Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як цифрова трансформація регіонів може збільшити інвестиційну привабливість всієї України? Досвід Естонії

Середа, 16 лютого 2022, 07:00

Сьогодні Естонія – перша країна в ЄС за рівнем цифровізації державних послуг та перша в світі за рівнем е-залученості громадян (дані е-Government опитування у ЄС у 2020 році). 

Ще в 2000 році естонці на рівні закону прирівняли електронний підпис до паперового. Тоді  ж Естонія стала першою країною в світі, яка запровадила е-урядування. 

Відтоді всі засідання естонського уряду стали paperless (всі документи зберігаються в веб-системі), а міністри можуть брати участь в засіданнях дистанційно. 

Які були передумови створення цифрової Естонії?

Історія цифрової трансформації Естонії почалась одразу після розпаду Радянського союзу. Одночасно три прибалтійські країни – Латвія, Литва та Естонія – тоді здобули незалежність.

Кожна з колишніх радянських республік після падіння СРСР мала два головні завдання: реанімувати економіку правильними ринковими реформами та заручитись підтримкою нових геополітичних партнерів.  

Через своє географічне розташування та меншу кількість російськомовного населення, ніж у литовських та латвійських сусідів, Естонія обрала собі в союзники скандинавські країни. 

Перша проблема, з якою вони зіткнулись – фінські та шведські підприємці вже вели ділову кореспонденцію електронною поштою, факс в країнах Скандинавії вже відходив в минуле. 

Це стало першим дзвоником для тодішнього молодого керівника уряду Естонії (прем’єр-міністру Марту Лаару було 32 роки) зробити цифрову трансформацію пріоритетною реформою в країні. 

Реклама:
Друга причина – безпекова. Естонці боялись, що Росія може атакувати телевежу чи центральну радіостанцію, паралізувати інформаційне середовище в країні та вмить "відключити" Естонію від світу. 

Поширення інтернету та діджиталізація стали їхньою протидією можливим російським атакам. 

Тому окремим пріоритетом країни всі ці роки є захист персональних даних. За даними National Cyber Security Index, Естонія – на 5-му місці в світі за рівнем кіберзахисту (Україна посідає 24 місце). 

Результатом естонської реформи цифрової трансформації є те, що сьогодні Естонія – один зі світових лідерів цифровізації, всі державні послуги там доступні онлайн – навіть голосувати на виборах естонці можуть вдома з власних комп’ютерів. 

Читайте також: "Цифрове народовладдя" в "Дії" як репетиція до електронних виборів

Як цифровізація допомагає підвищити інвестиційну привабливість?

Відкрити бізнес в Естонії іноземець може так само не виходячи з дому. 

З 2014 року країна запровадила E-Residency – громадянин будь-якої країни може онлайн отримати статус е-резидента Естонії (тобто цифровий паспорт цієї країни). З цим паспортом можна так само онлайн зареєструвати бізнес в Естонії та працювати за європейським законодавством. 

Це дозволило країні залучити понад 75 тис е-резидентів із понад 170 країн світу, які відкрили бізнес та сплачують там податки. 

В останньому опублікованому рейтингу Doing Business Естонія – в першій двадцятці за інвестиційною привабливістю. В цьому ж рейтингу Україна – на 64 позиції. 

За даними естонського уряду, цифровізація країни щорічно заощаджує приблизно 2% ВВП. Ці кошти Естонія витрачає на оборону.

Якщо перекласти цей відсоток на українські реалії, то 2% ВВП України сьогодні – це приблизно $3 млрд. 

Реклама:
До речі, вже сьогодні завдяки цифровізації державних послуг Україна заощаджує 3 млрд гривень щороку.

Цікаве дослідження зробили минулого року науковці з України та Словаччини. Вони проаналізували вплив у країнах ЄС цифрової трансформації на макроекономічну стабільність. 

З 2001 по 2020 роки один із найнижчих рівнів макроекономічної стабільності був у Нідерландах. І саме у Нідерландах зафіксований найнижчий індекс цифрової трансформації серед країн ЄС. 

Німеччина має один з найкращих рівнів макроекономічної стабільності в ЄС та одні з найвищих річних темпів зростання ВВП, а також – найвищий індекс цифрової трансформації. 

Читайте також: Дії 2 роки! А Дія – це…?

Який урок має винести Україна з цього? 

Відкритість даних та їх захищеність, прозорість та легкість ведення бізнесу, відсутність зайвої бюрократії – чинники підвищення інвестиційної привабливості для підприємців. 

Україна почала свій шлях цифрової трансформації в 2019 році. 

За два роки роботи міністерство на чолі з Михайлом Федоровим має значні результати: понад 14 млн українців користуються застосунком Дія (13 цифрових документів), Україна стала першою країною світу, яка прирівняла е-паспорти до паперових, на порталі Дія доступні понад 70 онлайн послуг, найшвидше в світі можна зареєструвати ФОП онлайн – за 15 хвилин, ТОВ – за півгодини. 

Ми запустили "Дія. Цифрова освіта" – навичкам цифрової грамотності навчили вже 1,2 мільйона українців. 

Відкрили 11 центрів підтримки бізнесу в регіонах та запустили безкоштовні онлайн-консультації для бізнесу на порталі – Дія.Бізнес, щоб стимулювати розвиток підприємництва в Україні. 

Реклама:
Пріоритет на цей рік – розвиток цифрової трансформації в регіонах. Але різниця між впровадженням цифровізації в Україні та згаданій  Естонії – у масштабності. 

Населення Естонії дорівнює населенню міста Дніпра, а площа всієї Естонії приблизно така ж, як площа Одеської та Миколаївської областей. 

Тому на те, щоб зробити реформу в Україні, нам знадобиться значно більше часу та людських ресурсів. 

В кожному місті та громаді нам потрібні свої "агенти цифровізації", які безпосередньо на місцях, в координації з міністерством, займатимуться впровадженням та контролем за виконанням реформи. 

Цими агентами будуть CTDO (Chief Digital Transformation Officer) або заступники з цифровізації, яких ми найближчим часом призначимо в кожній області. На сьогодні CTDO вже є в 17 областях. 

CTDO займатимуться в своїх регіонах розвитком базової інфраструктури (покриття швидким інтернетом в селах, впровадження paperless в держустановах), впровадженням електронних послуг, оцифруванням реєстрів, впровадженням е-документообігу та іншим. 

Крім цього, ми працюємо над запуском в кожному місті проектних офісів, на прикладі пілотного Digital Cherkasy. 

Реклама:
В рамках  Digital Cherkasy ми минулого року вже розробили стратегію цифрової трансформації області, впроваджуємо доступний безкоштовний високошвидкісний Wi-Fi в місті та працюємо над створенням інвестиційного маркетплейсу Черкащини. 

Саме цей проект має на меті залучення в регіон інвестицій, як внутрішні, так і зовнішніх. 

За даними опитування Центру міжнародного приватного підприємництва, один з головних викликів та бар’єрів для українського підприємництва – немає стратегії залучення та ефективного розпорядження інвестиційними коштами в межах регіональних проектів. 

Тому завдання нашої команди на цей та наступні роки – створити цифрову інфраструктуру в кожному українському місті та громаді, а також забезпечити прозоре та безпечне середовище для підприємців та інвесторів.

Валерія Іонан

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як повернути довіру громадян до парламенту?

Держава віддала на поталу корумпантам одну область. Але це новина на день

Карткове шахрайство росте. Як захиститися

Фортифікації на Харківщині: в ОВА закривали очі на відсутність податків у договорах

Як бізнес може допомогти ветеранам повернутись до цивільного життя

Копайтеся, чорнобриві: Фортифікації як нова національна ідея