Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тривіальні питання на самміті глав "аморфного утворення"

Середа, 21 червня 2000, 16:00
Засідання Ради глав держав країн СНД почалося, як і було заплановано, в середу в Москві. На цьому засіданні розглядаються і затверджуються рішення, вже прийняті раніше главами урядів. Як зазначають російські оглядачі, головними питаннями цього самміту є цілком традиційні теми: зона вільної торгівлі, програма дій країн СНД до 2005 р. і питання про консолідацію зусиль країн СНД в боротьбі з міжнародним тероризмом.

Для України традиційним пріоритетом на подібних заходах є зона вільної торгівлі (ЗВТ). Українське МЗС перед початком самміту заявило, що це питання "не тільки економічне, але і політичне". Однак підписаний прем'єрами документ про ЗВТ пройшов із поправкою від російської сторони. Росія не хоче, щоб у документі були вказані терміни введення в дію ЗВТ. У той же час досягнуто домовленостей про те, що необхідно прискорити обговорення переліків з вилучення товарних груп, на які не буде розповсюджуватися режим вільної торгівлі. Українські джерела сподіваються, що терміном введення ЗВТ може стати 2002 рік. Як відомо, на попередніх саммітах президенти затвердили 1 січня 2000 року датою введення режиму вільної торгівлі на території країн СНД.

Деякі спостерігачі з Москви вважають, що самміт покликаний створити видимість того, що СНД живе і має шляхи розвитку. У той же час скептично настроєні оглядачі давно назвали Співдружність "аморфним утворенням". "Зміцнювати" його буде не тільки боротьба з тероризмом, але і низка вже прийнятих рішень, а саме -- продовження мандата перебування миротворчих сил в Абхазії до 1 січня 2001 року.

Як зазначають російські ЗМІ, пріоритетом для Москви є декілька інших питань, в тому числі - створення в антитерористичного центру. Україна, яка завжди намагалася дистанціюватися від військових проблем своїх сусідів, готова підписати угоду про створення антитерористичного центру з ремаркою, що співпраця в межах центру не повинна суперечити національному законодавству. Про це повідомив в середу агентству "Інтерфакс-Україна" голова СБУ Леонід Деркач.

На першому етапі основними завданнями центру стануть інформація і аналітика, тому відразу ж почнеться робота зі створення так званого "Банку даних з тероризму". Цей банк в перші ж дні може доповнитися інформацією про чеченські інформаційні центри в Україні та організаціях, що підтримують чеченців. До цього часу українське керівництво заявляло про готовність припинити роботу таких центрів, однак рішучих дій не проводило. Нові зобов'язання, взяті Україною у створенні антитерористичного центру, принесуть нові турботи Україні, яка "бажає завжди залишатися збоку". Саме так визначають її позицію деякі російські ЗМІ.

Як зазначає російська газета "Сегодня", "Україна офіційно чекала від самміту "визначення шляхів розвитку Співдружності", але неофіційно сподівалася на те, що цього зроблено не буде. Надія не виправдалася: у вівторок ці шляхи визначили глави МЗС - аж до 2005 року. У Москву делегація з Києва прибула зі звичним репертуаром - демонстрацією "особливої позиції" з всіх питань інтеграції, "багажем" безпрецедентних за розмахом спільних маневрів НАТО і підписаною напередодні декларацією про співпрацю з Європейською асоціацією вільної торгівлі", пише газета.

У свою чергу, Росія, відверто незадоволена розширенням НАТО до своїх кордонів, ініціює процеси зі зміцнення її військової безпеки. Як повідомляє "Інтерфакс", глави держав СНД в середу на закритій нараді висловилися за прийняття спільної заяви з питань підтримки стабільності в світі. Про це заявив президент РФ Володимир Путін, зазначивши, що глави держав вирішили вийти за межі запропонованого порядку денного.

"Я детально проінформував про переговори РФ з США і про результати зустрічей з керівниками Західної Європи з питань міжнародної безпеки і архітектури міжнародної безпеки. Крім того, обговорювали проблеми ПРО і про рівень домовленостей, досягнутих зі всіх цих проблем", - сказав російський президент.

У Путіна "немає сумнівів у тому, що ця заява стане додатковою цеглиною, яка буде встановлена країнами СНД в систему міжнародної безпеки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування