Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Платні дороги чи концесія - Україна шукає шлях боротьби з ямами

Середа, 27 березня 2013, 11:03
Версія для друку Коментарі 0

Уряд України хоче передати дороги у концесію. Однак експерти не беруться прогнозувати, за яких умов будуть рентабельними інвестиції в українські дороги.

Уряд, реагуючи на невдоволення українців якістю доріг, обіцяє реформувати підходи до будівництва і ремонту трас, зокрема, переглянути доречність монополії "Укравтодору" і передати будівництво та експлуатацію доріг на умовах концесії іншим підприємствам. Урядовці при цьому орієнтуються на європейський досвід, і готові, як заявив віце-прем'єр Олександр Вілкул, залучати до 30 відсотків інвестицій від бізнесу у дорожнє будівництво.

Надприбутків не обіцяють

Поки чітко не визначено, який саме варіант концесії обере Україна:  чи то водії платитимуть за користування трасами, чи то держава буде дотувати концесіонерів і вимагати від них якості обслуговування. В будь-якому разі, зазначає головний спеціаліст Європейського банку реконструкції і розвитку Антон Усов, в нинішніх умовах нестабільності економіки неможливо оцінити, наскільки такий бізнес може бути рентабельним і скільки взагалі потрібно коштів.

"Це мають бути серйозні розрахунки. Будівництво концесійних доріг - це колосальні капіталовкладення. Мільярди доларів-євро, це можуть себе дозволити тільки потужні корпорації", - каже Усов.

Українських інвесторів, які звикли швидко повертати капіталовкладення, концесія не зацікавить, переконаний професор містобудівництва Харківського університету будівництва та архітектури Валерій Гук. "Це зможуть зробити тільки іноземні інвестори, для яких прибуток на рівні 10 – 20 відсотків є нормальним. Але держава має їм довести, що їх капітали будуть захищені", - зазначає експерт.

Дороги, відремонтовані до Євро-2012 після зими знову потребують ремонту
Фото: Дороги, відремонтовані до "Євро-2012" після зими знову потребують ремонту

Чи готові водії до додаткових витрат?

"На яких умовах Ви готові платити за проїзд трасами?" Таке опитування почали чотири місяці тому на порталі інформаційно – консалтингового Центру транспортних стратегій.

Як повідомив DW експерт центру Ігор Гошовський, з майже 1400 опитаних, а це переважно кияни, категоричну незгоду висловив кожен четвертий. Інші згодні, якщо є можливість для комфортної їзди зі швидкістю 140-160 кілометрів на годину, або, приміром, якщо плата становитиме не більше 10 гривень за одну поїздку.

Готові платити за траси і перевізники. Як повідомив DW Віталій Воронін - президент компанії, що займається консалтингом у транспортній сфері – якісні дороги знизили би видатки перевізників мінімум на 30 відсотків. "Навіть коли немає таких снігових заметів, як зараз, вантажі рухаються з середньою швидкістю 50 кілометрі на годину. А бажано 100", - каже Воронін.

90 відсотків доріг зношені до критичної межі
ФОто: 90 відсотків доріг зношені до критичної межі

Акцизи піднімуть?

За даними "Укравтодору", до критичної межі зношені 90 відсотків доріг. Ремонт і експлуатація фінансується з бюджету, а також з надходжень з акцизного збору і ввізних мит на нафтопродукти та транспортні засоби. Цього року з акцизів та мит планується отримати майже 16 мільярдів гривень.

При цьому дорожній галузі для нагальних потреб потрібна сума, щонайменше, вдвічі більша. А для розв’язання проблеми з ямами на дорогах у повному обсязі, за даними уряду, потрібно близько пів трильйона гривень. Усі опитані DW експерти переконані, що уряд буде шукати альтернативні джерела фінансування.

Зокрема, можуть бути вкотре підвищені і бензинові акцизи. Принаймні, в "Укравтодорі" вже почали говорити про те, що в Україні вони вдвічі нижчі за середньоєвропейський показник.

Збільшити акцизні надходження Україна могла б за рахунок успішної боротьби з контрабандним пальним, вважає експерт Гошовський. Інші експерти наголошують на кардинальних змінах в менеджменті дорожнього господарства і застосуванні новітніх технологій .

А в громадській організації "Дорожній контроль" переконані, що великі фінансові резерви можна було б відшукати в самому "Укравтодорі". "Їх фінансова діяльність абсолютно непрозора. Тому, скільки б грошей не брали з водіїв, вони усе одне не дійдуть до доріг", - заявив DW речник "Дорожнього контролю" Єгор Воробйов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте