Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський ЗМІ про підсумки візиту Ющенка до Москви

Четвер, 20 липня 2000, 18:51
Пакети акцій найбільших українських підприємств як і раніше розглядаються Росією як єдиний резерв для погашення заборгованості, вважають російські експерти. Газети також не мають ілюзій з приводу остаточної відмови Росії від будівництва альтернативного газопроводу у Західну Європу в обхід України.

Газета "Время новостей", наприклад, прямо пише, що "єдиною можливістю розплатитися за швидкозростаючий борг могло б стати хіба що рішення, на якому давно наполягає Росія, але від якого Україна раніше категорично відмовлялася - передача Росії акцій українських підприємств в рахунок погашення заборгованості".

При цьому газета нагадує, що буквально за декілька днів до приїзду Ющенка до Москви, президент Леонід Кучма підписав указ про продаж великих державних пакетів семи найбільш прибуткових українських енергетичних компаній. Причому український президент не виключив можливості їх купівлі нерезидентами. У список попали "Київобленерго", "Житомиробленерго", "Рівнеобленерго" (на аукціон планується виставити 50% акцій цих компаній), "Миколаївоблэнерго", "Севастопольобленерго" (по 45%.), "Херсонобленерго" (40%.) і "Кіровоградобленерго" (26%.) Не виключено, що російські компанії також будуть зацікавлені у купівлі цих підприємств, вважає "Время новостей".

"Незалежна газета" у статті під помітним заголовком "Газ в обмін на Україну" робить невтішний для України висновок - боротьба львівських націоналістів з умовною "русифікацією" на Західній Україні відбувається на фоні набагато більш реальної русифікацією української промисловості.

"Російські компанії вже значною мірою контролюють становище в українській енергетиці і металургії", - заявляє автор статті. "ЛУКОЙЛ" володіє Одеським нафтопереробним заводом, у березні цього року компанія "Український алюміній" (структура, якою фактично володіє російський "Сибірський алюміній") виграла конкурс на купівлю контрольного пакету акцій Миколаївського глиноземного комбінату. А нещодавно, 13 липня, компанія "ТНК-Україна" - стовідсоткова "дочка" російської Тюменської нафтової компанії - придбала 67,4% акцій одного з найбільших нафтопереробних підприємств України - "ВАТ Лисичанськнафтооргсинтез".

Проблема тут тільки в одному, пише газета, газ буде потрібен Україні ще дуже довго, а кількість ласих шматків власності, що знаходяться в її розпорядженні, обмежена.

На думку російського видання, ще більш болючою проблемою для російсько-українських відносин є пряма крадіжка транспортованого через Україну на експорт російського газу.

Українське керівництво тепер покладає значну частку провини за розкрадання російського газу на колишнє керівництво національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". "Независимая газета" звертає увагу на перший візит до Москви глави цієї компанії Вадима Копилова, якому тепер доведеться налагоджувати стосунки зі своїм російським колегою Ремом Вяхірєвим. Ці контакти можуть виявитися вельми тісними, вважає газета, оскільки зараз обговорюється ідея про участь "Газпрому" і "Нафтогаза України" у капіталі один одного.

Газета.ru пише, що тривалі переговори Михайла Касьянова і Віктора Ющенка в підмосковному Волинському закінчилися тим, що український прем'єр називав свого російського колегу не інакше, як "мій друг Міхал Міхалич". І було за що, вважає автор статті.
Показовим є заголовок статті - "Українці позбавили Вяхірєва блакитної мрії". Газета нагадує заяву глави "Газпрому" Рема Вяхірєва тритижневої давності про те, що поки він живий, попри все побудує обхідний газопровід через Білорусь і Польщу. Ці слова не були простою загрозою - "Газпром" вже досяг домовленості з цими країнами.

Газета пише, що, не дивлячись на завчасне інтерв'ю російським ЗМІ, у якому Ющенку поклявся, що крадіжок газу більше не буде, у Росії цьому мало хто повірив. Але головне, що Ющенку повірив Михайло Касьянов. Щоб переконати російського колегу відмовитися від будівництва обхідного трубопроводу, Ющенку були потрібні чотири години переговорів тет-а-тет. Які пропозиції так подіяли на Касьянова, пише газета, Ющенко сказати відмовився.

Проте, ці домовленості ще нічого не означають, вважає газета і наводить недавні слова Рема Вяхірєва, який краще за всіх знає любов українців до газу. "За всі 44 роки, що я працюю у галузі, Україна завжди використовувала несанкціонований відбір газу. Не було жодного року, щоб все було чесно. Навіть за часів КПРС", - скаржився Вяхірєв. Газета впевнена, що якщо крадіжка і втрати будуть продовжуватися, блакитна мрія Вяхірєва про обхідний трубопровід цілком може здійснитися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування