Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна тупцює на місці в питанні боргів і спадщини СРСР

Середа, 5 липня 2000, 21:07
Україні все ж вдалося відстояти свою позицію з низки аспектів, пов'язаних з проблемою розподілу активів колишнього СРСР, але невирішених з різних причин питань залишається ще більше. Саме так можна підсумувати виступ міністра закордонних справ Бориса Тарасюка на парламентських слуханнях з цього питання.

За словами Тарасюка, після наполягання України Росія пішла на погашення заборгованості колишнього Зовнішекономбанку СРСР перед громадянами України, однак перерахована тільки половина цієї суми, передає з парламенту кореспондент Інтерфакс-Україна. Питання про погашення такої заборгованості перед юридичними особами України залишається відкритим. Останні три роки обидві сторони продовжують роботу із урегулювання проблеми зовнішнього боргу, але, за словами міністра, це питання "завжди було дуже заполітизованим, що не сприяло його рішенню". Крім того, його рішення гальмує нератифікація Україною угоди "Про нульовий варіант".

Раніше Кабінет міністрів України неодноразово звертався до іноземних держав з проханням стриматися від перереєстрації зарубіжної власності колишнього СРСР на користь Росії до остаточного врегулювання цієї проблеми між державами правонаступниками. При цьому ряд впливових країн підтримують Україну в цьому питанні. Не дивлячись на це, в 80 країнах перереєстрація вже відбулася.

У цей час уряд розглядає варіант оскарження перереєстрації закордонної власності на користь Росії у міжнародних судах, а також має намір звернутися до держав, в яких відбулась перереєстрація.

Міністр закордонних справ закликав парламент до проведення спеціальних міжпарламентських консультацій з Держдумою РФ з цього питання.

У свою чергу ініціатор парламентських слухань у ВР Олександр Зарубінський (фракція НДП) вважає, що проблема боргу колишнього СРСР є ключовою в політичних і економічних відносинах між Україною і Росією. Разом з тим, на його думку, "ні про динаміку, ні тим більше про ефективність урегулювання при всьому бажанні говорити не доводиться".

Зарубінский зазначив, що переговорний процес між двома країнами останнім часом торкався переважно Чорноморського флоту і така багаторічна невизначеність завдає шкоди інтересам України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування