористи обстрілюють наших військових і мирне населення, фінансуються і за рахунок України.

Тарас Пастух, учасник АТО, народний депутат України, фракція "Об'єднання "Самопоміч", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію