Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко доведеться переконати Туркменбаши у платоспроможності України

Вівторок, 25 липня 2000, 19:18
Віце-прем'єр України Юлія Тимошенко заявила у понеділок, що Україна - один з найбільших споживачів газу у світі, збирається вести з Туркменістаном переговори про нові поставки газу. Тимошенко у вівторок їде до цієї центральноазіатської республіки для того, щоб провести переговори про розширення стратегічної співпраці з Туркменістаном, повідомляє РБК з посиланням на The Wall Street Journal.

"Безумовно, Туркменістан - наш стратегічний партнер у сфері постачання газу, і Україна не має права поводитися у відношенні до цієї країни так, як вона робила це раніше", - цитує газета слова Тимошенко, сказані напередодні в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна. Тоді віце-прем'єр натякнула, м'яко кажучи, на недоробки колишнього урядового блоку з проблем ПЕК у роботі з Туркменістаном.

"Невдалі відносини України і Туркменістана у сфері постачання газу, розрахунків за газ - це результат надто безграмотної політики, яка велася Україною у минулі роки стосовно Туркменістана". "Ми зобов'язані розрахуватися за боргами, зобов'язані зробити все, щоб у нас побачили надійного партнера і просто зобов'язані продовжити всі комерційні відносини з Туркменістаном", - твердо сказала вона.

Переговори президента Туркменії Сапармурада Ніязова і Юлій Тимошенко почалися у вівторок. Це будуть непрості переговори, враховуючи, що весь цей час українська сторона дозволяла собі брати туркменський газ і не розраховуватися за нього, або направляти у розрахунок за газ такі товари, які не кожний ув'язнений одягне або погодиться їсти. Раніше за цю дільницю роботи відповідав глава НАК "Нафтогаз України" Ігор Бакай. Неодноразово у процес переговорів втручався президент Кучма, який особисто приїжджав до Ашгабата для того, щоб улестити "батька всіх туркменів". Йому це кілька разів вдавалося, але після розставання президентів справа далі перших мільярдів кубометрів, за які ніхто не поспішав платити, не просувалося. Не виключено, що ашгабатські переговори - нове випробування для газового віце-прем'єра.

Напередодні візиту державна служба інформації Туркменії повідомила, що під час переговорів буде обговорена можливість "поновлення постачання туркменського газу в Україну вже у поточному році обсягом 20 млрд. куб. метрів, а також визначена стратегія партнерства у сфері закупівлі Україною туркменської енергетичної сировини у розмірі 30 млрд. куб. метрів щорічно на період до 2005 року".

Постачання туркменського газу важливе для України з політичної точки зору - як альтернативні російському постачанню. Про це можна судити хоча б за запропонованою Туркменбаши ціною - на туркмено-узбецькому кордоні ціна становить $36 за 1 тис. кубометрів, але на російсько-українському вона коливається від $68 до $72 за 1 тис. кубометрів. Якби Україна могла повністю розраховуватись за газ з Росії грошима, його ціна на кордоні з Україною могла б становити всього 30-40 доларів за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, що ще у 1998 році Україна і Туркменістан підписали договір на постачання 20 млрд. куб. м. Газу на 720 млн. доларів. Постачання почалося у січні 1999 року, однак неодноразово припинялося через неплатежі.

Як повідомляють агентства, на сьогоднішній день реструктуризований борг за постачання газу у 1993-1994 роках складає близько $200 млн., а заборгованість Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" за поставлені у 1999 році 8,7 млрд. куб. метрів газу, за даними корпорації "Туркменнафтогаз", становить $143,8 млн.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування