Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нові версії відставки Тарасюка

Вівторок, 3 жовтня 2000, 16:03
Російські ЗМІ почали активно висувати версії звільнення Тарасюка. Тепер на екс-міністра на додаток до традиційної прозахідності повісили "аферу з недобудованим нафтопроводом Одеса-Броди", зрив контрактів на будівництво Бушерской електростанції в Ірані, а також внутрішньоукраїнські інтриги.

"Про те, що дні Тарасюка в кріслі глави МЗС пораховані, у Києві заговорили ще в середині літа, коли Кучма улаштував йому рознос. Тарасюку ставили за провину причетність до афери з недобудованим нафтопроводом Одеса-Броди; усі ті ж декларації про вступ у НАТО; нездатність відстояти інтереси українських виробників зброї й устаткування для АЕС перед тиском США, що змусив Київ відмовитися від технологічної допомоги Ірану". Такі причини звільнення глави МЗС висуває московска газета "Сегодня".

Якщо з НАТО і бушерским контрактом все зрозуміло, то версія про нафтопровід Одеса-Броди пролунала вперше. Останній раз про негаразди навколо цього проекту говорив секретар Ради безпеки й оборони Євген Марчук в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна: "На мій погляд, насувається дуже велике розслідування по нафтопроводу Одеса-Броди. Хто і чому, не прорахувавши, як ця система буде функціонувати, увігнав колосальні гроші в землю. Думаю, у серпні-вересні остаточно буде сформульоване рішення на рівні президента країни і РНБО про те, що таке нинішня ділянка нафтопроводу - досягнення або серйозний прокол із величезними втратами".

Особливо цікаво звучить співпадання строків звільнення із термінами "рішення на рівні президента". А обурення секретаря РНБО викликало невиконання вимоги глави держави про створення міжнародного консорціуму для добудови нафтопроводу. Замість цього "починається спроба просто добудувати його, не думаючи про наслідки".

Іншу версію відставки Тарасюка висуває "Независимая газета": "Між Москвою і Києвом не стало "особистыстного" чинника, коли російських і українських політиків зв'язували не тільки службові відносини, але й особиста дружба. Гарний приклад таких відносин у минулому - дружба Сергія Ястржембського і покійного Олександра Разумкова, які у свій час очолювали змішану російсько-українську комісію при президентах двох країн". По данними "Независимой", у МЗС Росії підкреслюють, що сьогодні українським "послом дружби" міг би стати колишній посол України в РФ Володимир Федоров, що за роки роботи в Москві зарекомендував себе "мудрим політиком, дипломатом, який вміє йти на компроміси й у той же час відстоювати інтереси своєї країни".

Газета "Время МН" пов'язує відставку Тарасюка також із загальним переорієнтуванням України, яка зараз більше зосередиться на європейському, а не на американському напрямку. У підтвердження газета приводить той факт, що "головним радником президента з міжнародних справ є екс-посол України в Італії Анатолій Орел, а сам Кучма поставив Зленку в заслугу "налагодження добрих стосунків із Францією".

Російські дипломатичні кола позитивно сприйняли звістку про відставку Тарасюка. Як передає українська служба радіо "Свобода", у Москві вважають, що з відставкою глави МЗС відносини між країнами мають поліпшитися. За даними радіостанції, отриманими від анонімних джерел, і Борис Єльцин, і Володимир Путин у ході особистих бесід із Леонідом Кучмою говорили про необхідність заміни Тарасюка. Водночас, призначення Зленка у них теж не викликає особливого ентузіазму. По-перше, для багатьох дипломатів він залишається "темною конячкою", а, по-друге, із часів роботи главою МЗС на початку 1990-х він також має прозахідний імідж.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування