Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГУУАМ починає нове життя

П'ятниця, 13 жовтня 2000, 15:55
Об'єднання ГУУАМ вступає "в нову фазу свого розвитку". Про це домовилися президенти України і Узбекистану в п'ятницю по закінченню переговорів. Як відзначають експерти, "новою фазою" буде економічна інтеграція за прикладом і подібністю ЄС.

Одним з елементів розвитку ГУУАМ повинна стати "активізації роботи по створенню режиму вільної торгівлі в рамках об'єднання", передає Інтерфакс-Україна. Одним з реалізаторів проекту ГУУАМ, який тоді ще не включав Узбекистан і називався ГУАМ, був Антон Бутейко, екс-заступник міністра закордонних справ України. У інтерв'ю УП він розказав, що головним ядром об'єднання буде економічна співпраця "під стандарти Європейського союзу".

Хоч зараз він не займається цією проблемою, Бутейко поділився власним поглядом на розвиток ГУУАМ. На його думку, економічна інтеграція в рамках союзу поки що п'яти держав обов'язково буде реалізовуватися так, щоб не суперечити вимогам Європейського союзу. Цю думку підкріплює наміри Румунії та Болгарії приєднатися до ГУУАМ. Ці країни вже є асоційованими членами ЄС.

Задум створити режим вільної торгівлі означає переорієнтацію ГУУАМ на економічну хвилю. "Взагалі ідея створення ГУУАМ була продиктована спільними інтересами чотирьох країн. Спочатку ми помітили, що у нас співпадають погляди на проблему приєднання до договору про звичайні збройні сили в Європі. Другим чинником стали регіональні конфлікти, в яких брали участь країни ГУАМ - в Абхазії, Придністров'ї, Карабасі. Україна увійшла до складу групи друзів генсека ООН з проблеми Абхазії. Третім загальним моментом став транспортний коридор". І ось зараз в Ташкенті Кучма і Карімов погодилися "всіляко сприяти функціонуванню транспортно-комунікаційної системи "Європа Кавказ-Азія".

Одним з головних в розвитку ГУУАМ став самміт в узбецькому посольстві в США. Там відбулася зустріч президентів всіх п'яти країн, які приїхали на святкування 50-річчя НАТО. Але при цьому Бутейко підкреслив, що, всупереч розхожій думці, ГУУАМ не створювався і не працює на противагу Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування