Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Христенко і Вяхірєв навіть не попередили про те, що не мають наміру летіти до Києва

Четвер, 27 липня 2000, 19:48
Російський віце-прем'єр Віктор Христенко і глава "Газпрому" Рем Вяхірєв демонстративно проігнорували український уряд, коли без попередження не приїхали на переговори, домовленість про які була досягнута заздалегідь.


фото НСН Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело в уряді України, у Кабмін не надходило підтвердження про візит до Києва російської урядової делегації на чолі з Віктором Христенком. При цьому, в уряді навіть не беруться прогнозувати ймовірність візиту у найближчі дні.

Нагадаємо, що делегація з Росії мала прибути до Києва для проведення переговорів із врегулювання проблеми боргів України за російський газ. Про цю зустріч начебто домовилися прем'єри Росії Михайло Касьянов і України Віктор Ющенко, які після тривалих двосторонніх переговорів у Москві розішлися, як великі друзі.

Якщо українському уряду віце-прем'єр РФ Віктор Христенко не повідомив про те, що візит відміняється, то російським журналістам він, як би нічого не сталося, заявив, що не планує візиту до Києва найближчим часом. За його словами, з понеділка у Києві почне працювати група російських експертів, які будуть займатися доробкою домовленостей, раніше досягнутих на зустрічі прем'єр міністрів Росії і України.

У той же час, він розшифрував деякі моменти в позиції Росії відносно українських газових боргів. Христенко заявив, що не пов'язує воєдино розв'язання питань оплати Україною поставок російського газу і будівництво газопроводу в обхід України.

"Ми готові за високого рівня оплати забезпечити Україну газом, але при цьому ми будемо займатися зниженням ризиків при забезпеченні експорту газу з Росії у треті країни", - заявив Христенко. Таким чином, виходить, що, і він ще раз відмовляється від слів свого безпосереднього шефа прем'єра Михайла Касьянова про те, що якщо буде вирішена проблема боргів, то Росія може і відмовитися від ідеї будівництва газопроводу в обхід України.

Христенко так і не пояснив детально, чому він і Рем Вяхірєв не приїхали до Києва.

Цікаво, що розв'язання проблеми врегулювання боргу України перед Росією однаково важливе для обох сторін. Демарш російської урядової делегації, за даними "Комерсанта", пояснюється тим, що питання не підготовлене. За даними газети, у Київ прилетіли експерти міненерго, щоб підготувати спільний паливний баланс на 2001 рік.

При цьому, пише "Комерсант", "перед вильотом експертів попередили: про борги за газ згадувати якомога менше". І дійсно, сьогодні це тема вибухонебезпечна, робить висновок газета і наводить дані про заборгованість за інформацією "Газпрому", що неофіційно підтверджуються представниками МЗС. Отже, на 1 січня 2000 року загальна заборгованість України за енергоресурси біля $3,5 млрд. $3,1 - борг за газ, більше за $400 млн. - нафтовим компаніям і декілька десятків мільйонів - РАО ЄЕС "Росії".

У лютому Касьянов узгодив з Ющенком тільки $1,4 млрд. боргу за газ. Вважається, що це борги України "Газпрому". Насправді, "Газпром" газом в Україні фактично не торгує. Він тільки віддає частину газу за транзит газопроводами. Цього Україні мало, пише газета, тому дефіцит покривається за рахунок закупок у інших газових компаній.

Основним постачальником є офшорна компанія "Ітера". Її вважають афілірованою структурою "Газпрому", тому що недавно "Ітера" передала "Газпрому" в управління частину своїх акцій. І борг України $1,4 млрд. за газ - це борг "Ітері", але не самому "Газпрому". "Газпром" вже не контролює "Ітеру" повністю. Зараз контроль над прибутками "Ітери" вже перейшов до недружнього Вяхірєву такого собі підприємницького угрупування, що має непогані зв'язки з російським урядом.

А де ще $1,7 млрд. з вищезазначеної суми $3,1 млрд. боргу за газ? $1,5 млрд., як вдалося з'ясувати, Україна фактично заборгувала СП "Туркменгаз". Воно було організоване у 1996 році "Газпромом" (51% акцій), урядом Туркменії (43%) і "Ітерою"(4%) для постачання туркменського газу в Україну. За газ, поставлений у 1997-1998 рр., Україна не розрахувалася. За це президент Туркменії Сапармурат Ніязов закрив "Туркменгаз", а розрахунок вимагав від "Газпрому". "Газпрому", природно, здається дивним платити за газ. Він посилається на те, що сам постраждав від несплати. А платити у будь-якому випадку мають українські споживачі, пише "Комерсант".

За іншою версією, однією з важливих причин того, що "важняки" з Москви не приїхали до Києва, може бути сьогоднішнє засідання нової Ради директорів РАО ЄЕС Росії. Принаймні, це може бути приводом для відсутності Христенка. Телеканал НТВ повідомляє про те, що на засіданні буде вирішуватися подальша доля нинішнього керівника цієї компанії Анатолія Чубайса. Як вважають спостерігачі, у цьому випадку мова може піти про відсторонення Анатолія Чубайса з посади глави компанії, а також про передачу низки повноважень її інших керівників раді директорів і зборам акціонерів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування