Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Над президентським законопроектом ніхто не хоче працювати

Четвер, 26 жовтня 2000, 17:16
Депутати і президент не поспішають імплементувати результати референдуму. Принаймні, до такого висновку наштовхує відвертість члену парламентського комітету з питань правової політики Ігоря Коліушко. Депутат повідомив пресі, що цей профільний комітет не готує пропозицій по зміні президентського законопроекту щодо імплементації підсумків всенародного плебісциту.

"Мені не відомо про яку-небудь роботу в напрямі внесення змін до президентського законопроекту. Можливо, хтось з членів комітету персонально щось робить, але ні про які доручення на комітеті, на робочих нарадах керівництва я не чув", - повідомив депутат агентству Інтерфакс-Україна.

Коліушко, як і багато інших депутатів і європейських юристів, переконаний, що президентський законопроект у нинішньому вигляді не можна ухвалювати з юридичної точки зору. "Мене особисто влаштовує, щоб про цей законопроект забули і до нього не поверталися. Для України це найкращий вихід", - заявив він і додав, що "можна довго розказувати, наскільки загрозливим є прийняття цього закону".

Усього пару днів тому голова Конституційного суду Віктор Скомороха звернув увагу на обов'язковість зауважень суду про внесення деяких уточнень до президентського законопроекту. При цьому, згідно з процедурою, якщо депутати все-таки зважаться змінити президентський закон, то їм знову доведеться подавати його до КС.

Цей нюанс, здається, неоднозначно сприймається в юридичному середовищі. Так, голова комітету Олександр Задорожний припустив, що депутати, швидше всього, внесуть корективи до тексту законопроекту президента, який раніше схвалили 251 депутати минулої сесії.

Однак вважає Задорожний, після повторного направлення законопроекту до КС "виникає питання - чи голосуємо ми повторно 226 голосами за перше читання або голосуємо 300 голосами". На думку депутата, після позитивного висновку КС "можна голосувати 300 голосами".

Про те, що з президентським законопроектом все ж хтось працює, повідомляв нещодавно глава адміністрації президента Володимир Литвин. З його слів, конституційна комісія наприкінці жовтня розгляне на своєму засіданні ряд законопроектів з імплементації рішень всеукраїнського референдуму.

Один з них стосується дострокового припинення повноважень парламенту і визначає чіткий механізм реалізації норми про достроковий розпуск парламенту у разі неприйняття бюджету і відсутності парламентської більшості, другий - механізм позбавлення депутатської недоторканості. Готовий і проект про внесення змін в Конституцію в зв'язку з формуванням двопалатного парламенту.

На думку Литвина, "головними" сьогодні є перші два законопроекти. При цьому він підкреслив, що "група, яка працювала над документами, і комісія загалом виходять з того, що законопроекти повинні набрати чинності "одночасно" з внесенням змін до Конституції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування