Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Місто збудовано, а води немає, або Чому ірпінська вода потребує системних рішень

Четвер, 22 жовтня 2020, 14:00

Українські міста все більше стикаються з дефіцитом питної води. Ще кілька років тому на слуху така проблема була лише у Львові. Однак що далі, то "дзвіночків" про не кращі справи з водопостачанням все більше. 

Ірпінці поки потерпають від цього переважно влітку. Однак якщо не підійти до вирішення питання води стратегічно, то досить скоро доведеться говорити не лише про призупинення нового будівництва, а й про подачу води по годинах.

Система водопостачання Ірпеня від початку формувалася в розрахунку на курортне містечко з садибною забудовою, – містянам вистачало десятка свердловин, і тут навіть колись виробляли місцеву мінеральну воду. 

Водопостачання в місті практично повністю через центральний водогін, навіть у приватних садибах, а централізована "київська" каналізація наче дає змогу забезпечити якісні комунальні послуги та хорошу екологічну ситуацію. 

Зараз Ірпінь лишається одним з небагатьох міст України з повністю артезіанським водопостачанням. 

КП "Ірпіньводоканал" обслуговує понад 60 тисяч населення (включаючи сусідні населені пункти), на його балансі – понад 100 артезіанських свердловин, 15 насосних станцій, 4 станції водопідготовки і знезалізування. Свердловини використовують воду Бучакського горизонту глибиною 60–80 метрів та Сіноманського горизонту, 100–120 метрів, і основною проблемою є високий вміст у ній заліза.

Наразі ситуація з водою в Ірпені більш-менш нормальна, і стратегія розвитку водоканалу – розширювати потужності водопідготовки і знезалізування, аби вода зі свердловин спочатку потрапляла до них, далі – до резервуарів чистої води, а вже з них – до споживачів. Це вже чиста і якісна артезіанська вода, яку можна пити з крану.

Будуються нові станції на вулиці Чехова, поблизу Стоянки, вони мають досить високу проєктну потужність. КП "Ірпіньводоканал" поступово перебудовує систему водогонів. Це має вирішити в більшій мірі і проблему "іржавої" води, що "стікає" з кранів після відключень водопостачання. 

Свердловини часом засмоктують пісок та мул, що потрапляє в труби і осідає на дні, а коли відбуваються відключення, а потім різка подача води, все це потрапляє в домівки споживача.

Читайте також: Ірпінь – Київ: дістатися центру чи хоча б до метро


Працюй там, де живеш: як запустити місцеву економіку

Аби води вистачило! Перший "дзвіночок" – дефіцит води влітку, коли збільшується споживання води для поливу у садибах. І можна було б говорити про "сезонні труднощі", якщо не згадувати про високі темпи будівництва: за минулі 4–5 років у Ірпені збудовано понад 1 млн кв.м. житла, населення міста зросло вдвічі. І це не межа, адже забудова триває.

КП "Ірпіньводоканал" – одне з найкращих підприємств галузі в Україні, однак він "не встигає" за зростанням споживання. Підприємству вдалося побороти проблему незаконних підключень, майже скрізь стоять лічильники з можливістю передачі даних в режимі онлайн, та потрібні системні дослідження, чи вистачить води для подальшого зростання міста.

Вже зараз можна говорити про дефіцит земельних ділянок для нових свердловин. Так, якщо ще кілька років тому у Ірпені щороку вводилося в дію 4-6 нових свердловин, то зараз – лише 2-3. Свердловини потрібно розміщувати на певній відстані одна від одної, вони потребують земельні ділянки, влаштування відповідних охоронних зон, а в місті таких ділянок вже майже не залишилося.

Реклама:
Тож нам потрібен комплексний аналіз ситуації і бачення перспектив водопостачання в майбутньому. Вже зараз необхідно проводити додаткові розвідки водоносних горизонтів, можливо, у лісі або у селах та територіях, що приєдналися до Ірпінської громади. 

Водночас варто проаналізувати і плани забудови – чи відповідають видані технічні умови перспективним можливостям водоканалу, чи не доведеться місту зробити вимушену "паузу" у розвитку через нестачу води у найближчому майбутньому. 

Часом можна почути і про альтернативне рішення – прокласти водогін з Києва, аби використовувати дніпровську воду. З точки зору резервного водопостачання рішення видається хорошим, але варто враховувати, що київська вода піддається хлоруванню, тоді як ірпінська потребує лише знезалізування і є повністю артезіанською. Та й яким буде "цінник" води з Києва, де також чимало будують, – питання.

Інший бік взаємин зі столицею, і не в перспективі, а вже зараз – каналізація. Наразі стоки з Ірпеня надходять до системи Києва. Місто платить чималі кошти, і якою буде політика Київводоканалу щодо передмістя в майбутньому – невідомо. 

Тому Ірпеню доречно вивчити питання щодо спорудження власних потужностей з очищення стічних вод. Сучасні технології дозволяють зробити такі об’єкти досить екологічними, але знову ж питання землі і коштів.

Тож вже зараз, не відкладаючи, Ірпеню потрібне комплексне бачення розвитку системи водопостачання і водовідведення, це запорука перспективи міста і комфортного проживання ірпінчан.

Богдан  Карпенко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку