Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" все одно збирається йти в обхід України

Вівторок, 17 жовтня 2000, 20:55
Сочинські домовленості так і не вирішили одну з головних проблем - "Газпром" все одно буде будувати трубопровід в обхід України, про що заявив у вівторок один із заступників Вяхірева. На рішення компанії не вплине навіть пропозиція Києва забрати частину української газотранспортної системи.

"Досягнуті домовленості між Росією і Україною з газу не означають, що "Газпром" відмовиться від проекту будівництва газопроводу в обхід України", - заявив у вівторок заступник голови правління компанії Петро Родіонов. Росія все одно буде нарощувати постачання газу на експорт, що у перспективі зросте з нинішніх приблизно 130 мільярдів до 200 мільярдів кубометрів на рік, передає слова Родіонова Інтерфакс-Україна.

Напередодні, ввечері, прес-секретар Кучми, Олександр Мартиненко, заявив, що участь Росії в модернізації української газотранспортної мережі дозволить уникнути будівництва обхідного газопроводу, тому що після реконструкції пропускна потужність труби зросте на третину.

Заглибившись у невеликі арифметичні розрахунки, можна зрозуміти економічну логіку "Газпрому". В середньому четверту частину газу, що йде транзитом через суходоли батьківщини, за послуги російська компанія віддає Україні. На вході українські трубопроводи можуть прийняти 170 мільярдів кубів на рік, на виході - 290. За умови сплати за транзит газом навіть збільшення пропускної спроможності трубопроводу на третину не дозволить Україні видавати на Європу 200 мільярдів кубометрів на рік.

А тим часом потенційні учасники консорціуму з будівництва обхідного газопроводу ведуть активні переговори. За словами президента французької газової компанії Gaz de France П‘єра Гадоне, можливі учасники проекту будівництва газопроводу через Польщу і Словаччину в обхід України "в останні тижні серйозно просунулися вперед у його обговоренні".

Все це добре, але, щоправда, дотепер консорціум не створений. Пан Гадоне відмовився назвати конкретних учасників дискусії, передає Інтерфакс-Україна. Втім, завдяки резонансу в пресі великим секретом це не є - крім Gaz de France, це італійська ENI Spa, і німецька Ruhrgas AG і BASF AG, до якої входить Wintershall. Обов'язковою умовою реалізації проекту глава Gaz de France назвала участь Польщі.

Німецька газета "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" порушує питання про вибір між політичними й економічними чинниками. Як передає українська служба радіо "Свобода" із посиланням на німецьке видання, Польща керується політикою і грає в схожу з Америкою гру, що побудована на визнанні України "важливим чинником європейської безпеки". Далі "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" узагалі задається питанням: "А чи не є Польща "троянським конем" Америки?". Зрештою західний сусіда України повинний знайти компроміс між стратегічними пріоритетами і реальністю того, що Варшава знаходиться на порозі членства в європейському співтоваристві. Яке дуже переймається своєю енергобезпекою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування