Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Боротьба за виживання банків: не до вкладників?

Олена Губарь _ Четвер, 02 квітня 2015, 11:37
Версія для друку Коментарі 0
Національний банк України

Національний банк України хоче стати більш ліберальним відносно тих фінустанов, які мають проблеми через знецінення гривні. У такому разі проблеми можуть виникнути у вкладників, застерігають критики.

Національний банк України (НБУ) вирішив надати фінустановам додаткову можливість "перетравити" різке знецінення гривні, аби таким чином вони могли уникнути банкрутства. Для цього НБУ ініціював внесення змін в законодавство. У Верховній Раді вже зареєстровано законопроект, яким передбачається, що банки, які порушили нормативи або сформували резерви під можливі втрати через девальвацію гривні, що відбулась після 6 лютого 2014 року, не визнаватимуться неплатоспроможними. Цю норму запропоновано встановити на період до 1 січня 2019 року.

Свою позицію регулятор пояснює надто складною ситуацією в країні. "Події в Криму і на сході України, руйнування господарських зв'язків між підприємствами, девальвація національної валюти, падіння реальних доходів населення серйозно погіршили стан банківської системи, - повідомив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук на сайті регулятора. - Банківській системі об'єктивно потрібен час для того, щоб відновити свої капітали". За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), з початку 2014 року в Україні вже збанкрутувало 45 банків.

Проблеми повернення коштів

Але для вкладників ця ініціатива може обернутися великими проблемами. Чимало банків, які порушують нормативи або зіткнулися з неповерненням кредитів своїх позичальників, також не повертають своєчасно депозити громадянам. Зараз НБУ вводить в такі банки тимчасові адміністрації. Після цього поверненням коштів клієнтів займається ФГВФО, який в більшості випадків починає виплати компенсацій розміром до 200 тисяч гривень вже через 1-2 місяця. За інформацією ФГВФО, з початку минулого року вкладники збанкрутілих банків вже отримали більше 36 мільярдів гривень.

DW.DE

Лише за лютий українські банки задекларували більші збитки, ніж за весь 2014 рік

Задекларовані збитки банків України за лютий поточного року перевищили відповідний показник за весь 2014 рік. Водночас значно зросли обсяги відрахувань до резервів фінустанов. (27.03.2015)

НБУ визначив офіційний курс на рівні 30 гривень за долар

Коливання курсу гривні: чи є привід для паніки?

Але якщо Нацбанк перестане застосовувати до банків санкції і визнавати їх неплатоспроможними, то ці фінустанови будуть продовжувати функціонувати, хоча й порушуючи зобов`язання перед вкладниками. "Багато банків уже збанкрутувало через девальвацію і ризиковану діяльність. Але якщо зараз Нацбанк не буде визнавати такі банки неплатоспроможними, їх вкладники ще довгий час не зможуть повернути свої депозити", - застерігає у розмові з DW Богдан Цимейко. Він очолює громадську організацію "Захист українського народу", що займається допомогою вкладникам банків при поверненні їх депозитів.

"Нацбанк просто потурає банкам, - вважає Цимайко. - Для банків повинен діяти один закон: якщо банк працює і виплачує депозити, то він повинен продовжувати нормально працювати, але якщо він порушує зобов'язання перед вкладниками, то сенсу в його існуванні немає".

Подібної думки дотримується й Тамаш Хак-Ковач, голова правління ОТП Банку, української доньки угорського OTP Bank. У розмові з DW він наголосив, що фінустанови, які не повертають депозити, не повинні працювати на ринку. "Наявність банків, які не виплачують депозити - це величезна проблема для всього ринку, зростає недовіра до банківської системи", - зауважив Хак-Ковач. Він висловив сумнів у тому, що банк, який перестав платити, можна повернути до нормального життя без радикальних змін. "Їх потрібно або ліквідувати, або націоналізувати", - переконаний Хак-Ковач.

Банківська підтримка

Водночас чимало банків, як того й слід було очікувати, підтримують ідею НБУ, оскільки порушення нормативів ставить під ризик банкрутства велику їхню кількість. Вони вважають, що їм зараз потрібно більше часу для приведення своєї діяльності у відповідність до всіх правил.

"Військові дії на сході, а також анексія Криму роблять обслуговування кредитів, виданих в цих регіонах, дуже проблематичним. Тому під них потрібно формувати додаткові резерви, що збільшує збитковість", - розповів DW наглядач правління українського Platinum Bank Вадим Кривовяз, який відповідає за ризики. Встановлені ж НБУ нормативи, на його думку, є адекватними лише за умов стабільного або зростаючого економічного стану країни. "Однак в умовах глибокої кризи такі жорсткі вимоги є недоцільними", - вважає Кривовяз.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте