Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З'ясуванням причин токсикодермії у Миколаївській області займеться сам президент

Понеділок, 28 серпня 2000, 19:34
Ситуація із захворюванням на токсикодермію у Первомайську Миколаївської області, ймовірно, настільки серйозна, що це стурбувало навіть президента. У вівторок Кучма має намір провести у Первомайську засідання урядової комісії зі з'ясування причин захворювання.

У понеділок він чомусь відправився у робочу поїздку до Полтавської області, де відвідує Кременчуцький колісний завод, Крюковський вагонзавод, має намір провести традиційний партгоспактив з керівниками підприємств, представниками органів виконавчої влади і місцевого самоврядування області.

У програмі президента - культурна програма, яка почнеться у селі Суха Кобеляцького району у відновленій садибі Олеся Гончара, а завершиться у Диканьці, де заплановане його "спілкування з народом", точніше, із з вчителями і школярами щойно збудованої середньої школи.

Зрозуміле занепокоєння Кучми з приводу захворювання, причини якого так і не відомі. Перші повідомлення у пресі про незвичайну хворобу людей у цьому регіоні з'явилися майже два місяці тому. За цей час в 4-х селах на токсикодермію перехворіло більше 330 осіб, які скаржилися на сонливість, шкіряні висипання, втрату апетиту, сухий кашель, непритомність і погіршення зору.

Відтоді ситуація анітрохи не поліпшилася. Скоріше навпаки. Про це свідчать не стільки дані Міністерства з надзвичайних ситуацій і Міністерства охорони здоров'я, скільки, наприклад, інформація про "посилення" комісії, яка займається в уряді цим питанням, чиновниками більш високого рангу.

Зараз у цю комісію на чолі з віце-прем'єром Миколою Жулинським входять міністр екології Іван Заєць, міністр з питань надзвичайних ситуацій Василь Дурдинець, міністр охорони здоров'я Володимир Москаленко, глава Миколаївської держадміністрації Олексій Гаркуша, представники міністерства оборони, аграрної і соціальної політики, декількох Держкомітетів, а також вчені і експерти.

Зараз 71 чоловік, з них 58 дітей, знаходяться на лікуванні у лікарнях Миколаївської області, 378 дітей відселені з регіону, у якому реєструється захворювання.

Фахівці поки не виявили причину масового захворювання. Вони визнають, що одним з чинників зараження могло стати сильне забруднення води у селах нітратами і нітритами. Інші експерти заявляють, що причиною отруєнь могло стати відкриття поховання ракети. Поки у Міноборони України стверджують, що у районі заражених селищ з 1978 року не було ніяких аварій на пускових ракетних установках.

Інтерфакс-Україна передає думку начальника управління Міністерства екології і природних ресурсів Миколаївської області Володимира Єфімова, який в інтерв'ю журналістам повідомив, що, "згідно з попереднім висновком Міністерства охорони здоров'я, захворювання не інфекційне і неалергічного характеру. Ще не вирішене питання про метод його поширення".

В.о. начальника медичного відділу обласного управління з надзвичайних ситуацій Володимир Валяев вважає, що причиною захворювання могло стати "локальне забруднення окремої місцевості" і "дія п'яти або шести хімічних речовин, чого в історії медицини ні в Росії, ні в Україні, як і ніде в світі ніколи не спостерігалося".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування