Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Коментар: Путчу проти Путіна не буде

Понеділок, 28 липня 2014, 17:21
Версія для друку Коментарі 1
Володимир Путін

Німецька розвідка побачила тріщину у владному блоці Путіна. Санкції ЄС, за її даними, змусили олігархів понервуватися. Але ні зміни курсу, ні зміни влади в Москві не буде, вважає Роман Гончаренко

П'ять місяців. Саме стільки часу знадобилося Європейському Союзу для того, щоб перейти від слова до діла. Європа нарешті реагує на дії Росії в Україні. Найближчим часом планується введення жорстких економічних санкцій. Ні російська анексія Криму, ні погано прикрита війна на Сході України зі сотнями загиблих не змусили Брюссель піти на цей крок. Ні, причиною став збитий літак малайзійської компанії, внаслідок чого загинуло майже триста людей. Очевидно, що відповідальність за це несуть проросійські сепаратисти і їх помічник - Росія.

У конфронтації між Заходом та Росією цими днями настає поворотний момент. Досі західні санкції, на кшталт замороження рахунків та зоборони в'їзду окремих осіб, у російських політиків викликали лише сміх. Мовляв, це лише укуси комарика, не більше. Тепер Європа дістає тяжку артилерію та прагне шляхом санкцій проти російських компаній змусити Москву залишити Україну у спокої.

Роман Гончаренко

Роман Гончаренко

Олігархи не підуть проти Кремля

У Німеччині Федеральна служба розвідки (BND) стверджує, що у вищому керівництві Росії точиться боротьба між прихильниками жорсткого політичного курсу та бізнес-елітою за вплив на президента Володимира Путіна. Про це написав журнал Der Spiegel. Впливові російські олігархи начебто злякалися за свій бізнес, вілли на Лазуровому березі та мільярди на рахунках у західних банках.

Можливо, олігархи змусять тепер Путіна увімкнути задній хід? Можливо, вони замінять його шляхом путчу - як в 1964 році був відсторонений від влади радянський генсек Микита Хрущов? Розмірковувати у такий спосіб - наївно. Путін створював свою систему влади більше десяти років. Ключові посади, у тому числі в економіці, обіймають його люди. Політики і олігархи прекрасно розуміють, що ризикують життям, якщо повстануть проти глави держави.

Господар Кремля готувався до конфронтації з Заходом задовго до анексії Криму. Серед іншого, держслужбовцям було заборонено мати нерухомість закордоном. Таким чином Путін зробив їх менш вразливими для санкцій.

Відповідь Путіна буде жорсткою

Можливо, президент сам змінить свій курс в Україні? Цього точно не відбудеться. Глава російської держави спалив за собою всі мости, шляху назад у нього немає. Пропагандистьска машина запущена на повну потужність, Росія прагне зберегти свій вплив на Україну і за ціною не постоїть. Навіть якщо це означає війну і ізоляцію Росії в світі. У Росії конфронтацію із Заходом стилізують під фінальний бій Добра зі Злом. Якщо Путін піддасться тиску санкцій, у Росії це сприймуть як прояв слабкості. З його точки зору, це було б політичним самогубством.

Тому найближчими днями та тижнями Путін завдасть удару у відповідь. Він зробить Заходу боляче, дуже боляче. Наприклад, впровадить санкції проти європейських та американських компаній, які працюють в Росії, перекриє поставки нафти і газу. Але і в Україні він посилить підтримку сепаратистів - найманцями та зброєю. Відкрите вторгнення також може відбутися найближчим часом - замасковане під миротворчу місію.

ЄС не хотів провокувати такий розвиток подій. Це була однією з причин, чому він досі не пішов на жорсткі санкції. Але збитий малайзійський "Боїнг" не залишив іншого вибору. Поки Путін залишатиметься при владі, він продовжуватиме свій похід на Україну. Європа і весь світ мали б це нарешті зрозуміти. Санкції - правильний шлях, щоб змусити Росію піти на поступки. Але результату доведеться чекати довго.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 212.80.40.---
Bill Gilbert _ 28.07.2014 17:55
ну и дура...

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте