Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

День незалежності може стати днем конфлікту українських церков

Вівторок, 22 серпня 2000, 19:01
24 серпня, у день незалежності України, Українська Православна Церква Московського Патріархату планує провести освячення Свято-Успенського собору у Києві. В свою чергу УПЦ Київського Патріархату вважає, що освічення слід відкласти на пізніший термін - після створення в Україні єдиної помісної православної церкви.

У вівторок перед початком Архієрейського собору УПЦ КП глава церкви Філарет заявив, що до створення єдиної церкви богослужіння в Успенському соборі мають по черзі відправляти всі 3 гілки українського православ'я - УПЦ Кіївського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

Днями стало відомо, що УПЦ КП планує провести мітинг-пікетування біля Києво-Печерської Лаври 23 та 24 серпня. Інтерфакс-Україна передає слова Філарета про те, що він "закликає мирно провести маніфестацію, щоб не було ніякого насильства".

Прес-служба УПЦ КП, посилаючись на джерела в адміністрації президента, повідомляє, що "офіційна влада, якою є адміністрація, готова застосувати силу для розгону 24 серпня у День незалежності демонстрантів, що будуть пікетувати Лавру під час освячення Свято-Успенського собору Московським Патріархатом".

У зв'язку з цим Філарет та прес-служба УПЦ КП нагадують про трагічні події "чорного вівторка" 1995 року, коли для розгону похоронної процесії під час похорону Патріарха Володимира, на Софійському майдані були застосовані загони спецпідрозділів МВС. "Під час тих подій, як нам відомо, накази теж віддавалися із адміністрації, за фізичної відсутності у столиці самого Президента", - йдеться у заяві прес-служби.

"Зважаючи на отриману інформацію, прес-служба Київського Патріархату вимагає від Глави адміністрації Президента України п. Володимира Литвина офіційно роз`яснити народу України, чи надаватиме адміністрація Президента України, інші державні установи наказ про розгін 23, 24, 25 серпня цього року пікетів і які війська будуть застосовані для цього", - заявляє прес-служба УПЦ КП.

З неофіційних джерел УП стало відомо, що Леонід Кучма планує відвідати освячення собору, і для нього дійсно не зручним буде пікетування Лаври, особливо, якщо прихильники УПЦ КП, які приїдуть з усієї України, перекриють вхід до монастиря. У центрі громадських зв'язків МВС України нам повідомили, що проводились відповідні наради з приводу ситуації у день незалежності, але відмовились надати інформацію про рішення, які були ухвалені.

Вже у вівторок усі проходи до Лаври були перекриті нарядами міліції, які не пропускали до історичного заповіднику усіх бажаючих. Чи означає це, що влада вже вживає відповідні заходи?

Може й так, тому що мер Києва Олександр Омельченко якось несподіванно висловив думку, що освячення Успенського собору може і не відбутись. На його думку собор можуть не передати у розпорядження тільки однієї з гілок українського православ'я. За словами Омельченка, все стане зрозумілим після того, як Кабмін ухвалить постанову про внесення Успенського собору в перелік національних пам'ятників історії. Це буде означати, що богослужіння у соборі відправлятися не буде. На думку Київського мера, Успенський собор, як і Софійський, повинен бути доступним всім, у тому числі віруючим різних конфесій.

22 серпня відбувся архієрейський собор УПЦ КП і церковники зробили достатньо жорстких заяв, які починають новий етап у протистоянні Києва та Москви. Хоча фактично дії УПЦ КП можна розцінювати, як відповідь на архієрейській собор Російської Православної Церкви, який відбувся 13-16 серпня 2000 року і засвідчив небажання Москви вести переговори.

Відповідь УПЦ КП на дії Москви є сенсаційною. На думку проукраїнських церковників УПЦ МП не існує як церква, оскільки не має статусу автокефальної або автономної. У Постановах собору сказано, що "структура православних Церков знає автокефальні й автономні Церкви, але нема історичних прикладів існування Церков зі статусом "самостійних і незалежних у церковному управлінні". "Тому УПЦ, не маючи статусу автокефальної або автономної Церкви, не може по суті називатися Церквою, перебуваючи у складі іншої автокефальної Церкви", - йдеться у постанові.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: