Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Образ українських політиків очима українських журналістів

Вівторок, 20 червня 2000, 18:15
Українські політики з'являються на екранах телевізорів не менш часто, ніж російські. Про них пишуть у газетах і журналах не менше, ніж про російських колег. Але відчуття того, що в політиці постійно щось відбувається, не доходить до "простих людей". Народ (у найбільш широкому значенні цього слова) не знає прізвищ та облич людей, які визначають стратегію розвитку країни. Навіть справжні українці дивляться російські теленовини і заздрять своїм колишнім співвітчизникам, тому, як цікаво у них в політиці і які цікаві у них політики. Певною мірою подібну ситуацію може змоделювати професійна робота журналістів, які роблять шоу з будь-чого і будь-кого, але загалом все залежить від персоналій.

Іноземне слово "імідж" увійшло у наше життя, але вживати його у відношенні до політика для багатьох якось незвично. Звичайно, команди політиків розуміють, що певні риси характеру, які, насамперед, сприймають оточуючі, необхідно моделювати. І в більшості PR команди українських політиків навчились робити це біль-менш задовільно. Звернутись саме до цього боку особи політика вирішило Агентство Гуманітарних технологій, яке дослідило сприйняття образу політиків (правда, не серед пересічних громадян, а серед професіоналів - журналістів, які працюють саме в політиці). Цікаво, що експерти агентства пропонують відмовитись саме від слова "імідж" і замінити його більш широким поняттям - "образ".

Більше 50 журналістів визначали за десятибальною шкалою наявність таких рис у політиків: чесність, авторитетність, реформаторство, інтелектуальність, професійність, харизматичність і відповідність образу "політика нового покоління". Всього було оцінено 26 відомих політиків, яких експерти агентства обрали на підставі аналізу ЗМІ (за частотою їх згадування). Агентство гуманітарних технологій звертає увагу на те, що це дослідження не є рейтингом. Але варто зазначити, що лідерство саме за перерахованими категоріями визначає ставлення людей до політика. (Загально відомо, що журналіст, який не працює на заангажоване видання, мимоволі писатиме, наприклад, про Ющенка більш позитивно, виходячи з особистих симпатій до нього).


Згадали Ющенка, з нього і почнемо. Нинішній прем'єр-міністр - абсолютний лідер цього дослідження. Він має кращий результат майже за всіма ознаками і поступається лише в розділі харизматичність (тут його, звісно, випереджає Наталя Вітренко). Найкращий результат прем'єр отримав за патріотизм - середній бал 9, а найчастіше опитані вказували оцінку 10.
Цікаво порівняти результати діючого глави уряди з колишнім. Рисою, яка домінує в образі Валерія Пустовойтенка став професіоналізм (його середній бал 4,4). Нейтральну оцінку отримала патріотичність колишнього прем'єра, всі інші риси отримали низьку оцінку. Достатньо часто в категоріях "харизматичність" і "політик нового покоління" йому навіть ставили 0.

Продовжимо далі "розбиратись" з образами членів уряду. Високі оцінки отримав Сергій Тігіпко ( де-юре він все ще в уряді, точніше, у відпустці). Він для журналістів є втіленням політика нового покоління, найбільш часто у цій категорії Тігіпко отримував 10 балів (середній 8,2). Достатньо високо оцінили його інтелектуальність і професійність - середній бал 7,4 та 7,9. Порівняно з іншими рисами, низьку оцінку отримала патріотичність Сергія Тігіпка (найбільш часто у цій категорії йому ставили 5).

 
 
Перший віце-прем'єр Юрій Єхануров отримав доволі високі оцінки, і майже всі однакові. В середньому у 7 балів оцінюється його патріотичність, чесність, інтелектуальність, професійність і реформаторство. Найнижчу оцінку отримала харизматичність Єханурова - 5 у середньому, але найчастіше у цій номінації йому ставили 3.

Порівняно високі оцінки виставили іншому урядовцю, міністру фінансів Ігорю Мітюкову. У категоріях авторитетність, реформаторство, інтелектуальність і професійність - майже 7. І знову не на висоті харизматичність членів уряду. У Мітюкова середній показник 4,2 (найчастіше ставили 3).

Цікавими, на тлі останніх подій, є результати віце-прем'єра Юлії Тимошенко (хоча опитування проводилось до того, як вона дістала поспіль кілька "перемог"). Найголовнішою виявилась здатність Тимошенко бути політиком нового покоління - найчастіше їй ставили 10 (хоча середній бал 7,2). Більшість опитаних ставили 9 за її харизматичність (ймовірно останні події вплинули б на підвищення саме цього пункту). Високі результати отримали реформаторські й інтелектуальні риси Юлії Тимошенко. Найнижчий показник - у її чесності і відкритості ( середній - 4,2; найчастіше ставили 3).

 
 
Таємнича (для багатьох) постать міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка отримала найнижчі оцінки саме за чесність і відкритість. Найчастіше ставили 0, середній - 3,6 ( нижче за Кравченка ще більш "темні" політики Волков, Пінчук...). Сильними рисами образу міністра-силовика є авторитетність (середня - 5,7), професійність (6,6). Реформаторство, інтелектуальність і здатність стати політиком нового покоління не подолали нейтральний 5-бальний бар'єр.

Главу держави Леоніда Кучму, за сумарним результатом випередили не тільки члени уряду, а й колишній президент Леонід Кравчук. У Кучми високо оцінили авторитетність (10 ставили найчастіше) і реформаторство (часто ставили 10, але загальна оцінка 5,8).

 
 
У Кравчука дуже високий показник інтелектуальності і харизматичності - найчастіше ставили 10 (середня - 7,3 та 6,9). Перший президент обійшов діючого за професійністю (середня 7 проти середньої 6,3) і, навіть, за здатністю бути політиком нового покоління ( середнє значення не дуже різниться - 4,8 проти 4,6, але першому найчастіше ставили 5, а другому - 2).

У таборі лівих найвище за сумарним балом знаходиться лідер соціалістів Олександр Мороз. Йому найчастіше ставили 8 за патріотизм, чесність і відкритість, авторитетність, інтелектуальність, професійність і харизматичність ( у середньому ці риси отримали від 6 до 7). Достатньо низькі оцінки має його реформаторство і здатність стати політиком нового покоління (правда нижче за нього можна знайти і правих і реформаторів).

 
 
З великим відривом від колишнього соратника йде Наталя Вітренко. ЇЇ найбільша перемога це перше місце (в загальному списку) за харизматичність - впевнена 8. В той же час за авторитетність, реформаторство і здатність стати політиком нового покоління Вітренко часто ставили 0 ( в середньому близько 3). Патріотизм, чесність, інтелектуальність і професійність найчастіше отримували нейтральну 5, але вище цієї планки середній результат не піднявся.

 
 
Головний комуніст України Петро Симоненко є впевненим аутсайдером усього списку політиків. Харизматичність також є сильною рисою його образу. Часто йому ставили 8, але кількість низьких оцінок збила середній бал до 5. Інші риси отримали середні трійки і четвірки, а реформаторство і здатність стати політиком нового покоління отримали середній бал 1,8 (найчастіше ставили 0).

І, нарешті, звернемось до постатей людей, які (на думку багатьох) замість уряду роблять політику у державі. Перший віце-спікер і офіційний олігарх Віктор Медведчук сприймається журналістами як професіонал і інтелектуальний політик - ці риси отримали високі оцінки (середній бал 7,7 і 7,2). Достатньо високу оцінку має авторитетність Медведчука - 7. Чесність і відкритість - впевнена 4 (в загальному списку у цій категорії він на одну позицію випередив Кравченка).

Поряд у списку знаходяться інші олігархи Олександр Волков і Віктор Пінчук. Журналісти цінують авторитетність "директора розпорядника парламенту" - найчастіше йому ставили 10 (середній бал 6,8). За відкритість він отримав середній бал у 2,6 (найчастіше ставили 0) і це останній результат загального списку. Передостаннім іде Віктор Пінчук, який оцінюється багатьма журналістами як інтелектуал і професіонал (найчастіше називали 8, але середній результат 6,2 та 6,3). Більшість людей ставили Пінчуку 0 за патріотичність, а середній результат вийшов 3,5. З іншого боку Волков в середньому за патріотичність отримав 3,1, хоча найчастіше ставили 3.

Такі результати мають найцікавіші (на наш погляд) політики з тих, що досліджувало у цьому опитуванні Агентство Гуманітарних технологій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:41
У Грузії із сутичками відбувся багатотисячний мітинг проти закону про "іноагентів"
07:29
Росіяни 346 разів обстріляли Запорізьку область: поранили чоловіка, зруйнували житло
06:54
Генштаб: На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше – на Авдіївському напрямку
06:48
Латвія передала Україні обладнання для відновлення енергетики
05:52
На ТОТ Запорізької області росіяни мають намір продавати захоплене житло українців – Федоров
04:58
У США Оклахомою пронісся торнадо – четверо загиблих і щонайменше 100 поранених
03:58
Відхід Сил оборони з позицій не сприяє швидким тактичним успіхам росіян – ISW
02:58
Спротив: Росіяни вербують білоруську молодь для збирання БпЛА
02:46
Скелетоніст Гераскевич: Якщо спорт поза політикою, то його найбільше політизує президент МОК Томас Бах
02:16
Росіяни атакували Сумщину некерованими ракетами, скинули 25 мін
Усі новини...