Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ! Даєш наступний транш у жовтні!

Четвер, 31 серпня 2000, 19:59
Український уряд оптимістично налаштований з приводу перспективи поновлення фінансування МВФ. Зокрема, на думку першого віце-прем'єра Юрія Єханурова, напередодні важливих переговорів з місією Фонду уряд не бачить проблем, які не можна було б вирішити.

Все це дає надію, що фінансування може поновитися вже у жовтні цього року. Чергова місія МВФ вилетить з Вашингтона до Києва, приблизно, 12 вересня, а через декілька днів після цього до неї приєднається глава місії. Нагадаємо, що від результатів роботи місії напряму залежить доля уряду Ющенка.

Звітуючи про виконання умов МВФ, Єхануров нагадав, наприклад, про нещодавнє підвищення рівня оплати за електроенергію і газ. У цій сфері Україна не просто виконала умови Фонду, але і дещо перевиконала їх: "По електроенергії треба було 45%, а в нас 48,5%, по газу треба було 50%, а в нас - за 60%. У серпні ці показники також виконані".

Єхануров повідомив про аудит "НАК Нафтогаз України", що завершується, врегулювання взаємовідносин між НБУ і Мінфіном, що також є предметом пильної уваги Фонду.

Одним із спірних питань у відносинах Україна-МВФ є існування спеціальних економічних зон, проти чого категорично виступають експерти Фонду. Єхануров заявив, що з цього питання позиція України є "чіткою і не буде змінена ні в якому випадку". "Всі зони будуть працювати до кінця року. І тільки ті з них, які не будуть працювати, не будуть успішними, ті будуть закриті. І ті види діяльності, які не будуть задіяні, ми будемо скасовувати".

У іншому "хворому" питанні - з банком "Україна" - Нацбанк вживає відповідних заходів і вже є "деяке поліпшення ". "Але ще два тижні енергійної роботи, і ми будемо просити НБУ працювати більш енергійно", - цитує слова Єханурова Інтерфакс-Україна.

Актуальною темою, за словами Єханурова, на майбутніх переговорах буде держбюджет на майбутній рік. "Найбільша проблема, яка обговорюється, - щоб не поменшали надходження. Ми подали проект податкового кодексу і розраховуємо, що база буде розширена, а податковий тиск, в тому числі з ПДВ і податку на прибуток, зменшений", - сказав, коментуючи цю тему, Єхануров.

Його оптимістичним звітом про виконання зобов'язань перед МВФ, однак, супроводжувався героїчною заявою про те, що Україна повинна розраховувати насамперед на власні сили.

"Якщо ми отримаємо кредити, то це буде спокійне закінчення року. Якщо цього не буде, то уряду доведеться вживати заходів. Будемо жити і будемо працювати. Треба розраховувати на ті кошти, які у нас є", - сказав він, відповідаючи на питання про дії уряду у випадку, якщо МВФ знову не відновить фінансування України.

Тим часом, 10 вересня виконається рівно рік, як Україна живе без зовнішніх кредитів. За цей час уряд Ющенка зміг не тільки істотно скоротити зовнішній борг, але і частково погасити борги перед пенсіонерами і бюджетниками. Навіть в цих умовах Мінфін виступає проти скорочення витрат бюджету. "Поки такої потреби немає. Але ми до цього готові, якщо не буде зовнішнього фінансування і додаткових надходжень від економічного зростання", - пояснив Ехануров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування